Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus, Wolf czy inny do domu ~270m

m.biruta

Recommended Posts

Witam,

Posiadam połowę bliźniaka, pow. użytkowa ok. 270m^2 i planuję ogrzewanie kotłem gazowym, kondensacyjnym, jednofunkcyjnym z zasobnikiem 150-200L. Mój plan zakłada całościowe ogrzewanie podłogówką (na dole beton polerowany, na górze 2 piętra podłogi drewniane), ewentualnie jeśli będziecie bardzo odradzać to na dole podłogówka, na piętrach grzejniki. Znajomi obok mają Buderusa (~140m^2) i bardzo sobie chwalą, ja też się nad Buderusem zastanawiam, aczkolwiek wyczytałem na forum, że warto się pochylić nad Wolf'em, a Buderusa trochę traktujecie jak "Gardenę" do ogrodu - płaci się za markę i design :) Jak to z tym jest? Poszukuję też instalatora i serwis pracujący w okolicach Warszawy Wesołej/Sulejówka.

• 2 weeks później...
Witam,

Posiadam połowę bliźniaka, pow. użytkowa ok. 270m^2 i planuję ogrzewanie kotłem gazowym, kondensacyjnym, jednofunkcyjnym z zasobnikiem 150-200L. Mój plan zakłada całościowe ogrzewanie podłogówką (na dole beton polerowany, na górze 2 piętra podłogi drewniane), ewentualnie jeśli będziecie bardzo odradzać to na dole podłogówka, na piętrach grzejniki. Znajomi obok mają Buderusa (~140m^2) i bardzo sobie chwalą, ja też się nad Buderusem zastanawiam, aczkolwiek wyczytałem na forum, że warto się pochylić nad Wolf'em, a Buderusa trochę traktujecie jak "Gardenę" do ogrodu - płaci się za markę i design :) Jak to z tym jest? Poszukuję też instalatora i serwis pracujący w okolicach Warszawy Wesołej/Sulejówka.

Witam, przede wszystkim musi się Pan zastanowić, na jakich parametrach będzie działała Pana instalacja. Kotły kondensacyjne są bardziej wydajne przy niskotemperaturowych parametrach. Natomiast przy parametrach wysokich kotły kondensacyjne działają tak samo jak tradycyjne kotły gazowe a ich cena jest znacznie wyższa. W układzie ogrzewanie podłogowe na parterze oraz grzejnikowe na piętrze zastosowanie kotłów kondensacyjnych jest w pełni uzasadnione. Na stronie marki Buderus znajduje się lista autoryzowanych instalatorów oraz serwisantów. Można ich wyszukiwać biorąc pod uwagę swoje miejsce zamieszkania. Dodatkową zaletą kotłów marki Buderus jest możliwość otrzymania 5 letniej gwarancji.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Maciej Budzyński

Konsultant Buderus