damian0303 18.05.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Witam! Nie wiem dokładnie jak nazwać temat oraz czy w dobrym dziale go umieszczam, jeśli popełniłem błąd to proszę o zrozumienie Nadszedł czas remontu pokoju, w którym na podłodze była wykładzina, pod spodem ułożone są płyty (nie wiem czy osb czy mfp, bo to nie ja układałem) i pomalowane były już dwukrotnie. Najpierw była farba w ciemnym brązie, potem jasny brąz. Natknąłem się na to przypadkiem jak szlifowałem bruzdę na przewody I teraz moje pytanie.. Czy da się jakoś zeszlifować te dwie warstwy farby i potem pomalować to jakoś na sensowny kolor? Czy lepiej dać sobie spokój i ułożyć panele? Pierwsza opcja na pewno tańsza ale i pracochłonna, tylko właśnie nie wiem czy coś z tego w ogóle wyjdzie.. z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 25.05.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Zeszlifować farbę zeszlifujesz, tylko ręcznie to się będziesz długo męczył. A znowu maszyną to też są koszty i możesz zeszlifować nierówno, więc to raczej bez sensu jeśli nie miałeś z tym wcześniej do czynienia. Ja mimo wszystko wybrałbym ułożenie paneli podłogowych. Po pierwsze zrobisz to sam. Po drugie koszt paneli za jeden metr jest w tej chwili dosyć niski i w tych niby gorszych jakościowo masz bardzo duży wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 25.05.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Prawdopodobnie na podłodze są stare płyty paździerzowe - patent popularny za komuny. Najlepiej byłoby wywalic po prostu te płyty, ponieważ kleje któych używano do produkcji tych płyt są uważane za szkodliwe (gdzieś tak czytałem, ile w tym prawdy nie wiem). Ja bym usunął płyty i dał tam panele podłogowe (chociaż jak znam życie to za x lat się może okazać, że panele też są szkodliwe, zresztą podobnie było z dachami z azbestu - tyle, że w przypadku azbestu -to on naprawdę jest rakotwórczy). Wracając do paneli - jeśli chodzi o koszty ułożenia to mogę polecić ze swej strony takie sprytne kalkulatorki do obliczania kosztów zrobienia podłogi )) Edytowane 25 Maja 2013 przez garbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian0303 30.05.2013 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 dziękuję za pomoc zacząłem z ciekawości to szlifować no i stwierdziłem, że w miesiąc się nie wyrobię, a zerwać się nie dało, więc na górę poszły jednak panele. Na szczęście są czasem wielkie promocje i akurat taka się trafiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 31.05.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Panele to najlepsza opcja w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LidkaDiD 06.06.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Zgadzam się z przedmówcą. Dobrze, że tych płyt nie ruszałeś, bo pod nimi mogłaby być dopiero masakra z poziomami na przykład :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 10.06.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Słusznie zrobiłeś, chociaż gdybyś nie musiał tego robić sam, to można by było rozważać inne rozwiązanie, ale do roboty w pojedynkę panele wychodzą najszybciej, najprościej i najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts