Sebastain 20.05.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam, W poradniku murowania z YTONG'a jest napisane, aby zbrojenia pod oknami dawać w ostatniej spoinie, czyli jakby bloczek pod oknem. Ja zdecydowałem się na pręty 8fi, zagłębione w bloczku za pomocą rylca i zaprawy i tutaj moje pytanie: Czy można takie zbrojenie wykonać bezpośrednio pod oknem, tzn nie pomiędzy ostatnim i przedostatnim bloczkiem, tylko po prostu bezpośrednio pod oknem wyryć miejsce na druty i wcisnąć je w zaprawę? Co myślicie o takim rozwiązaniu, czy jest ono dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.05.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam Zadajesz pytanie odnośnie murowania na forum okiennym ? nie lepiej zapytać murarzy? Z drugiej strony sam piszesz, że Twój pomysł jest sprzeczny z zaleceniami producenta więc moim zdaniem nie jest dobry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 21.05.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Zbojenie ułożone bezpośrednio pod oknem jest bez sensu. W jaki sposób ma ono przenosić obciążenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 21.05.2013 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Hmm nie jestem budowlańcem, ale na moje oko wydawało mi się, że bezpośrednio pod oknem również zabezpieczy przed obciążęniem punktowym na środku okna, ponieważ nie jako te druty będą stanowiły dość długą warstwę naciskającą równomiernie na bloczki pod nimi, ale tak jak mówię nie znam się i to tylko moja teoria Pytam ponieważ murarze wymurowali już jedno okno do ostatniego bloczka i teraz albo umieszczać tam zbrojenie, albo zdejmować bloczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 21.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Jeśli chodzi tylko o jedno okno to daj zbrojenie pod oknem, ale nie w bruździe bo to nic nie da tylko zrób niską (3 cm) zbrojoną dolewkę z betonu na ostatniej warstwie bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 21.05.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Jeśli chodzi tylko o jedno okno to daj zbrojenie pod oknem, ale nie w bruździe bo to nic nie da tylko zrób niską (3 cm) zbrojoną dolewkę z betonu na ostatniej warstwie bloczków. bardzo dobra rada. Jedno okno będzie zaczynało się wyżej niż wszystkie pozostałe, a do tego będzie miało inny wymiar (wysokość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.05.2013 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Niekoniecznie. Tylko trzeba wiedzieć co się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.05.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 W poradniku też jest aby pręty były dłuższe od otworu na okno.Ytong jest na tyle wygodnym materiałem, że zawsze można te 3 cm zwykłą piłą odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts