sciema 19.05.2013 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Szukałem na 4rum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli jest takowa to poproszę o link. Mam mieć wentylację mechaniczną w domu z odzyskiem ciepła. Poza powyższym ma byc w domu kominek z zamkniętą komorą spalania. No i właśnie tu się pojawia pytanie: co z tą kratką wentylacyjną która powinna się znajdować przy kominku - jak ją interpretują kominarze, jak to jest przy odbiorach? Oczywiste jest, że przy mechanicznej wentylacji kratka tylko zaburzałaby system. po 2000r wprowadzone były poprawki (Az3:2000) i tam jest taki zapis: „§ 150 ust. 9 W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Ust. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową” a obowiązującym aktem prawnym dotyczącym wentylacji z tego co się orientuję jest: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 r, i te ustawy nie uległy zmianie. na moje oko to wystarczający argument aby przedłożyć upierdliwemu kominiarzowi... ktoś z was na własnej skórze doświadczył takiej sytuacji? znajomy ma te dwa systemy i oczywiście nie ma kratki a przy odbiorze kominiarz nawet się nie pytal o przewód wentylacyjny. Pytam się KB a on, że "dla spokoju by położył ten pustak wentylacyjny przy spalinowym żeby nie było problemów z odbiorem". Czy należy zmienić KB , czy może rzeczywiście co kominiarz własna interpretacja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.05.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Szukałem na 4rum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli jest takowa to poproszę o link. Mam mieć wentylację mechaniczną w domu z odzyskiem ciepła. Poza powyższym ma byc w domu kominek z zamkniętą komorą spalania. No i właśnie tu się pojawia pytanie: co z tą kratką wentylacyjną która powinna się znajdować przy kominku - jak ją interpretują kominarze, jak to jest przy odbiorach? Oczywiste jest, że przy mechanicznej wentylacji kratka tylko zaburzałaby system. po 2000r wprowadzone były poprawki (Az3:2000) i tam jest taki zapis: „§ 150 ust. 9 W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Ust. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową” a obowiązującym aktem prawnym dotyczącym wentylacji z tego co się orientuję jest: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 r, i te ustawy nie uległy zmianie. na moje oko to wystarczający argument aby przedłożyć upierdliwemu kominiarzowi... ktoś z was na własnej skórze doświadczył takiej sytuacji? znajomy ma te dwa systemy i oczywiście nie ma kratki a przy odbiorze kominiarz nawet się nie pytal o przewód wentylacyjny. Pytam się KB a on, że "dla spokoju by położył ten pustak wentylacyjny przy spalinowym żeby nie było problemów z odbiorem". Czy należy zmienić KB , czy może rzeczywiście co kominiarz własna interpretacja? Szczelny kominek nie pobiera powietrza z pomieszczenia. Par, który przytaczasz nie dotyczy takiej sytuacji. Nie ma nic wspólnego z WM NW. Norma, o której mowa nie jest obligatoryjna pomimo, że jest powołana w rozporządzeniu. Nie musi być kanału grawitacyjnego. Nie bądź upierdliwy, i nie rozgłaszaj hipotez o upierdliwych kominiarzach, zawód taki jak każdy inny, dobrze, że te odbiory są ponieważ niejednokrotnie włos się jeży na głowie, co można z kominami zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5936195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 19.05.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Szczelny kominek nie pobiera powietrza z pomieszczenia. Par, który przytaczasz nie dotyczy takiej sytuacji. Nie ma nic wspólnego z WM NW. Norma, o której mowa nie jest obligatoryjna pomimo, że jest powołana w rozporządzeniu. Nie musi być kanału grawitacyjnego. Nie bądź upierdliwy, i nie rozgłaszaj hipotez o upierdliwych kominiarzach, zawód taki jak każdy inny, dobrze, że te odbiory są ponieważ niejednokrotnie włos się jeży na głowie, co można z kominami zrobić... z całym szacunkiem do zawodu kominiarza, nie mam zamiaru generalizowac a tym bardziej rozgłaszać takowych hipotez, jeśli Cie to uraziło to przepraszam bo nie taki był mój zamiar ale przyznasz że tak jak w każdym zawodzie zdarzają się wyjątki, wynikające w większości z niejasności/interpretacji przepisów osobiście do tej pory ja miałem do czynienia tylko z dobrymi kominiarzami ... a odbiory jak najbardziej powinny być... natomiast: Par, który przytaczasz nie dotyczy takiej sytuacji. Nie ma nic wspólnego z WM NW. Norma, o której mowa nie jest obligatoryjna pomimo, że jest powołana w rozporządzeniu. to czego dotyczy skoro jest w rozdziale 6 " Wentylacja i klimatyzacja" Nie musi być kanału grawitacyjnego. no właśnie, a masz jakieś potwierdzenie tego w przepisach kominiarz napisałem ten wątek aby właśnie podyskutować, jako inwestora wkurza mnie tekst typu: " lepiej zrobić, żeby nie było problemu z odbiorem a potem sobie Pan zamuruje" może włączy się ktoś do dyskusji kto doświadczył podobnej sytuacji przy budowie lub przy odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5936299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.05.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Nie gniewam się absolutnie. Dziękuję, że także się nie gniewasz. Przepis ten dotyczy np. sytuacji, w której np. piecyk gazowy kąpielowy zainstalowany jest w łazience, a obok w kratce wentylacji grawitacyjnej znajduje się wentylator wyciągowy, który podczas swojej pracy mógłby wyrównać ciśnienia łazienka – komin i spowodować wypływ spalin przez przerywacz ciągu na pomieszczenie. A propos przepisów, nie ma takiego przepisu. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Tam gdzie kończą się przepisy zaczyna się logika. Jak masz wątpliwości, zadzwoń do kominiarza z Twojego obszaru i zbadaj temat. Ponoszenie kosztów i budowa kanału WG z zamiarem późniejszego zamurowania jest delikatnie pisząc nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5936349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 19.05.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Przepis ten dotyczy np. sytuacji, w której np. piecyk gazowy kąpielowy zainstalowany jest w łazience, a obok w kratce wentylacji grawitacyjnej znajduje się wentylator wyciągowy, który podczas swojej pracy mógłby wyrównać ciśnienia łazienka – komin i spowodować wypływ spalin przez przerywacz ciągu na pomieszczenie. . ale w normie jest napisane: " W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi" A propos przepisów, nie ma takiego przepisu. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Tam gdzie kończą się przepisy zaczyna się logika. . no właśnie i to dziwi najbardziej... Jak masz wątpliwości, zadzwoń do kominiarza z Twojego obszaru i zbadaj temat., no i wracamy do punktu wyjścia, jeden powie " Panie trzeba" a drugi nie... Ponoszenie kosztów i budowa kanału WG z zamiarem późniejszego zamurowania jest delikatnie pisząc nie do zaakceptowania, tylko co jak np. KB zna sytuacje z własnego doświadczenia i wie że będą się " czepiać" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5936541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.05.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam. To jest bardzo dobry przykład jak przepisy nie nadążają w naszym kraju za rozwojem techniki w wielu dziedzinach życia i gospodarki (budowlanej w tym przypadku). Weź no teraz Kominarz tłumacz się za wszystkie po kolei "ekipy" rządzące w naszym kraju od czasu wejścia obowiązującej aktualnie ustawy budowlanej ... W tej kwestii panuje u nas totalny burdel. I tylko niedouczeni kominiarze, kominkarze i "kierbudy" dorabiają do tego co i rusz własne filozofie od których czasem mdło się robi. Ściema - posłuchaj Kominiarza. Masz wentylację nawiewno - wywiewną i nadciśnieniową w domu, do tego palenisko z doprowadzeniem (szczelnym w miarę) powietrza z zewnątrz domu ...to nie musisz (nawet nie możesz) mieć wentylacji grawitacyjnej. Tych, którzy twierdzą inaczej i nie potrafią siłą rzeczowych, technicznych argumentów przeciwstawić się budowlanej "ciemnocie", goń po prostu z budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5937352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 21.05.2013 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ściema - posłuchaj Kominiarza. Masz wentylację nawiewno - wywiewną i nadciśnieniową w domu, do tego palenisko z doprowadzeniem (szczelnym w miarę) powietrza z zewnątrz domu ...to nie musisz (nawet nie możesz) mieć wentylacji grawitacyjnej. Tych, którzy twierdzą inaczej i nie potrafią siłą rzeczowych, technicznych argumentów przeciwstawić się budowlanej "ciemnocie", goń po prostu z budowy. Pozdrawiam. inaczej sobie nie wyobrażam. Nie mam zamiaru budowac komina ktory potem zamuruję, nawet jeśli koszt jest niewielki w skali budowy domu. Swoją droga, rozmawiałem ostatnio ze znajomym i ma podobna sytuacje : w sensie kominek i WM, jemu KB to samo powiedział, więc on dla spokoju robi ten komin. " ależ Ci KB mają respekt do kominiarzy " jak widać ja nie jestem wyjątkiem który spotkał sie z takową sytuacja... gonić będe tylko oby sie sprawa nie skończyła na " wyższym szczeblu" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5937911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 21.05.2013 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 wysłałem zapytanie do " Związku Kominiarzy " i oto co otrzymałem za odpowiedź : w pomieszczeniu z kominkiem ma znajdować się skutecznie działająca wentylacja wywiewna. Jeśli zaplanował pan w pokoju wentylacje wywiewną (tę z odzyskiem ciepła) będzie to oznaczało że zadośćuczynił pan przepisom. i wszystko jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5938725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.05.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 szczególnie to zadośćuczynił mi się podoba jednak nie taki diabeł straszny ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5938747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam. Z tym "zadośćuczynieniem" to stawiam na Budzynowskiego albo Antosa ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5938915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.05.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam. Z tym "zadośćuczynieniem" to stawiam na Budzynowskiego albo Antosa ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5938945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 23.05.2013 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam. Z tym "zadośćuczynieniem" to stawiam na Budzynowskiego albo Antosa ... Pozdrawiam. Panowie, dziękuje za zainteresowanie, dla mnie sprawa jest juz oczywista. Mam nadzieję, ze temat pomoże komuś w przyszłości... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179396-interpretacja-normy-pn-83b-03430-odno%C5%9Bnie-kratki-wentylacyjnej-i-wm/#findComment-5940581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts