Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy ?

Recommended Posts

Potrzebuje pomocy, bo jestem cienki w temacie.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 208 m2 podpiwniczony.

Piwnica 106 m2.na 2,60 m wysoka.

Za stan surowy z więźbą dachową i pokryciem dachówką ceramiczną ekipa z dobrą opinią żąda 66 tys. zł.

Czy ta wycena jest według Was za wysoka ?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na moja skromna wiedze, przy tak duzym domu to normalna cena mozna probowac urwac pare tys 3-5 ale nie wiecej. Ponizej to znajdziesz kogos albo ktos po znajomosci albo ekipe typu "bedzie Pan zadowolony". Co do targowania to tez nie wiem czy warto, skoro jest to polecana ekipa to podaja cene za jaka chca pracowac, obnizajac im ta kwote troche sie ich demotywojue.

Sprobuj moze zrobic inaczej jezeli dotrzymaja terminow i nie bedzie wiekszych obsow dostana oczekiwana kwote ew. poslizgi jakies poprawki cena ciach! o te pare tys.

Moja rada, najtrudniej robi sie wiezbie sprawdz czy maja dobrego ciesle, inaczej moze cie slono kosztowac poprawka.

Wojtek_5: Ja powiem Ci tak, wg mnie to dobra cena, jeżeli to polecana i sprawdzona ekipa to ja bierz i nie martw się czy dobrze zrobiłeś. Tańsza ekipa nie znaczy czasami taniej bo jak coś sknocą to poprawki mogą słono kosztować.

Pytanie jaki masz budżet itd. jeżeli Cie stać to nie wahaj się, jeżeli każda złotówkę musisz prześwietlać przed wydaniem to szukaj tańszych.

Nie wiem jaki masz dach ale może być spory skoro masz 200+ użytkowej sam dach może kosztować około 1/3 czy nawet 1/2 całości a i tu trzeba uważać aby później nie było problemów.

Przelicz sobie koszt materiałów i robocizny. Na SSO wiele się nie zaoszczędzi ale trzeba dobrze organizować logistykę, tu urwiesz 300 zl na transporcie tu parę groszy na bloczkach i w całościowym rozliczeniu już się uzbiera. Uważaj na doradców sam staraj się oceniać sytuacje. Ew. pytaj się dookoła ale uważaj kogo pytasz i zawsze staraj się dystansować do tego.

• 2 weeks później...

Witam Was.

Dzięki za przekazane informacje.

Na początku lipca zaczynam budowę domu. Obecnie kończę stawianie budynku garażowo-gospodarczego 51 m2. za ten budynek ekipa wzięła 14 tys. zł (ławy zbrojone lane z gruszki, fundament z bloczków betonowych, ściany z silikatów N25 (Grupa Silikaty), dach dwuspadowy 100m2 z naczółkami pokryty dachówką ceramiczną, chudziak + posadzka docelowa z betonu) Taki był zakres prac określony w umowie. Co sądzicie o cenie . Dotychczasowy kosztrealizacji tego budynku przerósł moje wcześniejsze wyobrażenia.

Teraz mam tynkowanie, ale majster chce 20 zł z a m2 tynków cementowo-wapiennych , za samą robociznę. Tynki kładą raczej dobrze bo widziałem u ludzi którym robili 3 latta temu. Równo , bez pęknięć. Moim zdaniem te 20 zł to drogo. Ludzie piszą na forum o 12-15 zł.

Odnośnie domu to negocjuję obecnie cene. Majster upiera się i jest gotów obniżyć cenę, ale tylko do 65 tys. zł. Ja mu proponuję 63 tys. zł. I jeszcze jedno, On chce żeby koszty koparki + samochódu do wywozu ziemi były po mojej stronie. Mówi mi, że koparkę załatwi za 80 zł, a samochód to jeszcze nie wie za ile,. Ziemia będzie przeworzona, ale tylko w ramach mojej dość dużej działki, aczkolwiek wąskiej, bo może się przydać potem, np. pod kostkę.

Grunty na których buduję to tzw. piaski. Jaką izolację hydro i termo piwnicy (pozioma i pionowa) byście mi polecili ? Powiem szczerze , że do piwnicy przywiązjuje jak na razie dużą wagę, ale póki co jestem ciemy w temacie. Chciałbym ją dobrze zabezpieczyć. Piwnica według projektu ma 2,60 m wysokości.

Pozdrawiam

Wojtek_5

Wojtek - a gdzie budujesz?

po co Ci piwnica? koszty olbrzymie a pożytek żaden..

koparkę oczywiście 80 zł za godzinę nie za cały dzień..

moi za te 50 tysięcy w cenie mają koparkę..

A jeszcze dopytam - jak rozliczacie np. elektrody, tarcze do piły itp. ? w cenie czy dodatkowo płacicie za takie rzeczy, np. ekipa bierze z hurtowni obsługującej budowę a wy potem płacicie?

Edytowane przez _artur_

A piwnica do czego potrzebna ?

siłownia, bilard, barek itp.

taaa.. jakoś mi się to kłóci z tym:

[quote=wojtek_5;6011496 . Dotychczasowy kosztrealizacji tego budynku przerósł moje wcześniejsze wyobrażenia.

Teraz mam tynkowanie, ale majster chce 20 zł z a m2 tynków cementowo-wapiennych , za samą robociznę. Tynki kładą raczej dobrze bo widziałem u ludzi którym robili 3 latta temu. Równo , bez pęknięć. Moim zdaniem te 20 zł to drogo

jak Cię stać na piwnicę to nie narzekaj tylko płać ;) , potem jeszcze trzeba ogrzać itp.

majster jest cwany bo widzi że ma kolesia co ma kasę i daje sobą manipulować ;)

ja najpierw popytałem kilka ekip, poczytałem tu na forum, pogadałem z kierbudem (broń Boże brać kierbuda polecanego przez ekipę albo projektanta)

a serio.. jak na warunki podwarszawskie to cena nie wydaje się jakoś wygorowana, chociaż nie wiem z ktorej strony warszawy budujesz ale jak od południa to ja bym poszukał ekipy np. spod radomia w stronę wierzbicy czy kozienic, skaryszewa itp. czyli tak żeby dało się dojechać i jeszcże zarobić..

ja bym się uparł że za koparkę i auto oni płacą i za te pieniądze niech dzialają..

Trzeba oszczędzać na wszystkim, a Ty mówisz żeby płacić.

Nie znam się na budowaniu, bo jestem z innej bajki, ale nie lubię być dymany. I dlatego pytam m.in. na forum.

ja też się nie znam.. jestem informatykiem i znam się na bazach danych i sieciach a na budowaniu nie.. i dlatego zanim zdecydowałem się na budowę to przemyślałem wszystko dokładnie posiłkując się m.in. tym forum i tzw. własnym rozumem..

i dlatego piwnicy nie mam a te rzeczy które wymieniłeś bo zmieszczą się na parterze i poddaszu ;)

akurat na rzeczach "niewymienialnych" jak np. izolacje w gruncie itp. czy w moim przypadku budowa na płycie fundamentowej itp. oszczędzac to można potem na plytkach czy oknach bo to zawsze możesz wymienić..

jak za taki dom i to z piwnicą cena nie jest jakaś szokująca..

policz sobie spokojnie ile będzie cie kosztować każda kondygnacja (zwłaszcza że jak piszesz masz już calkiem duży bud. gospodarczy) i okaże się źe piwnica to 50 albo więcej tysięcy i wtedy już nie taka fajna.. nie mówiąc o ogrzaniu potem.. - aha i do tego co myślisz że będzie kosztować dodaj jakieś 25%.. no i potem staraj się nie przekraczać budżetu..

ja rozpisałem wszystko na poszcżególne instalacje w excelu, szukając cen w interneci lub dzwoniąc po hurtowniach i dzięki temu mniej więcej wiem co za ile.. założony budżet na SSZ przekroczę o jakieś 10000 przy 130 000 więc nie jest źle...

Edytowane przez _artur_

• 2 weeks później...