Jarek.P 20.05.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Mam pytanie do zorientowanych:Jest sobie właz żeliwny fi600, klasy lekkiej, a więc dość cienki. Chcę w nim wyciąć centralnie otwór fi380 i w ten otwór wspawać ażurową rozetę, całość ma stanowić kratkę odpływową do pompy ogrodowej. Pierwsze pytanie: czy dam radę to zrobić (chodzi mi zarówno o wycięcie dziury, jak i zespawanie tego potem) zwyczajną klasyczną transformatorową Besterką? Max prąd spawania to 140A, ale to stary duży i ciężki model spawarki, więc te 140A jest tam faktycznie do dyspozycji, a nie jedynie przez pierwsze 15 sekund spawania.Czytałem coś o tym, że trzeba specjalnych elektrod, ewentualnie, że wystarczą zwykłe, tylko trzeba je owinąć miedzianym drutem 1,5mm2 (tak, domyślam się, że to jest sposób ratowania sobie dupy, jak specjalnych nie ma pod ręką), w wielu miejscach widziałem też informację, że wymagana jest spawarka stałoprądowa. Tak więc krótka piłka: da się zrobić to zmiennoprądową? Drugie pytanie: co z wytrzymałością tak potraktowanego dekla? Jak pisałem, całość ma stanowić kratkę pod wylotem pompy ogrodowej, więc nie przewiduję raczej stada stepujących po tym deklu grubasów, ale wiadomo, zawsze może się okazać, że ktoś na tym stanie, zapewne będą się na tym bawić dzieci... Wolałbym, żeby żadne mi nie wpadło do studzienki wraz z tym deklem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinas 20.05.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam.My spawamy żeliwo elektrodami do żeliwa (droższe od zwykłych) spawarką na prąd stały ponieważ te elektrody wymagają zmiany polaryzacji czyli plus na masę.Źeliwo jest kruche i po dużym spawie mogą powstać napężenia.Lepszy sposób byłby nawiercić otwory i zrobić gwint pod kratkę odpływową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.05.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 to owijanie drutem miedzianym to, gdy się nie ma elektrod do żeliwa. A co do spawarki, transformatorowa ma na wyjściu prąd stały z tego co wiem. Znakomita większość spawarek ma na wyjściu DC standardowo, a AC dopiero na przełącznik...Jak pospawasz to przykryj czymś, żeby wolno stygnęło, jeśli to ma leżeć i nie będzie narażone na drgania i obciążenia to będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Jest dokładnie odwrotnie. Transformator = prąd zmienny, stały dopiero za prostownikiem. Bądź współcześnie częściej z inwertera. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.05.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 zgoda, ale często jest mostek prostowniczy, za trafo . Ogólnie zasada spawania opiera się na prądzie stałym, przez to poruszyłem temat. AC dopiero przy alu i tego typu materiałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Wszystkie popularne transformatorowe spawarki były (i są nadal) zawsze zmiennoprądowe, spawarka z prostownikiem to było już profi i wyższa szkoła jazdy. Dopiero teraz popularność i niska cena spawarek inwertorowych spowodowała, że być może faktycznie łatwiej o spawarkę DC niż AC http://www.sabtech.pl/index.php/spawarki/37-porownanie-spawarka-transformatorowa-a-inwertorowa-w-spawaniu-elektrod-otulon.html J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.05.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Żeliwa spawać nigdy nie spawałem, ale od kolegów słyszałem że najpierw warto podgrzać palnikiem i nie dopuścić aby za szybko wystygło bo może popękać (podobnie jak szkło, należy studzić powoli). W warunkach domowych trudne ale spróbować warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts