limancjusz 20.05.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam, proszę o pomoc w sprawie prądu do budowy domu.Sytuacja wygląda następująco - dostałem od PGE warunki przyłaczenia dla placu budowy oraz warunki przyłączenia dla budynku mieszkalnego.Jeżeli chodzi o wymagania w zakresie budowy instalacji odbiorcy dla placu budowy to muszę wykonać instalację odbiorczą. Skrzynka prądowa stoi nie w mojej działce a 2 działki dalej(elektryk stwierdził że do tej skrzynki podpięta będzie moja działka i jeszcze działka jednego sąsiada + podpięty jest do niej inny wybudowany i mieszkający sąsiad) ale między skrzynką a działką poprzedni właściciel pociągną własnym kosztem kabel("żeby 2x nie kopać") przy okazji jak tam chyba budowali kanalizacji. Teraz sprawa wygląda tak, że elelktryk chce za wykonanie instalacji odbioreczej 1400 PLN jako cena za robocizne, materiały i dogadanie szczegółów z PGE. Po mojej stronie ma być tylko podpisanie umowy o dostawę prądu. Opłata przyłaczeniowa dla PGE na plac budowy to 85 pln. Jakie materiały będą potrzebne elektrykowi do zrobienia instalacji odbiorczej(jakieś skrzynki, liczniki?)? Jeżeli jest tam już ten kabel to on nic kopać nie musi i w tej sytuacji 1400 wydaje mi się ceną dość mocno wygurowaną. Mam racje?Do uzyskania pozowlenia na budowe potrzebne są warunki podłączenia prądu - a czy do rozpoczęcia budowy podłączenie, z prawnego punktu widzenia, jest konieczne? Czy moge np postawić sobie agregad lub pożyczyć prąd od sąsiada? Następna opłata przyłączeniowa dla PGE - budynku mieszkalnego. To koszt z kolei ~1900 PLN i w tym, z tego co zrozumiałem, zawiera się koszt zakopania kabla - który de facto już jest. Czy w tej sytuacji nie powinienem zapłacić mniej? Mam nadzieje, że wyraziłem się dość jasno, wszelkie rady mile widziane! pozdrKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.05.2013 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Mogę Ci tylko podpowiedzieć, że do rozpoczęcia budowy nie jest Ci potrzebny prąd - możesz budować na agregacie. Polecam jednak poszukanie życzliwego sąsiada i zamontowanie podlicznika - będzie taniej i lepiej. Na elektrownie nie licz - mają dwa lata na pociągnięcie prądu i często właśnie z takim terminem trzeba się liczyć niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts