irqul 17.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Szaszłyk kaukaski- BEZ GLUTAMINIANU!! Bardzo prosty, mało znany w naszym kraju sposób peklowania mięsa w CEBULI. Przepis: 1. Mięso z udźca indyka/cięlęciny, pokroić w kawałki około 4cm. 2. CEBULĘ (połowa wagi mięsa) pokroić w talarki, POSOLIĆ, przemieszać z mięsem. Nie dodawać ŻADNYCH innych przypraw. Tylko SÓL!!! 3. Peklować w lodówce (miska zakryta folią strech) kilka, kilkanaście godzin. 4. Nadziewać mięso ściśle, (bez cebuli), uformować kiełbaskę na pręcie/patyczku. 5. Grilować na dużym ogniu, po opieczeniu trzeba podnieść. Szaszłyk ma być wewnątrz soczysty, nie wysuszony. Peklowanie w cebuli uwydatnia smak mięsa, brak przypraw czyni potrawę oryginalną , wobec czego należy spodziewać się pytań- Ooh, SMACZNE, jak to było robione? Można upiec więcej, szaszłyk na zimno jest jeszcze lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179375-szasz%C5%82yk-kaukaski-bez-glutaminianu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.