Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usługi z materiałem od 1 maja - jak z tym w końcu jest?

avzi

Recommended Posts

Ręce mi opadły do kolan po tym, jak próbowałem ustalić możliwości korzystania ze stawki VAT 7% w sytuacji zakupu usługi z materiałem. Przeczytałem wszystkie wątki na forum i większość artykułów dostępnych w Internecie. Wynika z nich jasno, że zlecając firmie budowlanej usługę wraz z materiałami, wystawia ona fakturę na wszystko ze stawką VAT 7%, o ile w umowie nie rozdzielono wartości materiałów od robocizny.

Potem dzwoniłem do kilkunastu firm oferujących systemy ogrodzeniowe Wiśniowskiego wraz z montażem i wszędzie zastrzegają, że po 1 maja muszą naliczyć VAT 22%. Kolejne telefony do działów informacyjnych dwóch urzędów skarbowych i dowiaduję się, że im się wydaje, że 22%, ale pewni nie są. Normalnie scena jak z Barei. To jest chyba mozliwe tylko w naszym kraju!

Może ktoś z Was podsunie jakąś wiarygodną interpretację przepisów obowiązujących po 1 maja dotyczących tego zagadnienia? Chcę tylko wiedzieć jakich usług i materiałów to dotyczy i jakie warunki muszą być spełnione, aby firma mogła zafakturować wszystko na 7% i potem uzyskać zwrot z US.

Pozdrawiam! :wink:

z tego co się orientuje, to liczy się data wystawienia samej faktury. I jeśli wystawią Ci ją po 1.V to tam będziesz miał stawkę 22%. Rozwiązaniem tej sytuacji jest wczesniejsze (przed 1.V) wystawienie faktury przez wykonawce i danie zaliczki przez inwestora (minimum w wysokości pozwalającej pokrycje podatków od tej sumy, O.K 10-15%). Dodatkowo należy sporządzić umowe z wykonawco na termin wykonania i reszte.

zbyszekP to dziwne, masz na to jakąś umowe, mysle na 100%, że Ci przynajmniej zaniżą wartość na fakturze, albo zawyżą w rzeczywistoścji.

Mój wykonawca powiedzial, że takie "operacje" łatwo wykryć. Cenę netto zawsze mogę sobie sprawdzić w hutowni a on do ceny netto materiału doda koszty robocizny, które znam już od lutego tego roku, i od wszyskiego wyliczy 7% VAT. Mnie zostanie sprzedana usługa pod nazwą, np. "wyposażenie domu w drzwi wewnętrzne". Jest to dosyć duża firma, więc mam nadzieję, że jej szef wie co mówi. Owszem mam umowę na wykonanie prac za określoną cenę, w co wliczony jest materiał. Umowa podpisana była w lutym i jak do tej pory nikt nie wspominał o jej renegocjacji.

Pracuję w firmie budowlanej i wiem na pewno, że jeżeli umówicie się na wykonanie usługi/dostawy/roboty bezpośrednio związanej z budownictwem mieszkaniowym to w myśli przepisów przejściowych (w końcowej części ustawy o VAT) do 2007r. obowiązuje stawka 7%.

I nie ma znaczenia jakim VATem będą obiciązone materiały - jeżeli zawierasz umowę na usługę kompleksową wraz z materiałem, wykonawca rozlicza sobie VAT pomiędzy tym co sam zapłacił a tym co się nalezy od wykonanej usługi. Zresztą tak było do tej pory, przecież nie wszystkie materiały są (były...) oVATowane 7% - tarcica, kamień naturalny, niektóre elementy wyposażenia elektrycznego etc. mają "od zawsze" VAT 22%.

Inna sprawa, czy wykonawca zechce się potykać z urzędem skarbowym, który bardzo chętnie kontroluje firmy, które mają nadpłacony VAT...

• 2 weeks później...
Dzwoniłem dziś do Urzędu Skarbowego (Mińsk Maz.). Pani z działu VAT powiedziała, że nie mają jeszcze interpretacji MF przepisów dot. VAT, byc może można płacić 7% za wszystko, ale może być i inaczej. Zaproponowała mi żebym pisemnie złozył zapytanie, a oni w ciągu 1 miesiaca maja obowiązek odpowiedzieć (koszt podania to znaczek 5PLN). Jeżeli do czasu poczatku mojej budowy (sierpień) dalej nic nie bede wiedział to pewnie tak zrobie, na razie czekam moze bedzie jakies oficjalne stanowisko MF. Pamiętam wypowiedź bodajże wiceministra Infrastruktury w TV, że każdy indywidulany inwestor może wziąć firmę i ona wybuduje co chce i wystawi fakturę na całość 7%VAT, ale nie był to pracownik MF.

• 2 weeks później...

Witam

Od 2 tygodni ciągnę za język firmy wykonujące instalacje grzewcze o możliwość wykonania usługi "wykonanie instalacji grzewczej". Wszyscy wiedzą o co chodzi - 7% VAT - i wszyscy jednocześnie kiwają głową że możliwe że da się to zrobić i jednocześnie widać ze strasznie boją się Urzędu Skarbowego. No i na razie nie wystawili żadnemu klientowi takiej faktury na usługę.

Dajcie znać kto już ma taką fakturę.

Pozdrawiam

Adamski

Cytat z Wyborczej:

Wykonawcy budowlani czują się oszukani. Mimo że ustawa o VAT już obowiązuje, wciąż nie ma odpowiednich przepisów wykonawczych. Materiały budowlane objęte są 22-proc. VAT-em, ale usługi związane z budową lub remontem mieszkania bądź domu objęte są preferencyjną stawką 7 proc. Wykonawca, który buduje nam dom i kupuje dla nas materiały, powinien wystawić nam jedną fakturę z 7-proc. stawką. Zwrot różnicy VAT za materiały powinien pokryć mu urząd skarbowy. Sęk w tym, że do dziś nie ma przepisów, które regulowałyby, na jakich zasadach ma się to odbywać. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że czeka na odpowiedź GUS w sprawie nadania usługom budowlanym odpowiedniego numeru.

Odwiedziłem dziś przedstawiciela Pomorskiej Fabryki Okiem M&S. Do tej pory uważałem, że jest to firma dobra ale droga.

Sprzedawca powiedział, że na 90% bedą sprzedawać okna jako usługę, co wiecej jeśli wstawia się ich okna do nowego domu w stanie surowym, czyli bez wyrywania starych, to montaż wynosi 0 PLN.

Jeśli chodzi o VAT to bedą opierać się na odpowiedzi z U.S. na ich zapytanie dot. VAT na materiały + usługi. Co ciekawsze pan powiedział coś w co trudno mi uwierzyć: jeżeli kupisz okna sam, co prawda zapłacisz 22%VAT, ale jeśli nie zatrudnisz do montażu firmy tylko "zainstalujesz sam i to udowodnisz" to masz prawo podobnie jak firma starać sie o zwrot róźnicy VAT - podobno wynika to z prawa do równego traktowania tych których stać na instalację przez firme i tych którzy robią to sami.

No więc mnie informują w hurtowniach i składach z maszynami, że na wszystko jest 22 % - a 7 % to tylko jak buduja TBS itp - w każdym razie nie indywidualni inwestorzy. Można się załamać...

Joasia

:evil: Tak samo się doczytałem że 7 % dotyczy tylko bud. społecznego

Czy ktoś po 1 maja ma jakąś fakture z 7% na usługę - DAJCIE ZNAĆ !

Jestem na etapie poszukiwania drzwi zewnętrznych .

Dwie firmy udzieliły mi dwóch różnych odpowiedzi w sprawie VAT - w jednej zapłacę "za usługę" , czyli 7% (bezproblemowo :) ), w drugiej powiedziano, że " nie ma mowy :evil: " i będzie 22% ...

Przedstawiciel pierwszej firmy powiedział, że już wszystko posprawdzał w US i sprawa jest dla niego oczywista - 7% i już.

Mówił, że jeśli ktoś twierdzi inaczej, to znaczy, że się boi kontroli US (więc trzeba mu pomachać przed nosem ustawą, udowodnić swoje prawa i sprawa rozwiązana ).

Tylko czy to takie proste :roll: ?

Najgorsze jest to, że co firma i inny urząd skarbowy to różna interpretacja przepisów. Byłem dziś w trzech firmach montujących okna i bramy.

W pierwszej, jak na razie, na okna i montaż okien - VAT 7%.

W drugiej, brama - 22%, montaż - 7%.

W trzeciej, brama - 22%, montaż - 22% :o Pytam dlaczego, przecież usługi budowlane generalnie były obłożone VATem 7%? A pani na to, naprawdę? My cały czas naliczaliśmy i naliczamy 22%. Szefowa była w US i mamy stosować 22% VAT na robociznę.

Horror... :roll:

Widzę, że mój przypadek wywołał lawinę podobnych absurdalnych sytuacji. Mam nadzieję, że wspólnie uda się nam dowiedzieć jakie tu panują zasady, czyli tego, co od wielu miesięcy powinno być jasne dla wszystkich budujących lub remontujących obywateli.

Budowniczowie wszystkich miast i wsi łączcie się! :wink:

Problem chyba jest w tym że w ustawie jest użyte 7 % dotyczy budownictwa społecznego . Jedni uważają że to tylko TBS inni że cała mieszkaniówka.

Jak zwykle przepisy nie są precyzyjne i wszystko zależy od "odpowiedniej" interpretacji :evil:

Ja optuję za interpretacją - budownictwo społeczne tzn. służące zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych społeczeństwa, czyli w przenośni budownictwo mieszkaniowe :wink:

Ale to tylko maja pobożna interpretacja :roll:

Dom buduję tak zwanym sposobem gospodarczym . Dotychczs kupowałem materiały sam i zatrudniałem fachowców do poszczegulnych prac . Pozwoliło mi to zaoszczędzć sporo pieniędzy. Upusty które targowałem na materiałach pozostawały w mojej kieszani . Fakt że samodzielni fachowcy sa trochę drożsi .ale dokładniejsi i nie oszczędzają na materiałach. Można dodać więcej piasku do zaprawy lub kleju .można kupowć materiały w II gatunku. glazurę można kleić na jedną warstwę kleju ,mniejsze zużycie , mniejsze koszty. Obecnie muszę jeszcze zakupić drzwi wewnętrzne, schody oraz docieplić budynek. Duże i drogie firmy już sprzedają te materiały wraz z montarzem z 7% VAT mniejsze czekają na informacje z U.S. mówią że potrzebne są umowy na wykonanie przedmiotu usługi lecz nikt jeszcze nie widział przykładowego wzoru. I gdzie tu równośc wobec prawa . Bogate firmy które stać na zatródnianie doradców podatkowych już mogą kożystać z przywileju naliczania 7% stawki i być konkurencyjni na rynku. a wszysko przez naszych kochanych urzędników. A może tak właśnie miało być :evil: bo aby ktoś mogł zarobić to ktoś musi stracić :p najpier my podatnicy o potem Skarb Państwa . Przeciż możliwość kożystania ze zwrotów z U.S. to wspaniałe pole do popisu dla wszelkiego rodzaju oszustów podatkowych :o i znowu okaże się żę zamiast wpływów budrzet państwa ma same straty i należy kolejny raz podnieść podatki :wink: Jeżeli są zainteresowani to sam wymyśliłem taki sposob i mogę go przedstawić :p