Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem nowy na forum.

Szukam pieca do domu docieplonego,wymienione okna. Poddasze użytkowe docieplone wełną 21cm lambda 0,034. Wylewka na dole- chudziak 8cm, styropian 10cm, mata izolacyjna 3cm i wylewka na gotowo 5cm. Ogrzewanie ma być dół cały podłogowe a na górze grzejnikim tradycyjne. Może moglibyście polecić jakiś piec. Zastanawiam się nad Defro Eko duo 19kw ze sterownikiem obsługujący 4 pompy /c.o., c.w.u., obiegowa, podłogowa z wyjściem na regulator pokojowy/ oraz z możliwością obsługi zaworów mieszających i system automatycznego, wodnego gaszenia paliwa z zaworem termostatycznym lub Solid Eco 4 ze sterownikiem ST37+ST61. Brałem też pod uwagę Klimosz Combi NG.

Nie są za duże wybrane przeze mnie piece?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/179460-piec-do-domu-z1960roku/

napisz jakiej powierzchni jest domek będzie dużo łatwiej ocenić czy dobór mocy właściwy

co do samych kociołków

defro eko duo posiada ruszt wodny- moim zdaniem to minus kotła. dodatkowo zwykły palnik "fajkowy" będziesz musiał szukać dobrych jakościowo ekogroszków. sterowanie TECHA - przyzwoite

drugi model powala ceną

za takie pieniądze to kociołki o mocy 35KW się kupuje

dobry kociołek w okolicy 17KW masz w cenach zbliżonych do 7500zł

sterownik ST37 to prosta konstrukcja ale już dość stara- niznalazłem nic o palnikach ani wymienniku

klimosz - kotły żeliwne są długowieczne

najpierw ustal moc potem paliwo jakim chcesz palić(jakość, ewentualne mieszanki)

następnie sterowanie a na koniec konkretny model

https://forum.murator.pl/topic/179460-piec-do-domu-z1960roku/#findComment-5937615

jak domek ma 165m i ocieplony to liczą nie więcej niż 85-90W/m2 mamy 90*165=14850W

do tego 3000W na CWU razem 17850W/17,8KW

nie wiem czym wcześniej domek był ogrzewany i jakiej mocy było tamto urzadzenie ale nie szukałbym większego niz 18-19KW

obecnie paliwa kwalifikowane sa coraz gorszej jakości

poczytaj watek "ranking paliwa typu ekogroszek" pisany przez SUSPENSER-a

szukałbym kotła z palnikiem na którym spalisz nie tylko super eko ale i te trochę gorsze

zabawy z drewnem w kotle z podajnikiem to porażka

siedzisz przy kotle i dokładasz co pół godziny.

albo typowy z podajnikiem albo zasypowy- musisz się określić

jeśli to zastępstwo naprawdę okazjonalne to coś tam na ruszcie awaryjnym spalisz ale jak chcesz często drewnem to będzie kłopot

jeśli paliłeś w kotłach węglowych powinieneś ogarnąć sterowanie dwustanowe- wtedy masz szeroką gamę kotłów do wyboru

jeśli nie masz doświadczenia szukaj sterowań które zrobia robotę za Ciebie

sa wątki i na tym forum o kilku dobrych sterownikach

teraz wiesz więcej więc szukaj i wybieraj

https://forum.murator.pl/topic/179460-piec-do-domu-z1960roku/#findComment-5937918

Domek jest doceiplony od niedawna. Poprzednio był to piec gazowy.Poddasze nie było wogóle docieplone, brak wylewek... Rachunki za gaz w sezonie zimowym to 800zł miesięcznie!!! Ja tam nie mieszkałem- dom dostaliśmy w spadku i teraz go przystosowujemy na nasze potrzeby. W piecu nie paliłem nigdy więc interesuje mnie sterowanie które załatwi za mnie wszystko. Drugie palenisko ma służyć jako awaryjne. Możecie mnie naprowadzić które kotły i sterowniki są godne uwagi. Dziękuję za każdą popowiedź. Czas zaczyna mnie gonić bo w przyszłym tygodniu przychodzą instalatorzy do instalacji CO.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/179460-piec-do-domu-z1960roku/#findComment-5937929

kowal

poczukaj na forum wątku ranking kotłów na ekogroszek

poczytaj jakie teraz są dobre palniki i sterowniki

określ jakiego paliwa chcesz używać- ekogroszek, miał węglowy, pellet czy może mieszanki

słuszna uwaga kolegów odnośnie pozostania przy gazie

może warto pliczyć ile będzie różnicy w kosztach po wykonaniu całkowitej termomodernizacji i wykonaniu isnatalacji CO i zastanowić się czy nie warto zapłacić 100zł więcej na miesiąc kosztem zerowej obsługowości urządzenia???

jeśli podłoga i instalacja ogrzewania podłogowego będą zrobione zgodnie ze sztuką to nie powinno być nadmiernych strat w stronę gruntu.

kocioł zawsze możesz wpiąć w instalację na końcu. mądry instalator będzie wiedział jak wyprowadzić podłączenia aby nie było kłopotu niezależnie od tego czy kocioł gazowy czy na paliwo stałe

a koledze najlepszemu doradcy sugeruję nie nabijać sobie liczby postów durnymi uwagami tylko wypowiedziami nieco bardziej merytorycznymi

nie każdy musi znac różnice pomiędzy piecem a kotłem a tytuł najlepszego doradcy zobowiązuje do wyższego poziomu dyskusji . jeśli już zadałeś sobie trud napisania czegoś na tym wątku to może warto by było napisać coś wartościowego dla autora zapytania???

https://forum.murator.pl/topic/179460-piec-do-domu-z1960roku/#findComment-5939924