Robertrem 19.05.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam mam zamiar na dniach zakupić działkę budowlaną, która jest obciążona hipoteką. Tzn, osobie, która posiada prawa do użytkowania wieczystego wpłacę zaliczkę, sporządzimy i zawrzemy umowę przedwstępną. Sprzedający spłaci obciążenie hipoteczne i uwolni działkę. W czasie sporządzania umowy notarialnej kupna/sprzedaży wpłacę sprzedającemu pozostałą kwotę. Pytania: 1. Jak długo po spłacie przez dłużnika/sprzeającego trwa uwolnienie działki od obciżenia hipotecznego?.2. Czy po zakupie działki będę musiał zapłacić podatek do urzędu skarbowego? Ile?3. Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy kupnie w/w działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Przeczytaj prawo wieczystoksięgowe.Jak Ci się zrobi abra-kadabra to zleć problem prawnikowi.Uważaj!W prawie istnieje "domniemanie prawdy zawartej w Księgach Wieczystych"!To co jest NAPRAWDĘ można sobie wsadzić (wybierz sobie - gdzie!)Ważne jest to - co wpisane w księgę.ZADBAJ więc, aby było wpisane to, co trzeba!(Postępowanie wieczystoksięgowe) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertrem 19.05.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 No tak poczytałem sobie o tej domniemanej prawdzie, opieszłości urzędników i sprawach mogącyć toczyć się kilkanaście miesięcy, a nawet kupnie działki czy nieruchomości nie będącej włąsnością sprzedającego. Heh...niewiele mi to pomogło, a jedynie bardziej skomplikowało sprawę. Sporządziłem umowę przedwstępną zawierając w niej jak najwięcej treści stanowiących niebezpieczne aspekty. Osoba od której kupuję to znajoma mojej żony, mam nadzieję, że nie zrobi wałka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts