sama w domu 19.05.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Jak wykonać przełączenie się z odpływem ścieków by kierowały sie juz nie do szamba ale do kanalizacji. Zaraz za wyjściem odpływu z domu, ok 0,5m jest plastikowa studzienka kanalizacyjna średnicy 40cm, tzw "kineta", która dzieli "drogę" ścieków na 3 kierunki. Środkiem leci do szamba, w lewo do kanalizacji a prawy jest zaslepiony. Dla wytłumaczenia sytuacji dodam, że taka sytuacja została stworzona bo trzeba było zagospodarowac teren czyli ułozyc nawierzchnię a jednoczesnie było wiadomo, że w niedalekiej przysłżości będa robic kanalizację więc przed ułożeniem nawierzchni już została ułozona rura kanalizacyjna w kierunku przysżłego przyłacza kanalizacyjnego ale do czasu wykonania tego przyłacza ścieki musiały być puszcane do szamba. Teraz juz jest kanalizacja więc nadszedł czas by ścieki puszczać juz nie środkowym kanałem w kinecie tylko w boczny. Dodam, że kineta ma takie uformowanie kanałów (bo wiem, że sa różne), że ten środkowy kanał jest ma głębsze koryto dlatego ścieki zawsze w pierszej kolejności będa nim płyneły. Myslę żeby może czymś (może jaką zaprawą???) wypełnić to koryto do zrównania się ich poziomów i czymś zatkać (może tez zaprawą???) przepływ śrokowym odpływem z kinety, żeby ścieki juz nie szły do szamba tylko bocznym korytem do kanalizacji. Ogólnie do tej studzienki jest ciężki dostep jakby ja chciał w koło obkopać bo terez jest utwardzony więc najlepiej ta zmiane kierunku byłoby wykonywac w kinecie po zdjęciu tej teleskopowej górnej części z włazem. wnętrze kinety wygląda mniej więcej tak http://www.google.pl/imgres?start=231&client=firefox-a&hs=kXD&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1067&bih=589&tbm=isch&tbnid=KLxxrdStPkey-M:&imgrefurl=http://ogrzewanie.top100.net.pl/kineta-400160---zbiorcza-cat-194-id-3239.aspx&docid=OArlDfl9PNgZoM&imgurl=http://ogrzewanie.top100.net.pl/dane/full/4440e1df3b984109bfd06b3d9750f6df.jpg&w=640&h=599&ei=EVKZUdvSIcWM4gT4jYHADg&zoom=1&ved=1t:3588,r:36,s:200,i:112&iact=rc&dur=1166&page=17&tbnh=196&tbnw=208&ndsp=15&tx=106&ty=97 Prosze o jakąś rade bo niew eiemy jak sie za to zabrać Edytowane 19 Maja 2013 przez sama w domu dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.05.2013 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) z wypowiedzi /trochę/ i z obrazka /więcej/ rozumiem że ta studzienka jest położona "pod prąd" - dobrze zrozumiałem ? Nie wiem kto wpadł na taki śmieszny pomysł,rozwiązanie widzę jedno: 1. Nie dziadować,istnieje rozumiem fizycznie punkt przyłączeniarozwalić toto i podłączyć po ludzku. Co prawda o ile reszta jest tak samo śmiesznie zrobiona,to pewnie trzeba będzie robić całe przyłącze /chodzi o spadki/ - ale to się okaże na miejscu ... Edytowane 20 Maja 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 20.05.2013 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Tak, ta kineta jest wstawiona pod prąd, ale poza tym raczej standardowo. Po prostu taka była konieczność więc takie rozwiązanie zastosowano i robiła to firma, która specjalistycznie sie tym zajmuje. Pytanie czym mozna tą kinete w środku wypełnić i wyprofilować, żeby ścieki nie szły tym środkowym, najgłebszym korytem tylko skręcały w lewo do kanalizacji. Studzienka w około jest mocno zabudowana więc najlepiej gdyby ta zmiane można było własnie zrobić w kinecie-byłoby najmniej inwazyjnie. każde inne rozwiązanie, czyli wyciąganie tej kinety oznacza mniejsze lub większe rujnowanie i potem poprawianie. Poza tym chcąc się połaczyć bezpośrednio "na krótko" między odpływem z domu a kanalizacją to trzeba zastosować kolanko a chyba takich rzeczy nie wolno robić bo wszelkie skręty musza odbywac sie poprzez zastosowanie studzienek. Edytowane 20 Maja 2013 przez sama w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.05.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Tak na szybko to mi wpada do głowy zaproszenie tego "specjalistycznego" komanda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 20.05.2013 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Niemniej do tej pory działało dobrze i teraz zapewne tez będzie, a to jest dla mnie najważniejsze tylko musze poddać ta kinete lekkiej kosmetyce by zmienić główny kierunek spływu ścieków. Czy zwykła zaprawa murarska, czyli troche betonu, lub troche kleju sie do tego będzie dobrze nadawało? Może macie jakieś inne pomysły? każda konstruktywna porada mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts