borewicz88 19.05.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam. To mój pierwszy post na muratorze! Ostatnim czasem poważnie zastanawiam się ze swoją żoną nad budową własnego domu "pod klucz". Nie mamy tyle sił, wytrzymałości i czasu, żeby "gonić" po budowie domu stawianego tradycyjną metodą. W szczególności, że szwagier właśnie takim systemem kończy swój dom i wiem, ile stracił czasu i nerwów przy pracach budowlanych, różnych mniej lub bardziej wykwalifikowanych ekip i ekipek. Dlatego wpadliśmy na pomysł budowy domu, który powstanie szybko. Nie mamy sprecyzowane jeszcze czy to będzie drewniany dom, czy z płyt kermazytowych. Chcę od was się dowiedzieć jaki dom będzie pasował nam najbardziej. Mamy dwie działki budowlane o powierzchni 8,5 ara każda. Media są już na miejscu. Nie chcemy dużego domu, jednak w grę nie wchodzą parterowe konstrukcje. Nie musi być również garażu, ewentualnie otwarta "wiata". Działki położone są w bardzo spokojnej dzielnicy Bielska-Białej, daleko od ruchliwych dróg. Normalnie jak na wsi. Cichuteńko i spokojnie. Na czerwono działki budowlane, na niebiesko rolna - tak dla orientacji terenu Zaciekawiła nas firma Abakon. Nie dość, że z Bielska, to jeszcze ceny w miarę przystępne (przynajmniej tak mi się wydaje). Biorąc pod uwagę czynnik ceny podoba mi się projekt - Abakon 2010 SE - http://www.abakon.com/index.php?modul=projekt&kategoria=137&id=2. No i teraz pytania: - Czy budowa domu kermazytowego z tej firmy będzie droga? Chodzi mi o dodatkowe koszta. Wg cennika łączny koszt stanu wykończeniowego ze stolarką wynosi: 186.690,00 zł Netto. Mój tata zajmuje się pracami wykończeniowymi, więc panele, płytki, gładzie wszystko robiłbym sam. - Co sądzicie o firmie Abakon? Przeglądałem opinię na forum, ogólnie dobre, ale może ktoś się podzieli tymi gorszymi (o ile takowe są). - Ile mniej więcej kosztuje ogrzanie w zimie domu w technologii kermazytowej? - Może lepiej odejść od kermazytu na rzecz drewna? Czy drewniany dom jest droższy niż kermazytowy? I jeszcze jedno. Teść mówi, że taki domek rozleci mi się niczym domek z kart. Słucham tego z przymrużeniem oka, jednak zapytam, czy technologia prefabrykatów szybko poddaje się siłom natury? Liczę na wiele odpowiedzi! Z góry za nie dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.05.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 przeglądnąłem to ich stronkę i dużo tam reklamy ale konkretów niema, żeby porównywać technologie trzeba mieć konkretne parametry może masz coś? jaka jest przenikalność tych ścian itp co do opinii teścia to dobrze postępujesz jest duża grupa zwłaszcza starszych ludzi którzy wszystko co nie z cegły lub pustaka oceniają źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borewicz88 19.05.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Jedyne co mam, to to, co można przeczytać na stronie Abakonu. Zastosowanie systemu PRAEFA® pozwala na skrócenie czasu budowy ścian do jednego tygodnia. Elementy po złożeniu nie wymagają sezonowania – można więc bezpośrednio po zakończeniu montażu przystąpić do kolejnych prac budowlanych. Ściany są idealnie gładkie i nadają się do tapetowania czy malowania już na drugi dzień po zmontowaniu (bez potrzeby tynkowania!). Ponadto zawierają rurki i puszki elektryczne oraz wszelkie inne otwory i bruzdy niezbędne do rozprowadzenia w budynku instalacji elektrycznej, grzewczej i wodno-kanalizacyjnej. Tak przygotowana ściana jestbardzo wysokiej jakości. Pozwala wybudować dom przy mniejszej liczbie ekip wykonawczych i w dużo krótszym czasie. Z bardzo bogatej oferty technologii budowlanych dostępnych na rynku wybraliśmy i stosujemy te, które pozwalają naszybkie budowanie ciepłych (ściany zapewniają bardzo dobrą izolacyjność termiczną budynku U=0,253 W/m2K),wygodnych i niedrogich zarówno w budowie, jak i utrzymaniu domów. Przywiązujemy szczególną uwagę zarówno do jakości wykonania i terminowości, jak i do szczegółów wykończeniowychnp. stosujemy drewnianą podbitkę barwioną na kolor harmonizujący z kolorystyką elewacji budynku i dachu. Staramy sięrównież, aby plac budowy nie wyglądał jak pole bitwy po kolejnych ekipach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 U=0,253 W/m2K to żadna rewelacja dom pasywny to u=0,14 albo jeszcze mniej popytaj wykonawców drewnianych za ile Ci zbudują mój dom prawdopodobnie zamknie się w 200k z pełnym wyposażeniem więc do tego doliczyć należy robociznę bo ja buduję samemu z pomocą rodziny te 200k to koszty materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.05.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ale jednak szkielet drewniany ma pewne cechy, które utrudniają dojście do standardu domu pasywnego -- jak choćby znikomą zdolność do akumulacji ciepła. W parterowym można to banalnie obejść z użyciem masywnej wylewki, ale to nie w każdym przypadku się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts