kirk1985 19.05.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam! Zamierzam samemu okablowac dom i doprowadzic kable do tablicy glownej. Dom jest remontowany calkowicie i sam do tej pory wszystko robilem. Dom ma 3 czesci plus poddasze, jednak teraz chce jedynie zrobic 1 czesc a reszte zostawic na pozniej. Pozniej tez chce zrobic brame wjazdowa elektryczna domofon itp. jak sie za to zabrac?? Czy macie jakies przydatne linki do ABC instalacji elektr.?? Jesli nie to prosze o kilka rad m.in. ile gniazdek moze byc podpietych na 1 obwodzie? etc. etc... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Bez urazy kolego, ale kontakt z kumatym elektrykiem jak najbardziej wskazany.Jest to jedyne rozsądne wyjście, które nie przysporzy problemów w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 19.05.2013 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Dzieki za szybka odpowiedz. Generalnie wiem jak to podlaczaac, jak puszki osadzac. Jedynie chce wiedziec czy np oswietlenie w kuchni moze byc pociagniete od gniazdek? Albo czy na obwodzie z kabla 3xYDYp 1,5mm mozna pociagnac gniazdko np. do czajnika elektr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Jednak nie wiesz bo nie mieszamy oświetlenia z gniazdami a w obwodach gniazd stosujemy przewód 3x2,5 i oczywiście wyłącznik RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 19.05.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Z tego co wiem to pomieszac mozna jednak takie gniazdko zrobione na 1,5mm moze sluzyc co najwyzej do ladowarki telefonu lub malej lapki nocnej. Pytanie ile gniazdek mozna zrobic na 1 obwodzie oraz czy oswietlenie (3sztuki: pokoj, kuchnia, lazienka) tez moga byc na 1 obwodzie. Inaczej muwiac czy wystarcza mi 2 obwody do okablowania pokoju, kuchni i lazienki?? Wydaje mi sie ze przedmioty takie jak lodowka czy czajnik elektr powinny miec osobny obwod (ogolnie kuchnia), ale czy mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Źle kolego wiesz.W takie gniazdo można włączyć wszystko co posiada wtyczkę. Więc nie tylko ładowarkę o znikomej mocy, ale również czajnik.Oświetlenie łazienki powinno być w zasadzie na oddzielnym obwodzie gdyż wymaga wyłącznika RCD. Chyba że zastosujesz obniżenie napięcia, ale transformator musi być umieszczony poza strefą 1 i 2.Oddzielne obwody do lodówki i innych prądożernych odbiorników jak najbardziej wskazane. Edytowane 23 Maja 2013 przez Jarek.P usunięto odniesienie do kłótni w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.05.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Nawet jeśli powiemy Ci, co, skąd i dokąd, potrzebujesz kumatego gościa na miejscu. My tu i tak społecznie robimy, ale głównie po to, by zmniejszyć poziom dziadowstwa w świecie. I błagam, nie pisz, że ta instalacja będzie tylko Tobie służyć, bo już niejedną plątaninę się rozminowywało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 19.05.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Panowie, zycie jest piekne jesli bierze sie je we wlasne rece. Uczy to jednoczesnie solidnosci i odpowiedzialnosci za wlasne czyny. Wlasnie dlatego ze te instalacje ja bede uzytkowal - doloze wszelkich staran zeby byla wykonana z mistrzowska precyzja. Znajomy elektryk na pewno mi podpowie wiecej rzeczy, jednak napisalem tutaj poniewaz tenze wraca dopiero za tydz.... a ja stoje z pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.05.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 kirk1985:Pokoje, sypialnie, garderoby, korytarze, schowki, łazienki.... lecisz z przewodem od gniazdka do gniazdka, staraj się max. 10 gniazd na jednym obwodzie, to jest mniej więcej 2-3 pomieszczenia.Kuchnia - 2 niezależne obwody do zasilania gniazd, najlepiej jak rozdzielisz je losowoSiła do kuchni i do garażu (gniazdo).Garaż, kotłownia, gniazda zewnętrzne, brama wjazdowa, alarm, szambo, altanka - zdecydowanie osobne obwody. Oświetlenie jest łatwiejsze, w zasadzie wystarczyłby 1 bezpiecznik na cały dom, ale nie rób tak, podziel sobie dom na 3 części i zasil lampy z 3 obwodów (z 3 faz).. Łączenie gniazdka z oświetleniem, jest spotykane i stosowane w łazienkach do zasilania kinkietu nad lustrem.Oświetlenie górne w łazience robi się normalnie z obwodów oświetleniowych. Przekroje przewód standardowe, 3x2,5 (gniazda), 3x1,5 (oświetlenie), 5x2,5 (siła).Więcej nikt zdalnie Ci nie podpowie. ***Żeby nie stać z pracami zacznij od wiercenia/kucia puszek, wydłubania dziury na rozdzielnicę, wkopania kabla zasilającego.Tydzień Ci zleci, przyjedzie Twój elektryk i podpowie na miejscu co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 20.05.2013 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Oto link do projektu. Narazie chce okablowac te prawa czesc, pozniej zrobie reszte.http://planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/82876 Dziieki robertsz - fachowa pomoc. Zastanawiam sie tylko po co 2 niezalezne obwody gniazdek wysylac do kuchni, skoro tam bedzie 2x podwojne gniazdka i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.05.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Kuchnia: lodówka mikrofala czajnik zmywarka kuchenka (zakładając 1 fazę, jak 3-fazowa to licz osobno) okap ekspres radio/tv/laptop - zależy od trybu życia, często jest w kuchni otwarte gniazdko (robot, mikser, gofrownica, toster, odkurzacz, ładowarka telefonu czy co tam akurat potrzebujesz, dałbym 2 sztuki)Dwa podwójne będzie mało. Sensownie zaplanuj położenie gniazdek. W miarę możliwości rozplanuj meble, pamiętaj, że gniazdko to kiepska ozdoba, ale gniazdko za szafą ma ograniczoną użyteczność. Fajnym pomysłem są gniazdka blisko narożników, ale właśnie tam stoją te wielkie, niemobilne meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 22.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Jeśli chodzi o poradnik to poniżej masz link darmowego poradnika firmy Moeller. Jest dość profesjonalny i niezbyt trudnym językiem napisany. http://www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/poradnik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 22.05.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Dzieki Panowie za pomoc. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Posprzątane. Kolegę andsoona upominam i proszę o "odrobinkę" większą dbałość o formę wypowiedzi. Również merytoryczną. Do pozostałych kolegów prośba: również unikajcie wycieczek osobistych. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 23.05.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 No oczywiście moderatorze posprzatałeś kompromituące posty elpapiotra , brawo za cenzurę, kompromitujesz się jako moderator. Cieżko ci było wymazać fagmencik obrażliwy zrobić gwiadki i dowidzenia. Najlepiej wywalić wszystko a pan elkopiotr dalej spokojnie będzie robił spustoszenie w sosnowcu, ludzie zapomną, jak to w polityce. mnie szybko zwinąłeś, bo poczatkujący , a ze stażem to moderator nie ruszy bo nakręca cały interes. Ja nie zaczynałem tu wojny, jabyś dobrze czytał. Że coś bzdura ,to każdy może napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.05.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) ...no trudno gościu będzie testerem, ale są duże szanse że nic mu się nie stanie, jak sprawny aparat jest. Wywali mu, oo coś nie tak elektryka trzeba wezwać. No tak człowiek w roli przewodu ochronnego. Kolejna sen na jawie szaleńca. A może rozwijając ową senną marę dalej to może zrezygnować całkowicie ze stosowania przewodu ochronnego? Przecież dwużyłowy przewód będzie tańszy, gniazdo bez styku ochronnego również a za "skórkę" będzie odszkodowanie. Same zyski. Ale jest w tym cytacie wołanie o elektryka. Tylko to raczej prokurator się pojawi i to on owego partacza "projektanta" i "wykonawcę" z Bożej łaski poprosi. Elektryk z prawdziwego zdarzenia również się pojawi, ale w roli biegłego sądowego. A rachunek sąd wystawi. I dopiero wtedy okaże się jakie są prawdziwe koszty dawania wiary wykładowcy elektryki alternatywnej. Edytowane 23 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 23.05.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tak tera po mnie jedź kkas12 , gdy nie ma moich postów,a ty sobie wklejasz fragmeniciki z całości. bardzo będziesz przeknywujący. Jakbyć miał honor to byś zaapelował do moderatora żeby przywrócił mmoje posty, ale gdziie tam pewnie sam napisałęś skargi żeby usunął je wokandy. Mogę rozmawiac rzeczowo ale bez inowkatyw, na moje teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Oczywiście, że pisałem do moderatora.Któremu dziękuję za przywrócenie porządku i umieszczenie w niebycie Twoich "rad" i "rewelacji" gorszych niż wszystkie plagi egipskie razem wzięte.Pisałem dlatego, że Twoje "rewelacje" ze względu na ich "merytorykę" i styl można głosić pod budką z piwem a nie na forum pod patronatem poważnego z ugruntowaną pozycją na rynku pisma. A na wokandę trafisz z czasem na pewno jak nie przestaniesz tych bzdetów głosić. I nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.Mam tu na myśli honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 25.05.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Przemyslalem sprawe i zrobie 3 obwody: 1. 3 gniazdka w pokoju + lampa (1,5mm)2. Pralka(kable2,5) + oswietlenie lazienki(1,5mm) + oswietlenie kuchni(1,5mm) + zasilanie pieca 2 funkcyjnego(1,5mm)3. Lodowka, mikrofala, czajnik, piekarnik, okap (kable 2,5mm) Poczatkowa chcialem rozdzielac to jeszcze na 2 dodatkowe obowdy: Pralke osobno, oraz lodowke i mikrofale osobno ale stwierdzilem ze nie ma sie co spinac. Jak sadzicie? bedzie dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 25.05.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Przepraszam, ale tak z ciekawości, w tym obwodzie 3 gdzie są same prądożerne urządzenia, to zamierzasz na jakim przewodzie oprzeć? .... Aha sorry... zobaczyłem w nawiasie. Czyli rady kolegi w wyżej wzięły górę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts