Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec do domu z1960roku

kowal1978

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem nowy na forum.

Szukam pieca do domu docieplonego,wymienione okna. Poddasze użytkowe docieplone wełną 21cm lambda 0,034. Wylewka na dole- chudziak 8cm, styropian 10cm, mata izolacyjna 3cm i wylewka na gotowo 5cm. Ogrzewanie ma być dół cały podłogowe a na górze grzejnikim tradycyjne. Może moglibyście polecić jakiś piec. Zastanawiam się nad Defro Eko duo 19kw ze sterownikiem obsługujący 4 pompy /c.o., c.w.u., obiegowa, podłogowa z wyjściem na regulator pokojowy/ oraz z możliwością obsługi zaworów mieszających i system automatycznego, wodnego gaszenia paliwa z zaworem termostatycznym lub Solid Eco 4 ze sterownikiem ST37+ST61. Brałem też pod uwagę Klimosz Combi NG.

Nie są za duże wybrane przeze mnie piece?

Pozdrawiam

napisz jakiej powierzchni jest domek będzie dużo łatwiej ocenić czy dobór mocy właściwy

co do samych kociołków

defro eko duo posiada ruszt wodny- moim zdaniem to minus kotła. dodatkowo zwykły palnik "fajkowy" będziesz musiał szukać dobrych jakościowo ekogroszków. sterowanie TECHA - przyzwoite

drugi model powala ceną

za takie pieniądze to kociołki o mocy 35KW się kupuje

dobry kociołek w okolicy 17KW masz w cenach zbliżonych do 7500zł

sterownik ST37 to prosta konstrukcja ale już dość stara- niznalazłem nic o palnikach ani wymienniku

klimosz - kotły żeliwne są długowieczne

najpierw ustal moc potem paliwo jakim chcesz palić(jakość, ewentualne mieszanki)

następnie sterowanie a na koniec konkretny model

jak domek ma 165m i ocieplony to liczą nie więcej niż 85-90W/m2 mamy 90*165=14850W

do tego 3000W na CWU razem 17850W/17,8KW

nie wiem czym wcześniej domek był ogrzewany i jakiej mocy było tamto urzadzenie ale nie szukałbym większego niz 18-19KW

obecnie paliwa kwalifikowane sa coraz gorszej jakości

poczytaj watek "ranking paliwa typu ekogroszek" pisany przez SUSPENSER-a

szukałbym kotła z palnikiem na którym spalisz nie tylko super eko ale i te trochę gorsze

zabawy z drewnem w kotle z podajnikiem to porażka

siedzisz przy kotle i dokładasz co pół godziny.

albo typowy z podajnikiem albo zasypowy- musisz się określić

jeśli to zastępstwo naprawdę okazjonalne to coś tam na ruszcie awaryjnym spalisz ale jak chcesz często drewnem to będzie kłopot

jeśli paliłeś w kotłach węglowych powinieneś ogarnąć sterowanie dwustanowe- wtedy masz szeroką gamę kotłów do wyboru

jeśli nie masz doświadczenia szukaj sterowań które zrobia robotę za Ciebie

sa wątki i na tym forum o kilku dobrych sterownikach

teraz wiesz więcej więc szukaj i wybieraj

Domek jest doceiplony od niedawna. Poprzednio był to piec gazowy.Poddasze nie było wogóle docieplone, brak wylewek... Rachunki za gaz w sezonie zimowym to 800zł miesięcznie!!! Ja tam nie mieszkałem- dom dostaliśmy w spadku i teraz go przystosowujemy na nasze potrzeby. W piecu nie paliłem nigdy więc interesuje mnie sterowanie które załatwi za mnie wszystko. Drugie palenisko ma służyć jako awaryjne. Możecie mnie naprowadzić które kotły i sterowniki są godne uwagi. Dziękuję za każdą popowiedź. Czas zaczyna mnie gonić bo w przyszłym tygodniu przychodzą instalatorzy do instalacji CO.

Pozdrawiam

kowal

poczukaj na forum wątku ranking kotłów na ekogroszek

poczytaj jakie teraz są dobre palniki i sterowniki

określ jakiego paliwa chcesz używać- ekogroszek, miał węglowy, pellet czy może mieszanki

słuszna uwaga kolegów odnośnie pozostania przy gazie

może warto pliczyć ile będzie różnicy w kosztach po wykonaniu całkowitej termomodernizacji i wykonaniu isnatalacji CO i zastanowić się czy nie warto zapłacić 100zł więcej na miesiąc kosztem zerowej obsługowości urządzenia???

jeśli podłoga i instalacja ogrzewania podłogowego będą zrobione zgodnie ze sztuką to nie powinno być nadmiernych strat w stronę gruntu.

kocioł zawsze możesz wpiąć w instalację na końcu. mądry instalator będzie wiedział jak wyprowadzić podłączenia aby nie było kłopotu niezależnie od tego czy kocioł gazowy czy na paliwo stałe

a koledze najlepszemu doradcy sugeruję nie nabijać sobie liczby postów durnymi uwagami tylko wypowiedziami nieco bardziej merytorycznymi

nie każdy musi znac różnice pomiędzy piecem a kotłem a tytuł najlepszego doradcy zobowiązuje do wyższego poziomu dyskusji . jeśli już zadałeś sobie trud napisania czegoś na tym wątku to może warto by było napisać coś wartościowego dla autora zapytania???