Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pociagnac kable w domku?

Recommended Posts

Wmieszkaniu w bloku mam prawie wszystkie gniazdka podlaczone na 1 obwodzie, 2 obowd to lazienka i 3 to swiatla i w mieszkaniu wszystko hula... czasem tylko wywali korka gdy wlacze czajnik, piekarnik i lodowke...ale to chyba dlatego ze bezpiecznik jest 10 A. Ja dam na ten obwod kable 2,5 i bezpiecznik 16 A.

Dobrze kombinuje?

Wmieszkaniu w bloku mam prawie wszystkie gniazdka podlaczone na 1 obwodzie, 2 obowd to lazienka i 3 to swiatla i w mieszkaniu wszystko hula... czasem tylko wywali korka gdy wlacze czajnik, piekarnik i lodowke...ale to chyba dlatego ze bezpiecznik jest 10 A. Ja dam na ten obwod kable 2,5 i bezpiecznik 16 A.

Dobrze kombinuje?

Rozumiem, że będziesz dokonywał modernizację tej instalacji.

Skoro tak, robisz to zgodnie z obecnie obowiązujacymi przepisami, z wszelkimi tego konsekwencjami.

Więc tak - instalację, czyli między innymi przewody układamy w odpowiednich strefach, zachowując kierunki ułożenia w pionie i poziomie.

W łazience na odpowiedniej głębokości, w pozostałych pomieszczeniach ok. 5 mm pod tynkiem lub inną warstwą wierzchnią.

Można układać we wiązkach. Zastosowane przewody do układania to 3-, 4-, i 5-żyłowe.

Jeżeli nie planujemy gónych puszek łączeniowych, dobrze jest używać głębokich puszek fi 60.

Co by tu jeszcze ? Jak kolega zapyta o szczególy układania, dopowiem. :D

Przemyslalem sprawe i zrobie 3 obwody:

1. 3 gniazdka w pokoju + lampa (1,5mm)

2. Pralka(kable2,5) + oswietlenie lazienki(1,5mm) + oswietlenie kuchni(1,5mm) + zasilanie pieca 2 funkcyjnego(1,5mm)

3. Lodowka, mikrofala, czajnik, piekarnik, okap (kable 2,5mm)

Poczatkowa chcialem rozdzielac to jeszcze na 2 dodatkowe obowdy: Pralke osobno, oraz lodowke i mikrofale osobno ale stwierdzilem ze nie ma sie co spinac.

Jak sadzicie? bedzie dzialac?

W punkcie 3 nie przesadzasz czasem?

Osobny kabel na piekarnik i lodówkę rozumiem, ale na pozostałe nie bardzo. Ile tej mikrofali się używa włączasz ją na 3-4 minuty z 2-3 dziennie. A okapa po co osobny kabel? Za dużo masz pieniędzy?

Dzieki za podpowiedzi, Fenix: obwod 3 zasila praktycznie cala kuchnie, stad mikrofala i okap sa razem z lodowka, piekarnikiem i czajnikiem.

Zastanawiam sie nad tym , czy w Obwodzie 2 moge łaczyc ze soba przewody 1,5 i 2,5mm (pralka). Czy powinienem na jednym obowdzie uzywac w calosci tych samych kabli?

kirk1985

Zanim położysz przewody, zastanów się nad czwartym obwodem do oświetlenia. Masz wtedy

kuchnię gniazda (2.5mm),

łazienka gniazda (2.5mm),

pozostałe gniazdka (sugeruję 2.5 mm i zabezpieczasz 16A)

oświetlenie górne (1.5mm).

Na dalszych etapach prac obwód oświetleniowy rozbudowujesz w rozsądnych granicach, obwód gniazd pokojowych podobnie. W każdym razie postaraj się teraz zaplanować sytuację po remoncie całkowitym a nie cząstkową na tylko trzy-cztery pomieszczenia. I z planu całości weź to, czego w tej chwili potrzebujesz. Unikaj redukcji przekroju.

A ja mam pytanie zasadnicze do treści tu poruszanych :

Wmieszkaniu w bloku mam prawie wszystkie gniazdka podlaczone na 1 obwodzie, 2 obowd to lazienka i 3 to swiatla i w mieszkaniu wszystko hula...

Czy jest zezwolenie właściciela/administratora tego bloku na kucie w ścianach, o których nic nie wiemy, z czego są wykonane.

Otwornicę do muru kupisz w sklepie "za rogiem", za całe 20zł. Nic prostszego ani tańszego nie kupisz. Oczywiście będzie do tego potrzebna wiertarka (najlepiej młotowiertarka, choć w miękkich materiałach i zwykła da radę), ale tą samodzielny budowlaniec zakładam, że tak czy tak ma.

J.

"Małą gumówką" wytniesz rowek 2cm głębokości (po czym zejdziesz na pylicę płuc).

To, czego potrzebujesz, nazywa się otwornica do muru.

J.

Gumówka to to wycinania rowków pod przewody, a otwornica do robienia otworów pod puszki to dwie różne sprawy. Tak dla uściśnienia tematu.

Edytowane przez fenix2
literówka

No i po robocie.

Pojechalem dzis kuc otwory pod gniazda, a wczesniej zahaczylem o sklep aby kupic te otwornice. W sklepie przygniotla mnie wiadomosc iz ceny tego sprzetu waha sie od 50 do 150 zl, wiec zawrocilem na piecie i postanowilem ze poradze sobie bez tego wydatku.

Co sie okazalo...

Przy uzyciu wiertarki udarowej wykulem 10 otworw w nie cala godzine.

Robota zrobiona bez wiekszego wysilku, bez otwornicy.... pieniadze zaoszczedzone.

Za porady dziękuje!

...nie powiem.