Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam zamiar na dniach zakupić działkę budowlaną, która jest obciążona hipoteką. Tzn, osobie, która posiada prawa do użytkowania wieczystego wpłacę zaliczkę, sporządzimy i zawrzemy umowę przedwstępną. Sprzedający spłaci obciążenie hipoteczne i uwolni działkę. W czasie sporządzania umowy notarialnej kupna/sprzedaży wpłacę sprzedającemu pozostałą kwotę. Pytania:

1. Jak długo po spłacie przez dłużnika/sprzeającego trwa uwolnienie działki od obciżenia hipotecznego?.

2. Czy po zakupie działki będę musiał zapłacić podatek do urzędu skarbowego? Ile?

3. Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy kupnie w/w działki.

Przeczytaj prawo wieczystoksięgowe.

Jak Ci się zrobi abra-kadabra to zleć problem prawnikowi.

Uważaj!

W prawie istnieje "domniemanie prawdy zawartej w Księgach Wieczystych"!

To co jest NAPRAWDĘ można sobie wsadzić (wybierz sobie - gdzie!)

Ważne jest to - co wpisane w księgę.

ZADBAJ więc, aby było wpisane to, co trzeba!

(Postępowanie wieczystoksięgowe)

Adam M.

No tak poczytałem sobie o tej domniemanej prawdzie, opieszłości urzędników i sprawach mogącyć toczyć się kilkanaście miesięcy, a nawet kupnie działki czy nieruchomości nie będącej włąsnością sprzedającego. Heh...niewiele mi to pomogło, a jedynie bardziej skomplikowało sprawę. Sporządziłem umowę przedwstępną zawierając w niej jak najwięcej treści stanowiących niebezpieczne aspekty. Osoba od której kupuję to znajoma mojej żony, mam nadzieję, że nie zrobi wałka !