Tomasz Brzęczkowski 11.12.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Super.. tylko Pan Tomek nie bierze udziału w konkursie... za dużo wie Od pierwszych prototypów. Ja bardzo nie lubię bypassów, Tego się dobrze zrobić po prostu nie da, bo nawet jak jest szczelny, to ile czasu, a jak zaizolować termicznie? Do domów 10-15kWh wkładam wersję onyx passiv zamiast bypassu ma większy wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 11.12.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam wszystkich, dziękuję bardzo za zaproszenie do udziału w dyskusji, postaram się odpowiedzieć na wszystkie Państwa pytania. Jeśli chodzi o słabą sprawność i zamarzanie rekuperatorów jest to spowodowane w 95% przypadków brakiem prawidłowego bilansu powietrza, np.: Onyx Dream 400 Nawiew 400 m3/h wyciąg 300 m3/h, sprawność 76%: [ATTACH=CONFIG]293637[/ATTACH] Nawiew 400 m3/h wyciąg 400 m3/h, sprawność 86%: [ATTACH=CONFIG]293638[/ATTACH] Ważnym parametrem wymiennika jest też jego powierzchnia, w rekuperatorze Onyx Dream RS160 firmy Recair ma szerokość 400 mm. Wszystkie Państwa uwagi dotyczące konstrukcji oraz wykonania naszych rekuperatorów są dla nas bardzo cenne, aktualnie jesteśmy na etapie projektowania zupełnie nowej jednostki o wydajności 400 m3/h, która sprosta nowym wymaganiom stawianym rekuperatorom od stycznia 2016 r. Pozdrawiam wszystkich "Forumowiczów" i czekam na kolejne pytania. Wszystko to super Panie Marcinie (wnioskuję że tak Pan ma na imię - z postów Pana Tomka) to brzmi dla tych co są przed zakupem, a co z tymi co teraz użytkują "niezbyt udane konstrukcje"? Po postach o skraplaniu sam sobie zaizolowałem przegrody ponieważ jak miałbym czekać na wasz serwis to ....... Jeżeli to możliwe bardzo proszę o komentarz do zdjęć zamieszczonych przez witowent, ponieważ jestem użytkownikiem onyxa nie wiem czy mam się modlić o zimę z temp. w okolicach 0 st. czy mogę myśleć o nartach i mrozach poniżej -10 st. Ja osobiście już żałuję że nie posłuchałem instalatora i nie dołożyłem 1 200 do Aerisa 350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Ja osobiście już żałuję że nie posłuchałem instalatora i nie dołożyłem 1 200 do Aerisa 350. Ma Pan porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 11.12.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Hmm, pół biedy że narzeka na parametry. Zamontowałem klientowi rekuperator, który sobie wytrzasnął skądś za pół ceny, znanej dużej firmy. I problem nie polega na tym, że pracuje trochę za głośno - on wyje jak syrena alarmowa Na 100% obrotów tak gwiżdże, że pomimo iż jest w piwnicy słychać go w całym domu, a w piwnicy bolą uszy Dopiero poniżej 50%, po obłożeniu reku wełną, jest jako tako. Serwis fabryczny, też duża firma, nie chce się pojawić od paru miesięcy. Zresztą i tak nie jest na gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam ponownie ok. ale co z ludzmi którzy zaufali firmie FRAPOL 2 LATA TEMU? SĄSIAD MA ZAMONTOWANY ONYX SKAY 800. NARZEKA NA JEGO PARAMETRY AKUSTYCZNE. ZADECYDOWAŁ - I WEZWAŁ DO SIEBIE NIEZALEŻNEGO KONSULTANTA -RZECZOZNAWCĘ DO WYKONANIA POMIARÓW CIŚNIENIA AKUSTYCZNEGO (db). POMIMO ZASTOSOWANIA TŁUMIKÓW AKUSTYCZNYCH 250/1500 REKUPERATOR I JEGO PRACA PRZY USTAWIENIU 60% MOCY NIE DAJE KOMFORTU. KONSULTANT JEST UMÓWIONY NA 18 GRUDNIA. SĄSIAD OBIECAŁ IŻ UDOSTĘPNI MI PROTOKÓŁ Z POMIARÓW, ZAŚ JA PRZEDSTAWIĘ GO NA FORUM. OCZYWIŚCIE ZA JEGO ZGODĄ. POZDRAWIAM Przecież to wentylacja do klas szkolnych nie do domów!!! jak sobie ktoś kupi walec drogowy nie powinien narzekać, że jazda na wczasy trwała długo i komfort był kiepski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 11.12.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Ma Pan porównanie? Tak mam, sąsiad ma Zehndera 350 - odpowiednik Aerisa już drugi sezon i przypomina sobie o nim tylko jak ma wymienić filtry. Chciałem coś tańszego to teraz mam. Jak dłużej się przyglądam tym Onyxom to zaczynają mi się kojarzyć z Dospelem (Sky - Selena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Tak mam, sąsiad ma Zehndera 350 - odpowiednik Aerisa już drugi sezon i przypomina sobie o nim tylko jak ma wymienić filtry. Chciałem coś tańszego to teraz mam. Jak dłużej się przyglądam tym Onyxom to zaczynają mi się kojarzyć z Dospelem (Sky - Selena). Samochód sąsiada nigdy się nie psuł i palił 5l/100km, do czasu aż go nie sprzedał i kupił inny. Ale mniejsza z tym. Po pierwsze Aeris nie jest droższy, to tania styropianowa centrala. Po drugie Zadowala Pana taki odzysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD Fr 12.12.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Jeżeli to możliwe bardzo proszę o komentarz do zdjęć zamieszczonych przez witowent, ponieważ jestem użytkownikiem onyxa nie wiem czy mam się modlić o zimę z temp. w okolicach 0 st. czy mogę myśleć o nartach i mrozach poniżej -10 st. Ja osobiście już żałuję że nie posłuchałem instalatora i nie dołożyłem 1 200 do Aerisa 350. Lód w centrali wytworzył się na skutek przecieku powietrza pomiędzy ciepłą i zimną stroną wymiennika. Standardowo centrale do użytku domowego bada się wg normy PN EN 13141-7. Wg tej normy klasę szczelności wewnętrznej wyznacza się przy różnicy ciśnień 100 Pa, my badamy +100Pa na nawiewie i -100 Pa na wyciągu starając się przy tym zmieścić w klasie A1. Przy źle wykonanych instalacjach okazuje się, że różnica ciśnienia w centrali sięga nawet ponad 500 Pa i wtedy pojawiają się problemy, uwzględniamy reklamację nawet w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 12.12.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dobra, udało mi się po 2 dniach przeczytać wszystkie posty w tym wątku.Powiem Wam, że liczyłem na rozwiązanie mojego dylematu, ale nic z tego. Nadal nie wiem co kupić. Mam domek 120 m^2 z kominkiem.Chcę na wiosnę kupić rekuperator.Zleży mi na sprawności, niskim hałasie (max. do 30 db).Czerpnia i wyrzutnia w dachu. Jestem w trakcie układania instalacji. Czy możecie coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD Fr 12.12.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Witam ponownie ok. ale co z ludzmi którzy zaufali firmie FRAPOL 2 LATA TEMU? SĄSIAD MA ZAMONTOWANY ONYX SKAY 800. NARZEKA NA JEGO PARAMETRY AKUSTYCZNE. ZADECYDOWAŁ - I WEZWAŁ DO SIEBIE NIEZALEŻNEGO KONSULTANTA -RZECZOZNAWCĘ DO WYKONANIA POMIARÓW CIŚNIENIA AKUSTYCZNEGO (db). POMIMO ZASTOSOWANIA TŁUMIKÓW AKUSTYCZNYCH 250/1500 REKUPERATOR I JEGO PRACA PRZY USTAWIENIU 60% MOCY NIE DAJE KOMFORTU. KONSULTANT JEST UMÓWIONY NA 18 GRUDNIA. SĄSIAD OBIECAŁ IŻ UDOSTĘPNI MI PROTOKÓŁ Z POMIARÓW, ZAŚ JA PRZEDSTAWIĘ GO NA FORUM. OCZYWIŚCIE ZA JEGO ZGODĄ. POZDRAWIAM Oczywiście może Pan to zrobić, należy jednak sobie zdawać sprawę z tego, iż takie pomiary jest bardzo trudno przeprowadzić na obiekcie w pomieszczeniu. Proszę w raporcie zamieścić informację wg jakiej normy zostało wykonane badanie będziemy mogli wtedy to porównać z naszymi pomiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Wg tej normy klasę szczelności wewnętrznej wyznacza się przy różnicy ciśnień 100 Pa, my badamy +100Pa na nawiewie i -100 Pa na wyciągu starając się przy tym zmieścić w klasie A1. Przy źle wykonanych instalacjach okazuje się, że różnica ciśnienia w centrali sięga nawet ponad 500 Pa i wtedy pojawiają się problemy, uwzględniamy reklamację nawet w takich przypadkach. Na ogół nie przykłada się wagi do oporów, związanych z tym prędkości, zakrętów. Skrzynki to coraz większe dziwolągi, a ilość kanałów jak do Pałacu Kultury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 12.12.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Samochód sąsiada nigdy się nie psuł i palił 5l/100km, do czasu aż go nie sprzedał i kupił inny. Ale mniejsza z tym. Po pierwsze Aeris nie jest droższy, to tania styropianowa centrala. Po drugie [ATTACH=CONFIG]293729[/ATTACH] Zadowala Pana taki odzysk? Panie Tomku a czyta Pan dokładnie "Załączono jednostkę chłodniczą Artic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Proszę o zgłaszanie co chcielibyście dodać do sterownika centrali Onyx Dream 1 postulat! Marcin, czy to (lub podobne ) podstawowa funkcja sterownika ZMIANA PRĘDKOŚCI, może być "na wierzchu"? Przed menu i OFF . Po dotknięciu wyświetlacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 12.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 To ja mam pytanie dotyczące odprowadzania kondensatu. Obecnie wygrzewam i suszę dom (ogrzewanie włączone po raz pierwszy). Mam zamontowany syfon, który otrzymałem wraz z reku (Onyx 400). Zauważyłem, że woda w nim odpływa czasem dość "niechętnie". Miałem nawet przypadek, że dopiero po otwarciu jednostki woda z centrali zaczęła płynąć szerokim strumieniem, jakby do tego momentu było jakieś podciśnienie, które ją zatrzymywało. Zdarzyło mi się to raz, potem już chyba woda odpływała systematycznie. Odpowiednie pochylenie centrali w stronę odpływu jest raczej zachowane. Jedyne co jest niezgodne z instrukcją, to umiejscowienie syfonu, który jest wyżej niż zalecane 20cm pod rekuperatorem. Syfon mam praktycznie tuż pod centralą. Czy to jest przyczyna problemów z odpływem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Panie Tomku a czyta Pan dokładnie "Załączono jednostkę chłodniczą Artic" Czytam dokładnie. Czy przy tych temperaturach jednostka chłodząca ma wpływ na wymiennik? Jednostka chłodząca jest zresztą za wymiennikiem!!! Jest za centralą wentylacyjną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 12.12.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Czytam dokładnie. Czy przy tych temperaturach jednostka chłodząca ma wpływ na wymiennik? Jednostka chłodząca jest zresztą za wymiennikiem!!! Jest za centralą wentylacyjną! Pozwoliłem sobie wykonać telefon do nich i pomiar pokazuje temp. nawiewaną do pomieszczeń - czyli za chłodnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 12.12.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Pozwoliłem sobie wykonać telefon do nich i pomiar pokazuje temp. nawiewaną do pomieszczeń - czyli za chłodnicą. Czyli za pomocą głupiego obrazka, który wprowadza w błąd robią sobie antyreklamę. Powinni mieć czujnik za wymiennikiem centrali dla wskazania wydajności odzysku i jeszcze jeden na nawiewie dla pokazania wydajności chłodzenia jednostki Arctic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Czyli za pomocą głupiego obrazka, który wprowadza w błąd robią sobie antyreklamę. Powinni mieć czujnik za wymiennikiem centrali dla wskazania wydajności odzysku i jeszcze jeden na nawiewie dla pokazania wydajności chłodzenia jednostki Arctic. I tak mają jak Pan napisał! Kto w zimę chłodzi powietrze? Kto umieszcza czujnik pokazujący pracę reku za chłodnicą? A na wywiewie dali nagrzewnicę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Pozwoliłem sobie wykonać telefon do nich i pomiar pokazuje temp. nawiewaną do pomieszczeń - czyli za chłodnicą. Pan uwierzył w chodzącą w grudniu czy listopadzie chłodnicę? A nagrzewnicę na wywiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 12.12.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Pan uwierzył w chodzącą w grudniu czy listopadzie chłodnicę? A nagrzewnicę na wywiewie? Bez przesady, zrzut z pomiarów wrzucony jest z dnia: 24.09.014 Nie pamiętam jaka była wtedy pogoda ale może sobie wtedy ktoś chłodził? Poza tym nie wiem i chyba nie jest podane gdzie ta instalacja działa. I tak mają jak Pan napisał! Albo coś przeoczyłem albo... widzę tylko "nawiew" czyli już za jednostką Arctic, a gdzie wartość dla nawiewu za wymiennikiem? Tak czy inaczej robią zamęt, aby nie zauważyć jak właściwie wygląda sprawność instalacji. Temperatura na wyrzutni 12C, więc jakies ~5-9 stopni odzysku mniej niż inne centrale podobnej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts