Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana projektanta od adaptacji po PnB

Recommended Posts

Witam.

Mam straszny problem. Otóż jestem na etapie budowy dachu i jak zwykle wyszło coś nie tak. Potrzeba zmiany w projekcie. Dowiedziałam się, że nadzór (ma swoje biuro projektowe) nie może nanosić żadnych poprawek, musi to zrobić osoba, która adaptowała nam projekt. Problem w tym, że to biuro ma wyłączone wszelkie telefony i nie odpisuje na maile. Także w rzekomym biurze nikogo nie zastaje.

Moje pytanko jest takie: co w tej sytuacji zrobić? Zmiany muszą być wprowadzone a nie będę czekała w wieczność.

W jaki sposób mogę powierzyć projekt innej pracowni?

Dzięki za pomoc !

pytanie czy zmiany są istotne i nie da się ich pominąć w projekcie ? jeśli nie da się, to żeby dać innemu projektantowi musisz mieć na piśmie pozwolenie poprzedniego. Natomiast takie uzupełnienie dokumentacji wiąże się z całą procedurą od nowa i nowym pozwoleniem na budowę. trochę przerąbane.

W jaki sposób mogę powierzyć projekt innej pracowni?

powinnas miec papier o zrzeczeniu sie praw do projektu podpisany przez "oryginalnego" projektanta. Bo rozumiem, ze to nie byl projekt z gazety.

Moze zadzwon do izby architektow gdzie zrzeszony byl dany projektant. Na stronach www izby mozesz odnalezc nazwiska. Moze oni cos pomoga i doradza w tej sprawie.

• 2 years później...

Odgrzebuję temat bo jestem w identycznej sytuacji:

Chodzi o zmianę projektanta dokonującego adaptacji a nie autora projektu.

Autorem jest biuro projektowe z Warszawy i od nich mam zgodę na piśmie na wszelkie zmiany.

Oczywiście projekt typowy musiał być "zaadaptowany" przez projektanta - i chodzi właśnie o zmianę tej osoby.

W tej chwili jestem na etapie wykonywania dachu i z różnych powodów (przede wszystkim ciężka choroba projektanta adaptującego) muszę go zmienić.

Na pewno będzie wprowadzanych jeszcze kilka zmian, a na końcu (odbiory) i tak potrzebuję podpis projektanta więc musi go ktoś zastąpić.

Jak wygląda procedura w takim przypadku???

Z tego co szukałem informacji na Internecie czy interpretacji prawa budowlanego to wszędzie jest odniesienie do "zmiany projektanta sprawującego nadzór autorski w trakcie budowy". Tylko że prawa autorskie do projektu ma biuro projektowe a nie projektant adaptujący.

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak wygląda zmiana projektanta adaptującego a nie projektanta będącego autorem projektu.

Na "chłopski rozum" wyobrażam sobie to w ten sposób że mam oświadczenie od projektanta adaptującego nr1 że zgadza się na przejęcie obowiązków przez kogoś innego, i mam oświadczenie projektanta 2 że przyjmuje obowiązki.

Ale co z tym dalej zrobić??

Wpis do dziennika?

Zgłosić do nadzoru?

Do starostwa?

Nowe PnB?

Edytowane przez Jerzy76

W tej chwili jestem na etapie wykonywania dachu i z różnych powodów (przede wszystkim ciężka choroba projektanta adaptującego) muszę go zmienić.

Na pewno będzie wprowadzanych jeszcze kilka zmian, a na końcu (odbiory) i tak potrzebuję podpis projektanta więc musi go ktoś zastąpić.

Jak wygląda procedura w takim przypadku???

Z tego co szukałem informacji na Internecie czy interpretacji prawa budowlanego to wszędzie jest odniesienie do "zmiany projektanta sprawującego nadzór autorski w trakcie budowy". Tylko że prawa autorskie do projektu ma biuro projektowe a nie projektant adaptujący.

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak wygląda zmiana projektanta adaptującego a nie projektanta będącego autorem projektu.

Na "chłopski rozum" wyobrażam sobie to w ten sposób że mam oświadczenie od projektanta adaptującego nr1 że zgadza się na przejęcie obowiązków przez kogoś innego, i mam oświadczenie projektanta 2 że przyjmuje obowiązki.

Ale co z tym dalej zrobić??

Wpis do dziennika?

Zgłosić do nadzoru?

Do starostwa?

Nowe PnB?

Skoro robisz dach to masz już pozwolenie. Nie ma czegoś takiego jak konieczność podpisania zmian w trakcie realizacji , albo są zmiany nieistotne - nie wymagają wpisów projektanta/ów tylko kierownika budowy albo istotne wymagają aktualizacji dokumentacji i pozwolenia i tu możesz wpisać nowego projektanta.

Chyba muszę doprecyzować....................

Skoro robisz dach to masz już pozwolenie. Nie ma czegoś takiego jak konieczność podpisania zmian w trakcie realizacji , albo są zmiany nieistotne - nie wymagają wpisów projektanta/ów tylko kierownika budowy albo istotne wymagają aktualizacji dokumentacji i pozwolenia i tu możesz wpisać nowego projektanta.

Jasne że mam PnB. Jednak jest coś takiego jak konieczność podpisania zmian już w trakcie realizacji przez projektanta, a chodzi mi przede wszystkim o art. 36 i 57 Prawa Budowlanego.

"Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. (uchylony).

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. "

"Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

1) oryginał dziennika budowy;

2) oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

b) o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;

3) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania;

4) protokoły badań i sprawdzeń;

5) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą;

6) potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy;

7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 7.

2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony. "

Witam.

Czy te zmiany są poza tymi które naniósł adoptujący? Mówię o dodatkowych np. tych które wyszły już w trakcie budowania.

Tak są to oczywiście zmiany już po adaptacji, po otrzymaniu PnB, już w trakcie realizacji. Zmieniłem mimo wszystko rodzaj stropu i zamiast więźby dachowej mam wiązary. Oczywiście na wszystko otrzymałem papierki (projekty) które zostały dołączone do dokumentacji.

Wiem że wszystkie zmiany są "nieistotne". Wie to również KB i dokonał odpowiednich adnotacji w Dzienniku Budowy.

Podkreślam - nie chodzi o kwestię praw autorskich bo to projekt typowy.

Chodzi mi o to że końcowe oświadczenie KB zawiera informacje na temat wprowadzonych zamian nieistotnych i właśnie to musi również podpisać projektant, ponieważ zgodnie z PB to projektant decyduje czy to jest zmiana istotna czy nie - a NIE podpisze ponieważ jak ja zakończę budowę to projektanta najprawdopodobniej nie będzie już na tym świecie.

Mam na myśli takie pisma jak poniżej gdzie musi być podpis projektanta:

http://www.spjawor-bip.pbox.pl/public/get_file.php?id=121946

http://www.pinb.nysa.pl/pliki/zawiadomienie_o_zakonczeniu_budowy_obiektu.doc

Właśnie dlatego chciałbym wiedzieć jak wygląda procedura zamiany projektanta adaptującego.

Edytowane przez Jerzy76