Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy ?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piwnica jest potrzebna w normalnym domu. Kotłownia, pralnia, spiżarnia i te pierdoły, o których pisałem wyżej.

Na piwnicę przewidywany budżet to 80 tys. zł. Czy tak będzie ? Nie wiem. Ale jak już będzie to napiszę.

chyba mieszkam w nienormalnym domu :p mam parterowy , piwnicy nie mam a wszystkie pomieszczenia posiadam i kotłownię i pralnię na parterze a spiżarka jest przy kuchni. no suszarni nie mam , nie wiedziałam że trzeba mieć :p rzeczy po praniu suszę w pralni gdzie jest grzejnik i wentylacja. dom ma 140m2. jakoś braku piwnicy nie odczuwam.

• 3 weeks później...

Witam Serdecznie,

też jestem na etapie wyboru ekipy budowlanej, trochę się już rozglądałem. Jestem z okolic Oświęcimia a dokładnie Zator i ceny się tak kształtują:

1 ekipa: wycena na 41 tys. stan surowy z dachem (jakaś drobna możliwość negocjacji) a jest do firma gdzie mój teść pracuje

2 ekipa: wycena na 35 tys. stan surowy z dachem

3 ekipa: 26 tys. bez dachy (cena do negocjacji - myślę że na 23tys. dało by się zjechać)

i teraz mam dylemat co wybrać. Nie ukrywam że wolałbym firmę gdzie teść pracuję, choć cena też sporo wyższa.

Przymierzam się do wybrania tej opcji 3, i teraz pytanie moje takie, ile będzie mnie kosztować robocizna dachu?

domek będzie taki: http://z500.pl/projekt/Z101_GL.html pokryty dachówką

tamta 3 ekipa nie robi dachów, muszę kogoś innego znaleźć..i czy warto kombinować z ekipami? czy zlecić cały SS jednemu wykonawcy? co myślicie? i jak oceniacie proponowana ceny?

Kosmos ceny, nie oszukujmy się, spokojnie zjedziesz coś tańszego. Chociaż nie raz lepiej nie oszczędzać :)

tak myślisz że wysokie ceny? pytałem jeszcze innych trzech wykonawców.. i ceny również kształtują się w okolicach 40tys..

więc czy rzeczywiście mogę znaleźć taniej?

tamta 3 ekipa nie robi dachów, muszę kogoś innego znaleźć..i czy warto kombinować z ekipami? czy zlecić cały SS jednemu wykonawcy? co myślicie? i jak oceniacie proponowana ceny?

Wiele się już na forum dyskutowało czy lepiej mieć generalnego wykonawcę czy do każdego etapu brać inną. Jeśli masz jednego wykonawcę to unikniesz problemu zwalania odpowiedzialności za błędy na poprzedników. Zdarzają się takie paproki, którym jak coś nie wyjdzie to twierdzą, że to wszystko wina poprzedniej ekipy a oni biedni już nie mogli zrobić inaczej. Ja też jestem na etapie wykonywania dachu i u mnie robi wszystko jedna firma. Jak coś pochrzanią to nie muszę szukać winowajcy. Co do cen to trudno powiedzieć - na każdym terenie kwoty są bardzo różne. Może podpytaj u znajomych, któzy się budowali w Twojej okolicy.

• 2 weeks później...

nowa wycena od firmy "zamiejscowej"

SSO za kwotę 30tys... z 2tys może do zbicia.. co myślicie?

sam jestem trochę zdziwiony... bo prawie 5-11 tys różnicy...

sprawa taka że nie wystawiają faktur Vat.. są zarejstrowaną firmą lecz nie są vatowcami.. czy to w jakiś sposób koliduje??

dodam że mam kredyt w banku...lecz bank nie wymaga faktur...

jedyne co to do odliczenia vatu.. ale to tylko za materiały budowlane.. więc? chyba nie ma problemu?

Gość Gosc321_1

Teraz już raczej nie ma firm które nie są VAT-owcami no może jedynie rozpoczynające działalność. Po prostu nie chcą Ci wystawić faktury i tyle.

Co do odliczenia VAT na materiały budowlane to zgodnie z podjętą już przez sejm i senat ustawą (a więc pewne na 100%) o dopłatach do mieszkań i domów dla młodych ulga GINIE ŚMIERCIĄ TRAGICZNĄ i od 1 stycznia 2014r. jej nie będzie - zostaje tylko w kolejnych latach możliwość odliczenia poniesionych już wydatków (ale poniesionych do dnia 31.12.2013r.) Tak, że chyba zbyt wiele sobie nie odliczysz.

Co do Twojego pytania, to pamiętaj, że cena nie powinna być jedynym kryterium oceny wykonawcy, ponieważ możesz się na tym przejechać - patrz polskie autostrady :) Sprawdź wykonane przez nich budowy (najlepiej nie te które Ci oni wskazują) wbrew pozorom ludzie bardzo chętnie opowiadają o swojej przygodzie z budową i wiele można się dowiedzieć. Ja na bieżąco "analizowałem" miejscowy rynek budowlany, patrzyłem na inne budowy i rozmawiałem z inwestorami. Dlatego też nie wybrałem najtańszej zamiejscowej firmy (oferowali mi 10.000 zł taniej od innych) ponieważ kompletnie nikt ich nie znał i nie można było zobaczyć ich realizacji (twierdzili, że teraz próbują "wbić się" na miejscowy rynek, wcześniej pracowali w innym rejonie Polski). Mnie a raczej moim nerwom, takie okazje nie odpowiadają... Dodatkowo miejscowe firmy mają już doświadczenie w logistyce, co naprawdę bardzo ułatwia pracę, nawet jeżeli nie zamierzasz korzystać z polecanych przez nich dostawców, zawsze już wiesz gdzie sprawdzić, porównać.

Jeżeli już chcesz zlecić budowę firmie bez rachunku (zakładam, że skoro nie wystawią rachunku to i nie podpiszą umowy), to przynajmniej zminimalizuj ryzyko, nie "łaś się" na 5 tyś tylko wybierz solidną doświadczoną firmę działającą już na miejscowym rynku a nie ludzi znikąd po których ślad zaginie.

Natomiast różnica w wycenie w granicach 5-11 tyś jest bardzo niewielka. U mnie wycena SSO zaczynała się od 40 tyś (najtańsza) do Uwaga!! 120 tyś (tu myślałem że padnę, ale powiem szczerze każdego sezonu kilka domków budują, tak, że zlecenia mają!!)

Życzę dobrych i trafnych wyborów

120 tys za SSO?? :o:o co Ty mówisz..

tych panów co budują polecił mi znajomy któremu stawiali w 2010r. nieopodal domek z maxa... bardzo z nich zadowolony, mówi że złego słowa nie może powiedzieć. Jemu wzięli wtedy 9tys bez dachu, tyle że miał swoich pomocników więc temu taka cena.

Teraz jeden z nich (chyba syn) założył działalność. Wycenił mi na 30tys, gdzie mnie nic nie obchodzi. Na pewno nie brałbym ekipy w ciemno, bo kto chce się denerwować.. ?

Idę w przyszłym tygodniu pooglądać domki które postawili, zobaczymy jak to wygląda.

Zastanawia mnie jeszcze ten temat z umową, co taka umowa powinna zawierać? Umowę na pewno chciałbym spisać.. choć nie wiem czy oni też są takiego zdania. Dlatego pytanko co na takiej umowie napisać? Sam coś takiego najwyżej przygotuje..

A jeszcze odnośnie tych materiałów budowalnych, to co weszło to już że tylko koszty poniesione z materiałów budowlanych do końca tego roku można odliczyć? Nie będzie jakiejś klauzury (jak to różnie mówili) że jak się coś kupi w tym roku to do końca budowy mogę materiały odliczać?

Skur…. wszystko zabiorą.. :/

Wiele się już na forum dyskutowało czy lepiej mieć generalnego wykonawcę czy do każdego etapu brać inną.

Ja z kolei uważam, że nie ma ludzi uniwersalnych. Najlepiej jest żeby murarz specjalizował się w murarce, cieśla w ciesielce a dekarz w dekarstwie... Jak jeden człowiek lub jedna ekipa chce robić wszystko, to najczęściej robi to wszystko źle. No ale każdy ma prawo wyboru sobie ekipy takiej jaką chce...

Gość Gosc321_1

prada wzorów umów jest całe mnóstwo nawet za pośrednictwem muratora - wygoogluj.

Co do Vat sprawa jest ostateczna. Możesz odliczyć tylko i wyłącznie materiały zakupione do dnia 31 grudnia 2013r. później przez następne 5 lat następuje wygaszanie ulgi tzn. do odliczenia pozostają materiały zakupione (przed 31 grudnia 2013) i dotychczas nie odliczone. Jednak dotyczy to osób które mają już ulgę otwartą, tzn. korzystały już z odpisu i nie wykorzystały limitu. Pamiętaj jednak, że jeżeli nie masz otwartej ulgi, to żeby w ogóle móc skorzystać z jakiegokolwiek odpisu (nawet materiałów zakupionych jeszcze w 2013 r.) musisz pierwszy wniosek złożyć w tym właśnie roku a więc do 31.12.2013r. w ten sposób nabywasz uprawnienia do odliczania wydatków. Ja np. wystąpiłem z pierwszym wnioskiem w październiku br. We wniosku odliczyłem VAT na wszystkie dotychczas zakupione materiały. Zakupy materiałów od października do grudnia 2013r, odliczę sobie we wniosku złożonym w 2014r. (wolno złożyć tylko jeden wniosek w roku) choć teoretycznie mógłbym go złożyć w przeciągu najbliższych 5 lat i nie przepadnie - tyle w zakresie praw nabytych. Tak czy siak panowie posłowie nas ładnie .........

Temat dla mnie na czasie, więc coś dodam. Woj. świętokrzyskie, dom w stopce. Ekipa za wybudowanie stanu surowego (oczywiście z dachem) powiedziała 48k. Sprawdzona, pojeżdziłem po budowach, popytałem ludzi. W cenie mam również rozłożenie hydrauliki oraz, co bardzo ważne, szalunki systemowe. Rozważałem kilka innych ekip, ale tylko jednego wykonawce dachu i cenowo wychodziło gorzej i to bez szalunków itp. Sprzęt cały mają własny, na razie robią wszystko własnymi narzędziami, tarczami itp. Ja jestem zadowolony.

Podałem to, bo sam szukałem takich info przed budową.

Zakupy materiałów od października do grudnia 2013r, odliczę sobie we wniosku złożonym w 2014r. (wolno złożyć tylko jeden wniosek w roku) choć teoretycznie mógłbym go złożyć w przeciągu najbliższych 5 lat i nie przepadnie - tyle w zakresie praw nabytych. Tak czy siak panowie posłowie nas ładnie .........

Ja mam nadzieję, że ktoś odda to do trybunału, choćby dlatego, że w nowej uldze jest ograniczenie wiekowe dyskryminujące starszych niż 35 lat. Poza tym to nie rozumiem, dlaczego ktoś, kto buduje większy dom, który i tak będzie tańszy, niż o połowę mniejsze mnieszkanie w mieście nie może odliczać vatu? I dlaczego do każdej dotacji trzeba brać kredyt i pakować kasę w banki??? :bash: Wstawiłbym tu inną emotkę, ale nie ma gorszej niestety od tej ...

Edytowane przez Ifarrg