irqul 17.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Szaszłyk kaukaski- BEZ GLUTAMINIANU!! Bardzo prosty, mało znany w naszym kraju sposób peklowania mięsa w CEBULI. Przepis: 1. Mięso z udźca indyka/cięlęciny, pokroić w kawałki około 4cm. 2. CEBULĘ (połowa wagi mięsa) pokroić w talarki, POSOLIĆ, przemieszać z mięsem. Nie dodawać ŻADNYCH innych przypraw. Tylko SÓL!!! 3. Peklować w lodówce (miska zakryta folią strech) kilka, kilkanaście godzin. 4. Nadziewać mięso ściśle, (bez cebuli), uformować kiełbaskę na pręcie/patyczku. 5. Grilować na dużym ogniu, po opieczeniu trzeba podnieść. Szaszłyk ma być wewnątrz soczysty, nie wysuszony. Peklowanie w cebuli uwydatnia smak mięsa, brak przypraw czyni potrawę oryginalną , wobec czego należy spodziewać się pytań- Ooh, SMACZNE, jak to było robione? Można upiec więcej, szaszłyk na zimno jest jeszcze lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.