Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać rekuperator Onyx Dream 400, AERIS 350 standard czy Renowent EXCELENT 400

Recommended Posts

Nie ma znaczenia - Jeszcze raz Panu piszę - wymienia Pan powietrze co 3 - 3,5h a wyrównanie CO2 czy H20 między okolicą źródła a resztą domu jest po 30 sekundach (lub szybciej) . Skąd taki pomysł, że w jednym pokoju, czy nawet domu mogą być różne stężenia składowych powietrza wewnętrznego???

Od 1999 roku uczestniczę we wszystkich konferencjach "Jakość Powietrza Wewnętrznego w Polsce" i czegoś takiego jak inna niż chwilowa różnica stężenia składowych powietrza - nie występuje

[ATTACH=CONFIG]215712[/ATTACH]

No chwilowo nie, caly czas to bardziej wilgotne jest u gory, wiec po co nadmuchiwac z gory?

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No chwilowo nie, caly czas to bardziej wilgotne jest u gory, wiec po co nadmuchiwac z gory?

Po to, że zdrowa strefa komfortu termiczno wilgotnościowego - to 22-24 st.C i 40-50% wilgotności względnej, a nie budzenie się z suchym gardłem piekące spojówki itp. W zdrowym powietrzu musi być 8-12 g wody w m3 a zimą na zewnątrz jest 1-3g!!! Nie jest Pan w stanie tego oddychaniem i parowaniem z kibelka uzupełnić - dlatego zdrowa wentylacja to "od góry".

Nawet w wentylacji naturalnej - nawiewniki montuje się w górnej części okna.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

• 1 month później...

Po co? Dla zdrowia i komfortu. Poza właściwym przedziałem temperatury, jest też odpowiedni przedział wilgotności względnej

0_ef8882cd41ed59a15c1d37e34fc5941eb2261795.jpg - służę opracowaniami z organizowanych od 1999 roku konferencji "Jakość Powietrza "Wewnętrznego w Polsce"

Dzięki za info. Troszkę za mały jak na moją chatę.

A co Ci nie pasiło w zrównoważonej wentylacji?

Jej zrownowazenie jest ok. ale ona miesza, miesza i miesza, przy malej wymianie rowne dobrze moglbym miec 1 nawiew i 1 wywiew i bez tych wszystkich kanalow byloby ok a tak mam 150 metrow rur...

Poza tym latem to mieszanie nic nie daje, licze ze efektywnosc wentylowania latem wzrosnie dwukrotnie, a zima klima w cenie reku da mi bilans na plus (oszczednosci wynikajace z niskiej KWh przy klimie VS oszczednosci z posiadania reku, gdzie KWh pracy wentyli to 65 gr).

• 2 months później...
To namieszanie w głowie. Dyfuzja i tak wszystko wymiesza - jeśli chodzi o wentylację.

Szanowni Państwo.

ja też zamierzam robić wentylację mechaniczną i tez miałem "przyjemność" kontaktu z Panem Brzęczkowskim. Dużo gadania teorii zachwalania kanałów plastikowych typu pe flex. venti flex..... a potem propozycja zrobienia instalacji na zwykłych "miękkich" przewodach ocieplonych wełną na rozdzielaczach kominkowych. Jak powiedział wykonawca Pana Brzęczkowskiego oni przeważnie robią na miękkich kanałach a te plastikowe to w zasadzie raz używali i chyba się nie sprawdziły. Pan Brzęczkowski jest niewątpliwie teoretykiem ale obawiam się że na wykonaniu instalacji w "realu" niezbyt się zna i nie radziłbym opierać się o jego rady.

Pozdrawiam

Pan Brzęczkowski jest niewątpliwie teoretykiem ale obawiam się że na wykonaniu instalacji w "realu" niezbyt się zna i nie radziłbym opierać się o jego rady.

pe flex. venti flex.....
Nie używam takich nazw w ogóle. Na kanałach PE robimy od 2000r. Jak instalacja jest w wylewce. Gdyby kanały PE się nie sprawdziły, bym to bezdyskusyjnie napisał. Zwłaszcza, skoro Szanowny Pan sugeruje, że na nich nie robię. wentylacja + klima.jpg

Widział Pan gdzieś takie skrzynki z 2000 roku poza Tanim Grzaniem?

ja też zamierzam robić wentylację mechaniczną

Jak powiedział wykonawca Pana Brzęczkowskiego oni przeważnie robią na miękkich kanałach a te plastikowe to w zasadzie raz używali i chyba się nie sprawdziły.

Zamierza Pan i był już wykonawca?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Jak widać i słychać na filmikach udostępnionych przez kerado28, przynajmniej w moim odczuciu Onyx jest głośniejszy zwłaszcza na drugim biegu. Szkoda że niebyło wcześniej tych filmików, wtedy prawdopodobnie zamiast Onyx 400 wybrałbym Binka Exellent 400 lub Aerisa 350 a miałem w tej samej cenie całą wentylację niezależnie od rekuperatora. Ekipa która mi wykonywała instalację mówiła że w znacznej większości montują Aerisy 350 i nigdy nie mieli z nimi problemów i stwierdzili że Aeris ma solidniejszą obudowę od Onyxa. Jak zamontują Aerisa na ścianie to "dobrze siedzi" a jak zamontowali u mnie Onyxa to stwierdzili że jest lżejszy ma słaba ściankę z tyłu która się "poddaje" - ugina.

Jak widać i słychać na filmikach udostępnionych przez kerado28, przynajmniej w moim odczuciu Onyx jest głośniejszy zwłaszcza na drugim biegu. Szkoda że niebyło wcześniej tych filmików, wtedy prawdopodobnie zamiast Onyx 400 wybrałbym Binka Exellent 400 lub Aerisa 350 a miałem w tej samej cenie całą wentylację niezależnie od rekuperatora. Ekipa która mi wykonywała instalację mówiła że w znacznej większości montują Aerisy 350 i nigdy nie mieli z nimi problemów i stwierdzili że Aeris ma solidniejszą obudowę od Onyxa. Jak zamontują Aerisa na ścianie to "dobrze siedzi" a jak zamontowali u mnie Onyxa to stwierdzili że jest lżejszy ma słaba ściankę z tyłu która się "poddaje" - ugina.

Odpaliłeś już wentylację, czy dopiero w planach?

Ciekawe, czy pomimo tego, że onyx głośniejszy, to czy Ty to usłyszysz w instalacji.

Też w zasadzie jestem na Onyxa zdecydowany, ale te filmiki pokazują również w moim odczuciu przewagę Brinka pod względem głośności.

Ciekaw tez jestem jak Jangaz przy tym wypada.

Są różne charakterystyki wentylatorów... i ceny. Na coś trzeba się zdecydować. Uważam, że najważniejsze jest zużycie prądu i poziom szumów na 100-1500m3/h - czyli 1 biegu. Poza tym warto porównywać wydajność /Pa czyli oporach instalacji.

Co z tego, ze dwie centrale są 300,3/h jak przy 200Pa jeden wentylator ma 50m3/h a drugi 200!

• 2 weeks później...
A jakie reku polecacie ale do poziomego montażu, mam u siebie wolną przestrzeń pomiędzy jętkami a sufitem jakieś 60cm i tam chciał bym go wpakować, mam ok 150m^2 pow. Zastanawiam się nad czymś z baypasem automatycznym np. Optimal400, Brink 300SKY, nie mam GWC

Witam,

Mam Onyx Dream od 1,5 roku i mialem juz 1 awarie zakonczona wymiana plytki sterujacej w reku.

U mnie we wsi lubia wylaczyc prad i po takim wylaczeniu zdaza sie, ze sterownik rekuperatora wariuje.

Potrafi pokazywac temperature ustawiona na 95 stopni i godzine 58:45 - mam nawet zdjecie

SNC01656.jpg

Druga sprawa - programowanie - nie da rady zaprogramowac "inteligentnie" - dla 5 dni roboczych codziennie tak samo, a sobota i niedziela inaczej lub tak samo. Nie - trzeba sie pierniczyc z kazdym dniem z osobna - masakra - przynajmniej pol godziny pikpikania.

Uwazam, ze Frapol powinien popracowac nad tymi slabostkami, bo hardwarowo reku jest bardzo dobry.

Witam,

Chyba znów ma miejsce sytuacja, że temat rozmowy powoli odchodzi od meritum sprawy. A mnie także, jako zwykłego laika, interesuje krótka opinia instalatorów/użytkowników/sprzedawców na temat konkretnych modeli rekuperatorów. Zakładam, że parametry techniczne są podobne, wszystkie też mają w standardzie opcje obecnie wymagane takie jak automatyczny by-pass, sprawność powyżej 90% (przynajmniej teoretyczną), itd.

Ze względu na oferty, które otrzymałem na moją WM najbardziej interesują mnie: Aeris 350/450, Nikol 450, Brink Renovent HR400, Dospel Optimal 400, Berluf Selen II 500. Chętnie jednak posłucham o innych.

Dlatego proszę wyżej wymienionych o opinię na temat trochę inny:

1) Jaki urządzenia najczęściej montują i dlaczego ludzie się na nie decydują (cena/jakość/serwis)?

2) Jak wygląda awaryjność poszczególnych urządzeń? Z czym związane są reklamacje? Czy są wśród tych jednostek rekuperatory częściej ulegające awarii w naszym klimacie?

3) Jak wygląda serwis? Czy jest szybki, tani itd?

4) Jakie są koszty eksploatacji? Wiadomo, że część producentów może zejść z ceny jednostki, odbijając sobie to na cenie części zużywających się (filtry i co tam sobie jeszcze wymyślą).

5) Na co najczęściej użytkownicy narzekają? Co chwalą?

I nie interesuje mnie, że ktoś promuje ten, czy inny model/producenta. Ma do tego prawo. Zakładam, że jest na forum wystarczająca ilość użytkowników aby można wyciągnąć jakieś wnioski na zasadzie zwykłej statystyki (znaczy - wybór większości z założenia prawdopodobnie jest lepszy).

Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi i pozdrawiam