pablomoc 20.05.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam, Muszę zainstalować gniazdko elektryczne w punkcie gdzie jest doprowadzony kabel siłowy 380 V. Punkt przystosowany pod podłączenie płyty indukcyjnej (narazie podłączona będzie gazowa). Mam takie kolory przewodów. Żółto zielony - uziemienieBrązowyNiebieskiSzaryCzarny Które przewody mam podpiąć pod gniazdko ? Uziemienie napewno, kabel fazowy + kabel ten przy którym się próbnik nie świeci. Zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.05.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Zgadza się. Jedna faza (neonówka świeci), neutralny (powinien być niebieski, ale sprawdź to) i PE do bolca (uziemienie - powinien być zielono-żółty, ale też to sprawdź). Dwie pozostałe fazy zakończ bezpiecznie i zostaw w puszce. A jak masz możliwość (obwód dedykowany), to tych dwóch pozostałych żył nie podłączaj w rozdzielnicy, tylko opisz je, co one są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.05.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 A może by najpierw sprawdzić wartość zabezpieczenia tego obwodu a dopiero później radzić jak montować gniazdo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.05.2013 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Instalacje miałem robioną w sierpniu 2012 i wtedy elektryk tłumaczył mi jak to gniazdko podłączyć a teraz tylko chciałem sprawdzić czy dobrze pamiętam. W skrzynce mam na 99% podłączone wszystkie żyły z kabla siłowego od kuchenki wiec zabezpieczę je dobrze izolacją. ps. o co chodzi z tą wartością zabezpieczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.05.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Chodzi o to, że gniazdo ma 16 A obciążalności i nie powinieneś mieć większego zabezpieczenia. Szansę na to masz niewielką, ale sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 21.05.2013 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 pod to gniazdko bedzie podłączona płyta gazowa której prąd potrzebny jest do zapalenia płomienia, nie będę z tego gniazda zasilał przecież miejscowej huty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.05.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 To nie ma żadnego znaczenia co będziesz zasilał.Wartość zabezpieczenia nie może przekraczać prądu znamionowego gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 23.05.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 To nie ma żadnego znaczenia co będziesz zasilał. Wartość zabezpieczenia nie może przekraczać prądu znamionowego gniazda. Warto by także spytać jaki przekrój tego kabla siłowego, żeby właściwie dobrać zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.05.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Spodziewasz się, że gniazdo siłowe prowadzone do kuchni będzie na mniejszym niż 2.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.05.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Spodziewasz się, że gniazdo siłowe prowadzone do kuchni będzie na mniejszym niż 2.5? Nie spodziewam się nie mniej chciałem doprecyzować, że zabezpieczenie powinno być adekwatne nie tylko do obciążalności gniazda ale także do przekroju kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.05.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Przewód nie powinien być mniejszy niż 5*2.5. Gniazdo 16A. Oczywiście nie wiemy, co jest zamontowane, zakładam, że jest to zrobione w zgodzie z przyjętymi standardami i budżetem. Jeśli ma 5*4, to i tak powinien mieć zabezpieczenie 16A, a jeżeli ma 5*1 to nie powinien tak mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts