Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna połaciowe - moje obawy

rayden

Recommended Posts

Witam,

Właśnie przymierzam się do ułożenia więźby dachowej i jestem w fazie wyboru materiałów.

Ostatnio usłyszałem wiele złego n/t okien połaciowych (których planowałem zamontować aż 7).

Po jednym w pokojach 8m^2(10m^2) (oba pokoje identyczne, mają drzwi balkonowe okno okienko przy drzwiach ok 60X120)

jedno w łazience - nie ma zwykłych okien, jedno w pokoju (tu absolutnie niezbędne - pokój nie ma zwykłych okien)

jedno na klatce oraz dwa w sypialni 19 m^2(22m^2).

Z tego co usłyszałem to mnie przeraziło (podobno ucieka nimi 50% ciepła czyli potrzebuję 2X więcej ciepła)

zaś z tego co wyczytałem z forum to opinie są skrajnie rozbieżne. Jedni narzekają że w zimie przez nie wieje, skrapla się woda

inni że poza odgłosem deszczu nic się nie dzieje. Na pewno sporym kłopotem jest montaż i izolacja tych okien żeby było jak być powinno a

nie jak majster umie.

Okna jakie planuje użyć to Fakro 118X78 FTS U2 i PTP U3 do łazienki.

Obecnie mam już otwory w stropie lanym pod nie ale w razie czego mogę je wypełnić ociepleniem i wykończyć płytą GK.

W sumie to absolutnie niezbędne są 3 okna (klatka, pokój ślepy + łazienka również ślepa).

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami z oknami połaciowymi?

Pozdrawiam,

Robert

Witam,

Właśnie przymierzam się do ułożenia więźby dachowej i jestem w fazie wyboru materiałów.

Ostatnio usłyszałem wiele złego n/t okien połaciowych (których planowałem zamontować aż 7).

Po jednym w pokojach 8m^2(10m^2) (oba pokoje identyczne, mają drzwi balkonowe okno okienko przy drzwiach ok 60X120)

jedno w łazience - nie ma zwykłych okien, jedno w pokoju (tu absolutnie niezbędne - pokój nie ma zwykłych okien)

jedno na klatce oraz dwa w sypialni 19 m^2(22m^2).

Z tego co usłyszałem to mnie przeraziło (podobno ucieka nimi 50% ciepła czyli potrzebuję 2X więcej ciepła)

zaś z tego co wyczytałem z forum to opinie są skrajnie rozbieżne. Jedni narzekają że w zimie przez nie wieje, skrapla się woda

inni że poza odgłosem deszczu nic się nie dzieje. Na pewno sporym kłopotem jest montaż i izolacja tych okien żeby było jak być powinno a

nie jak majster umie.

Okna jakie planuje użyć to Fakro 118X78 FTS U2 i PTP U3 do łazienki.

Obecnie mam już otwory w stropie lanym pod nie ale w razie czego mogę je wypełnić ociepleniem i wykończyć płytą GK.

W sumie to absolutnie niezbędne są 3 okna (klatka, pokój ślepy + łazienka również ślepa).

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami z oknami połaciowymi?

Pozdrawiam,

Robert

Jak zamontujesz FTS Fakro to na pewno ucieknie ci więcej ciepła niż np. FTP. Są okna o lepszych parametrach i gorszych. Zdecydowanie większą powierzchnię posiadają okna fasadowe, przez które ucieka zdecydowanie więcej ciepła. Dobra izolacja okien i dobry ich dobór zmniejszają straty ciepła.

• 2 weeks później...

Ok. Popytałem ludzi w pracy n/t tych okien. Nikt raczej nie narzekał na nie (poza skraplaniem się wilgoci w okresie mrozów).

Podejrzałem filmik n/t prawidłowego montażu tego okna. Postaram się patrzeć majstrom na ręce.

Co do parametrów to patrzyłem ca cenę okien Fakro U8 (4 szyby wsp 0.5) i mnie powaliła bo koszt jednego okna jest niewiele mniejszy

niż wszystkich jakich potrzebuję w wersji FTS.

• 4 weeks później...

Witam,

Montaż i odpowiednia izolacja okna dachowego ma bardzo istotne znaczenie. Temat był już kilka razy poruszany na forum.

Nie zależnie od wybranej wersji okna dachowego warto przemyśleć zakup zestawu izolacyjnego i ewentualnie kołnierza z dodatkową termoizolacją.

Połączenie okna o dobrym współczynniku przenikania ciepła ze wspomnianymi wcześniej produktami to gwarancja zadowolenia na długie lata.

W przypadku wersji FTT U8 (wersja superenerooszczędna) produkty te stanowią zestaw i są wliczone w cenę okna.

W wersji FTS-V (wersja standardowa) produkty te należy dokupić.

Oczywiście wspomniane wcześniej produkty nie stanowią całej różnicy cenowej między tymi wersjami.

Większe znaczenie i udział w tej różnicy ma technologia wykonania okna i wyposażenie (np. zastosowany pakiet szybowy).

Warto również zastanowić się na wyborem wersji pośredniej np. FTP-V U5,

które stanowi bardzo dobry kompromis między ceną a energooszczędnością.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Po pierwsze jeśli ci zimno to zamontuj okna termo, po drugie wykraplanie okien przede wszystkim jest winą złej izolacji złej wentylacji złego wykończenia szpalety( ścianek przy oknie). Popatrz na stronie fakro jak ma wyglądać całość z wykończeniem jeśli masz wentylację grawitacyjną kup okna z nawiewnikami i kaloryfer bezpośrednio pod oknem dachowym.

• 2 months później...

Jeśli nie chcemy aby para skraplała się na szybie należy zapewnić właściwą cyrkulację powietrza we wnętrzu - grzejnik powinien znajdować się pod oknem. W sytuacji idealnej dolny element wnęki okiennej powinien być pionowy w stosunku do podłogi, a jej górny element – poziomy. Taka geometria wnęki okiennej poza zapewnieniem idealnej cyrkulacji powietrza i zminimalizowaniem zjawiska kondensacji pary wodnej na przeszkleniu, zapewnia również maksymalną ilość światła dziennego możliwą do zapewnienia przy danej wielkości okna.

Przy oknach połaciowych istotne jest także kilka innych kwestii, m.in. ich lokalizacja, wielkość czy właściwe wykończenie powierzchni wnęki okiennej.

Edytowane przez Elfir

Jeśli nie chcemy aby para skraplała się na szybie należy zapewnić właściwą cyrkulację powietrza we wnętrzu - grzejnik powinien znajdować się pod oknem.
:) para wodna skrapla się ponieważ okno jest liche i zimne :)

A w pomieszczeniach za dużo pary wodnej plus jeszcze brak cyrkulacji i mamy deszcz od środka.

Okno jak będzie miało temperaturę np 17-18 st .. a w domu będzie 20 ...to do wilgotności 70 % będzie spokój z skraplaniem.

oczywiście aby okno utrzymało temp powierzchni mamy na to dwa sposoby wygrzewanie je przez grzejni pod nim ..

lub jest na tyle dobre ... jako izolator że np trzyma te temp gdy na zewnątrz jest np -5.

Nie kumam skąd nagle 50% większe straty ? niż co inne okna czy całość strat w budynku ?