ARTUR_EMI 17.05.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam co najpierw trzeba zrobić ?postawić komin systemowy czy strop teriva z dziurą na komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.05.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 strop z odpowiednią większą dziurą (na dylatacje komina od stropu) jako pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 17.05.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 strop z odpowiednią większą dziurą (na dylatacje komina od stropu) jako pierwsze Można odwrotnie tylko zrobić belkę w koło komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 18.05.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi .A jak wygodniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.05.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Najpierw strop potem komin, żadne inne pomysły nie wchodzą w grę, bo na upartego to i dach można zrobić przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 19.05.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Najpierw strop potem komin, żadne inne pomysły nie wchodzą w grę, bo na upartego to i dach można zrobić przed domem Kolega bzdury opowiada, można zrobić tak i tak ważne żeby zrobić to poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.05.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A kolega na budowie nie był za często...postaw komin systemowy, a potem pozwól ludziom chodzić z belkami w koło niego, ciągać zbrojenie na strop itp. a jak ktoś go uszkodzi "przypadkiem" to obwiń całą ekipę za swoje zachcianki ..Więc nie pisz o bzdurach , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 19.05.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Właśnie jestem na tym etapie. Ekipa murarzy zaproponowała tak: robimy strop Teriva, zalewamy, w odpowiednich miejscach pozostawione otwory powiększone o małe kilka cm na dylatacje. Potem wyciągają kominy dymowe i kanały wentylacyjne tak, by lekko wystawały ponad strop, i dalej jadą ze ścianami kolankowymi i szczytowymi. Oczywiście na dole stemple jeszcze miesiąc sobie grzecznie stoją. Potem wchodzi cieśla i robi więźbę, i dopiero przed zadeskowaniem dachu murarze wyciągają kominy na pełną wysokość. Ani murarze ani cieśla nie chcą właśnie by w sumie delikatna konstrukcja kominów im przeszkadzała w pracy. Jestem laik i amator i, o zgrozo, humanista, ale taki spósób wydaje mi się optymalny. Kominy u mnie to na razie pustaki 36x36, obok nich szachty wentylacyjne 2-kanałowe. Odpowiednie przewody kominowe (stal 200mm do kominka, stal 80mm do kotła kondensacyjnego) przywędrują odpowiednio później. Edytowane 19 Maja 2013 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 19.05.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (..) . no i dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 19.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A kolega na budowie nie był za często...postaw komin systemowy, a potem pozwól ludziom chodzić z belkami w koło niego, ciągać zbrojenie na strop itp. a jak ktoś go uszkodzi "przypadkiem" to obwiń całą ekipę za swoje zachcianki ..Więc nie pisz o bzdurach , Komin jest konstrukcją samonośną i nie wyobrażam sobie aby ktoś z ekipy budowlanej WLAZŁ na komin chyba że się ma debili nie budowlańców. Ja mam już zalany strop , kominy były dzień wcześniej wybudowane, zrobiona jest dylatacja i jest wszystko ok. Na budowie jestem co dzień i wszystko jest z kominami cacy, więc nie pisz głupot. Komin jest schowany w pustaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.05.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 ja lekarzem nie jestem, więc do leczenia się nie biorę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts