bascom 19.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Witam. Póki co mam dużo czasu do pracy, mało pieniędzy i dużo zapału więc pora zakończyć leniuchowanie i wziąć się do pracy. O ile ścianki działowe parteru wybudowałem sam o tyle mam problem na poddaszu co widać na zdjęciu. Zielonym kolorem zaznaczyłem narożniki pustaków po których będzie przebiegał skos ściany zaznaczony na różowo. Pytanie 1. Czy obniżenie ściany względem krokiew o 2cm jest za dużo za małe czy w sam raz. Oczywiście skos będzie wypełniony cegłą bądź zostaną tak do cięte pustaki. Planuję później 15cm wełny +5cm.+ izolacja +płyty k-g Pytanie 2. Od stropu do kleszczy mam 3 m W projekcie wysokość pomieszczenia 2,5m Więc wg mnie ścianka o wysokości 2,65 będzie w sam raz a może się mylę jeśli tak to proszę o poradę jaka ma być wysokość. Na stropie planowane jest 4 cm styropianu i 4 cm wylewki. Dziękuję za odpowiedzi Edytowane 20 Maja 2013 przez bascom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ad.1. Jeżeli krokiew nie pokrywa się ze ścianką działową to najlepiej podmurować ją do wysokości krokwi. Wówczas ocieplenie z wełny pomiędzy krokwiami może opierać się na grubości ścianki. Jeżeli ścianka jest w poprzek krokwi lub jest pod krokwią i ugięcie ich mogłoby zarysować tynk lepiej jest pozostawić przerwę ok. 2-3cm. Warto ją wypełnić wełną, aby nie przenikał dźwięk pomiędzy pomieszczeniami. Należy zwrócić uwagę aby wełna ułożona pomiędzy ruszt zamocowany do dołu krokwi 5cm szczelnie przylegał do powierzchni ściany.Ad.2. Wysokości ścian na poddaszu uzależniona jest od miejsca, w którym jest termoizolacja. Jeżeli ocieplamy poziomy strop w płaszczyźnie jętek to lepiej, aby górna powierzchnia ścianki była przykryta wełną. Gdy ocieplenie jest tylko pomiędzy krokwiami na całej połaci dachowej to ze względów akustycznych lepiej jest, aby ścianką była wymurowana aż do ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.12.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ściany działowe mogą być budowane z dowolnych materiałów - z bloczków betonu komórkowego w domu drewnianym czy też szkieletowe w domu murowanym. Według jakiego klucza więc wybierać materiał na ściany? O tym dowiecie się w naszym kolejnym odcinku serialu "Stan surowy bez błędów" pod tytułem "Budowa ścian działowych". Jesteśmy z kamerą na kilku budowach, gdzie powstają ściany działowe z różnych materiałów. ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FILMU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts