Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja sie tam nie znam więc pytam :)

Ale i tak bedzie mi ciężko określić koszta myślę że trzeba ze 100tyś do tego co jest dołożyć

- samo ogrzewanie 60tys.

i na reszte 40tyś powinno starczyć, częściowo M będzie robił sam instalacje.

ALe myślę że takie 100 tyś to realne koszty aby osiągnąć stan pod wykończeniówkę.

Ponadto stolarka okienna (Okna, pakiet trzyszybowy + ciepły montaż z taśmami, ciepły parapet) - 17 100 zł

...

Nie będę komentowała czy to dużo czy tanio - jak na to co chcieliśmy mieć taniej się nie dało.

Na tym to polega. Albo tanio albo dobrze. Masz wyższy standard bo podłogówka i okna 3 szybowe i za to płacisz dodatkową kasę. Ja mam podobnie. Przy ok 2x wiekszej powierzchni domu najniższy wymiar kary za okna 3 szybowe to ok 50 tyś nie licząc veluxów. Wiem że to drogo ale chcę 3 szybowe okna i już...

PS

Stan developerski to jak to słusznie pisał dawiddur gotowa chata bez zakończeń instalacji czyli zamiast umywalki jest rura w ścianie a zamiast gniazdka elektrycznego jest tylko kabel . . Nie ma też oczywiście stolarki wewnętrznej , parkietu na podłodze, glazury w łazienkach. W Twoim przypadku podłogówka wlicza sie w stan developerski bo jest w wylewce :) dlatego jest to podwyższony standard developerski.

btw

Dlaczego masz strop monolityczny? Terriva była by tańsza i szybsza w wykonaniu. Ja dałem sie na monolit wkręcić architektowi i przyznam że nie jestem z tego tytułu zadowolony. Teraz naciskałbym na terrivę.

U nas monolit, bo zmienialiśmy miejsce otworu na schody i manewrowanie słupami na poddaszu oraz umieszczenie takie otworu jaki chcemy w tym konkretnym miejscu było przy terrivie kłopotliwe, ponadto monolit jest cieńszy niż terriva a my nie chceliśmy podnosić ścianki kolankowej, więc robiąc wyższy wieniec zyskaliśmy kilka cm na poddaszu, a że mamy jakiś tam "odwórcony wieniec" miało to znaczenie :)

Myślę że stan deweloperski w naszym wydaniu możemy osiągnąć przy kwocie 250.000zł.

Choć mam oczywiście nadzieję że wyjdzie mniej :)

Edytowane przez jo-aska

• 3 weeks później...

Witam

solidna i polecona firma za SSO (z ściankami działowymi, orynnowaniem) http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki,2230,0,0.htm?mirror=yes robociznę wyceniła na 37 tys. Po mojej stronie jest załatwienie koparki. Czy według Was ta oferta jest adekwatna do planowanej budowy, czy może szukać dalej?

Szukać dalej i porównać ceny. Ale brać tylko firmę solidną. Niska cena to najczęściej kłopoty. Ja sie zdecydowałem na jakość za wyższą cenę u sprawdzonej ekipy. Kilka budów już widziałem i wiem co piszę.

U Ciebie jest to cena ze średniego pułapu o ile masz zrobioną wieźbę, i rynny. Na 100% znajdziesz taniej. Ale czy solidnie to już sam musisz ocenić firmę.

Nie ma linku do tego - to takie obliczenia forumowiczów które padały w róznych tematach. Ogólnie przyjmuje się że budując dom przy pomocy ekip i materiałów średniej jakości to metr stanu deweloperskiego to 2500zł, stan surowy zamknięty to około 45% ceny stanu deweloperskiego. U mnie i znajomych zgadzało się +-5%.

Kolega zbudował domek 8 x 9. Parterowy bez piwnicy, bez garażu, poddasze użytkowe 3 pokoje + łazienka. Za robociznę zapłacił: fundamenty 3 tys, ściany i dach w papie 14 tys.

Ekipa z okolic Wejherowa. Prace bez zastrzeżeń. Sam pozamykał otwory na zimę deskami i czeka na kolejną kasę. Na materiały wydał około 70 tys.

metr stanu deweloperskiego to 2500zł, .
Metr powierzchni użytkowej czy powierzchni liczonej po wszystkich podłogach łącznie z balkonami i tarasami? U mnie to z 50 m2 różnicy:yes:.

te 2500 to netto czy brutto? Przy praktycznym braku możliwości odliczenia VAT w 2014 to robi dość dużą różnicę.

Podobno średni koszt budowy domu jednorodzinnego o średnim standardzie wykończenia to ok. 2500zł powierzchni użytkowej (a zdarza się że i 3500zł). Przy powierzchni całkowitej to (podobno) 1600zł/m2.

Ze stron Open Finance:

Sposób rozliczania poszczególnych etapów budowy to tylko jeden z elementów decydujących o tym czy budowa domu z wybranym bankiem ma szansę powodzenia. Znaczenie będzie miała również minimalna cena metra kw. jaką należy przyjąć do kosztorysu i tym samym wysokości kredytu. Może się bowiem okazać, że plan klienta zbudowania domu do zamieszkania w cenie 1500 zł za m2 jest dla banku nie do przyjęcia. Gdy wycena metra jest wyższa droższy jest koszt całego przedsięwzięcia, spada udział przygotowanego wkładu własnego, a to z kolei może się przełożyć na warunki cenowe kredytu. Ostatecznie może się nawet okazać, że zdolność kredytowa klienta jest niewystarczająca na wymaganą przez bank . Banki dla „stanu dobrego”, czyli do wprowadzenia się przyjmują przeważnie koszt budowy od 2000 do 2500 zł za m2. Część instytucji deklaruje również podejście indywidualne: ING BSK, PKO BP czy DB PBC. Getin Noble Banku zastosuje do obliczeń dla domu do zamieszkania średniego stawkę 2 000 zł za m2 powierzchni użytkowej budynku, chyba, że większe koszty wychodzą po przemnożeniu powierzchni całkowitej przez 1600 zł za m2. W BGŻ będzie to zależnie od lokalizacji od 1900 do 2400 zł za m2., w Credit Agricole – 2000 zł, w BZ WBK -2200 zł, w Raiffeisen-Polbanku – 2300 zł, w Pocztowym o 50 zł więcej, a w BPH o 100 zł. Po 2500 zł policzą mBank, MultiBank, Nordea. W Aliorze w zależności od regionu będzie to od 2220 do ponad 2700 zł. Różnice w cenach są więc spore, potrafią przekraczać nawet jedną trzecią.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

I my sie podzielimy. Budujemy w okolicach Krakowa Prosty 3 A z okapem

(p.u. razem:) 182,8 m2

pow. zabudowy: 166,9 m2

pow. dachu: 199 m2

Projekt: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/prosty-3a

Maymy obecnie 3 propozycje:

1 WYKONAWCA: 33 tys za SSO, bez dachu + dach ok. 10-12 tys + wjazd na działke 2 tys (po naszej stronie: koparka, stemple, deski do szalunku) =razem ok. 45-47 tys

2 WYKONAWCA: 40 tys za SSO z dachem + wjazd na działke (po naszej stronie: koparka, stemple, deski do szalunku). LUB 140 tys z materiałami.

3 WYKONAWCA 75 tys za SSO + 3 tys za wjazd na działkę, ale nic nas nie obchodzi (stemple, koparkaa, gwoździe itp), po naszej stronie tylko materiał

Bedziemy sie jeszcze rozgladać, ale kierujemy się w stronie

WYKONAWCY nr 2.

Kwestia czy bierzemy pakiet z materialami, czy bez..

Co sądzicie?:confused:

Jeśli to wyceny już wiążące i na podstawie projektu

to 1 i 2 są ok, zależy co ma być na dachu jeszcze

jeśli ta druga wycena to z materiałem na dach to bym brał

ja co prawda miałem ekipę bez materiału ale i tak

brałem z jednej hurtowni dostawy uzgadniał wykonawca a ja tylko

akceptowałem lub nie cenę i rodzaj materiału takze na jedno wyszlo

a nie wisialem na telefonie i zwroty w hutrowni byly bezproblemowe

moj znajomy wybudowal ten domek. nie znam dokladnie ile wyszlo

cena za robote byla cos kolo Twojej pierwszej wyceny

dom ten pochlania sporo stali i betonu a to najdrozsze elementy na budowie

plaski taras nad garazem nie zrobilby go drugi raz, wyceny za

uszczelnienie tego zaczynaly sie od 10 tys w gore

jak pogrzebiesz na forum to jest dzennik budowy

pzdr

Dzięki jendrek244.

Też nam się tak wydaje ze te 40 tys za robocizne za stan SSO jest ok. Mieszkamy jakieś 45 km od budowy, wiec idealnym rozwiazaniem byloby wziac wykonawce z materialem, ale boimy się że kupi jednak inne materiały niż wspolnie ustalimy. Zawsze przecież można pokombinować z fakturami, jeżeli ma sie firme budowlana i buduje sie 20 domow rocznie.

Z drugiej strony jeżeli kupimy je sami, napewno wyjdzie nas drożej,w końcu rzad anulował już wszelkie ulgi dot odliczenia podatku od mat budowlanych...

Ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie?

plaski taras nad garazem nie zrobilby go drugi raz, wyceny za

uszczelnienie tego zaczynaly sie od 10 tys w gore

jak pogrzebiesz na forum to jest dzennik budowy

Zgadzam sie , ze taras pochłonie troche kasy :( niestety/na szczęście znaleźliśmy idealny projekt gotowy i zdecydowaliśmy się że taras, bedziemy musieli zaakcpetowac, taki jaki jest, ba cała reszta domu jest wrecz dla nas stworzona <3

Edytowane przez BorÓwki14

• 3 weeks później...