Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wykonanie elewacji ?

Recommended Posts

Ja płaciłem za robociznę 35pln za m2. Fachowiec sumienny, dokładny. Okolice Warszawy. Co do tynku to mam caparol silikonowy baranek 1,5mm. Jestem z tego systemu zadowolony tzn. także kleje, siatka, grunt z caparola. Cenowo wychodzi bardzo korzystnie w stosunku do jakości. Wygląda ładnie, rzeczywiście się mało brudzi, fachowiec który go miał pierwszy raz chwalił. Więc nie ma co kombinować. Natomiast nie polecam tynków mozaikowych caparola, a ogólnie wgłębiając się w temat wybrałbym coś innego na dół elewacji. Ewentualnie dołożyłbym i spróbował tynków mozaikowych na naturalnym kruszywie np. webera. Ale przy nawet drobniejszym uziarnieniu za sam materiał za m2 wychodzi około 50pln bez gruntu, natomiast przy grubszym 70pln bez gruntu.Chociaż jeszcze są teraz nowości webera w stylu imitacji piaskowca, granitu lub imitacji cegły i nie wiem czy teraz z tym bym nie poeksperymentował. No ale jak mam dużo mozaikowego na domu bo około 55m2, więc zastosowałem najtańsze rozwiązanie i teraz żałuje. Natomiast na górę to tak jak mówiłem baranek 1,5mm silikonowy caparola. Będziesz na pewno zadowolony. Cenowo ze wszystkim tj. steropian, kleje, siatka(tą z caparola mój wykonawca także chwalił za jakość), kołki, struktura i robocizna to wyjdzie coś około 100pln za m2.