Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy

Recommended Posts

Postaram się opisać najlepiej jak mogę mój problem.

Mam dom podpiwniczony, projekt oryginalny jest na http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-p/m47b01c0a0b7a1

. Zmieniłem go trochę. Piwnice mam w pomieszczeniu 3,2 i pod garażem. Pomieszczenie 1 jest od strony sąsiada, zostało zasypane. Ze schodów do

pomieszczeń 2 i pod garażem przechodzi się przez 3 gdzie teraz jest kotłownia. Ściany piwnicy zostały wykonane z bloczka betonowego B20. Dla ścian zewnętrznych jako hydroizolacji użyłem: dysperbit jako podkład,na to IZOHAN IZOBUD WM. na to sturodur 10 cm, folia kubełkowa. Na wysokości ław położone są rury drenażowe, woda rur spływa do studzienki , w studzience pompa z pływakiem. Na ścianach wewnętrznych tych zasypanych położyłem dysperbit i twardy styropian.W porach jesiennych i wiosennych zalewa mi piwnice, głownie pomieszczenie pod garażem - nazwę je pg. Pomieszczenie to jet najniżej położone, różnica między 3 a pg około 30 cm. Początkowo myślałem że pg zalewane jest z zewnątrz przez mikroszczeliny między ławą i ścianą. Odkopałem to pomieszczenie, wyciąłem styropian, i na nowo położyłem grubą warstwę IZOHAN IZOBUD WM 2k, nowy styrodur. Pomimo tych zabiegów dalej zalewa piwnice pomimo ze w studzience drenażowej nie ma wody. Studzienka znajduje się na wysokości pg. pg jako jedyne nie zostało otynkowane, za ziemi jest chudy beton na to czarna gruba folia i beton koło 6 cm. Następnie podejrzewałem że woda może dostawać przez podłogę ale to długich obserwacjach to wykluczyłem. Ostatecznie wyniosłem wszystko z tego pomieszczenia. Okazało się że woda cieknie przez szczelinę między ławą a ścianą na końcu pg, wrogu między pg a pomieszczeniem 1 - zdjęcie 1. Dziwne ponieważ pomieszczenie to jest zasypane i z tej strony mam sąsiada. Efekty zalewania widać na zdjęciu 2, czasami bywa nawet 10 cm wody. Skąd tam więc woda ?. Podejrzewam że w jakiś sposób od strony południowej (tam gdzie wykusz) przedostaje się przez 2 ściany a następnie do pg, które jest najniżej. Czy jest to możliwe ? Przypuszczenie to potwierdza fakt w klatce schodowej podłoga jest mokra - zdjęcie 3,. Nie widać tam wody ponieważ na betonie jest folia, na niej styropian i warstwa 5 cm betonu. Woda musi być pomiędzy styropianem a folią, przez co ściany są też mokre. Woda z klatki przedostaje się do 3 - zdjęcie 4. Jak widać nie jest różowo :). Chce to odkopać, prócz pg i w miejscu łączenia ławy ze ścianą położyć grubszą warstwę IZOHAN IZOBUD WM 2k i zatopić w tym plastikową siatkę dla

wzmocnienia. Wcześniej tego zabrakło i pewnie tędy dostaje się woda. Pytanie czy takie rozwiązanie wystarczy ? Nie chce na darmo wydawać kasy,

szukam porady kogoś kto się na tym zna. W necie jest wiele rozwiązań, oczywiście każde jest super. Chciałby żeby ktoś spojrzał na to całościowo, chce usunąć przyczyny a nie skutek i nie widzieć nigdy więcej wody w piwnicy !!! Mam dość porad pseudo specjalistów, z którymi się do tej pory konsultowałem. Potrzebuje fachowej porady,

To w skrócie tyle :)

Paweł

1_.jpg

2.jpg

3_.jpg

4_.jpg

5_.jpg

Zrób fasetę na połączeniu ławy ze ścianą i wysmaruj to masą KMB 2K. Siatka nie jest konieczna, ale jeśli już to nie taka od ociepleń tylko miękka ("rolnicza").

Ale z doświadczenia powiem tak. Nachodząca woda w piwnicy w 95% przypadków spowodowana jest albo wadliwą izolacją poziomą posadzki albo wadliwym "przejściem" czyli jej połączeniem z izolację pionową. Oby było u ciebie to drugie.

Nie widać tam wody ponieważ na betonie jest folia, na niej styropian i warstwa 5 cm betonu.
Nie ma folii na styropianie? Tej wody się stamtąd nie pozbędziesz. Rozumiem, ze jedyną izolację posadzki jest u ciebie folia?

• 2 weeks później...

Moim zdaniem woda nie odstaje się przez ściany czy od dołu przez posadzkę lecz na łączeniu ściany z ławą. Grunt jest ciężki,nieprzepuszczalny widać na zdjęciach z wykopu. Dodatkowo mam spory spadek, na długości domu ponad metr. Woda spływając z góry zatrzymuje się na ścianie domu od strony południowej - wykusz. Ziemia została naruszona związku z tym, woda łatwo spływa w dół. Zatrzymuje się na poziomie ławy fundamentowej, nie spływa głębiej. Powstaje efekt wanny. Większa część dostaje się do rury drenażowej a pozostała część przez mikro szczeliny na łączeniu ławy z ścianą dostaje do środka domu. Takie są moje przypuszczenia.

Od strony wykusza będzie taras na całej szerokości domu, podniesiony koło 50 cm na ziemię. Górę planuje wylać z betonu a na to coś dekoracyjnego. Powinno to ograniczyć napór wody z tej strony. Chce mieć jednak pewność dlatego już teraz odkopałem piwnice z tej strony. Nie było łatwo, doły głębokie na ponad 2,5 m. Drenaż wygląda dobrze. Jak pisałem chce oderwać jedną warstwę płyt od dołu, usunąć starą izolację i nałożyć nową, Na to nowa płyta i zabezpieczenie. Pytanie tylko jaką izolację wybrać, systemów i rozwiązań jest bardzo dużo ?

Próbuje w całą sprawę włączyć kierownika budowy, w końcu do jego obowiązków leżało dopilnowani aby moi "fachowcy" zrobili to dobrze. Pytanie czy można go w jakiś sposób zmusić by poniósł część kosztów naprawy ? Czy są na to jakiś przepisy ?

Druga sprawa to czy możecie Panowie zaproponować mi jakiś specjalistów z Kielc lub okolic. Ja spotykam niestety takich, który nie mają pojęcia o izolacji piwnic.

Z góry dziękuje.

mi się coś zdaje,że jedna fotka to stara ściana,no ale nie mi to oceniać.Wracam do tematu woda w piwnicy,zgadzm się z tym co pisze borygo,woda znajdzie sobie ujście wejdzie wilgoć przez spoiny,ja bym to zrobił tak może przy łączeniu ściany z posadzką wykuć rowek na parę cm i zastosował masę BOTAZIT MS 30 Edytowane przez rojan-58
woda w piwnicy