Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont garazu

inta

Recommended Posts

witam wszystkich

nie do konca wiem czy to w tym dziale czy nie lepiej w zrob t sam ale najpierw postanowilem napisac tutaj. do rzeczy - jestem w trakcie dziedziczenia majatku po ojcu. dom+ garaz, wniosek jest w trakcie ale poniewax jestem testamentowym spadkobierca wiem, ze wszystko przejdzie na mnie. nie jestem osoa, ktora zna sie na budowlance za bardzo (zeby nie powiedziec wcale) bo siedze za biurkiem ale w zwiazku z powyzszym wiem, ze to na mnie spadnie zrobic remonty, bo ojciec niestety nie dawal rady finansowo i jest troche do zrobienia. dom nie jest problemem tylko garaz. po wejsciu na dach okazalo sie, ze papa jest podarta i jest przeciek - nie duzy ale juz dzwonilem do dekarza i bede kladl termozgrzewalna + wymienie od razu rynny.

martwie mnie natomiast bardz inna rzecz - sufit garazu zaczyna odpadac. ostatnio odpadl dosc spory kawalek. porobilem zdjecia i chcialbym zapytac Was jak sie do tego zabrac i co najwazniejsze - czy to sie nie zawali? bo nie znam sie ale wg mnie strasznie to wyglada - tak jakby jakies plyty popekaly i jest to widoczne na caly garazu, chociaz najbardziej w jednym jego pomieszczeniu - tam gdzie przeciekalo z sufiltu. jest to budynek z r. 73go - moze to w czyms wiecej pomoze, niestey nie bardzo wiem co tam bylo polozone. ojciec robil tez w domu lazienke i zostawil mi pol worka tynku maszynowego. czy to sie nada tez do zrobienia garazu? nie musi byc to ladnie zrobione, tylko, zeby nie runelo to jest dla mnie teraz najwazniejsze. w miare mozliwosci chce to zrobic samemu bo mam obecnie inne wydatki a mam obawy co do garazu - moze nie slusze bo tak jak mowilem nie znam sie. reasumujac najwazniejsze dla mnie to odpowiedz na pytanie jak bardzo zle to wyglada i czy nie runie sufit. fotki na stronie w linku ponizej. dzieki za odpowiedz

http://ganiu.host.sk

Nie martwiłbym się na Twoim miejscu. Budynek pracował i pojawiło się pęknięcie wzdłuż szyny co zaowocowało również pęknięciem papy na dachu. Potem odpadło sobie to co widzisz na zdjęciu - od spodu belki. Jeśli dobrze się przyjrzysz to 100-120 cm obok tej belki znajdziesz może inną rysę równoległą. Mniej więcej w takiej odległości od siebie powinny być belki. Pozdrawiam

EDIT:

Nie zauważyłem, że jest więcej zdjęć ;) Potwierdziło się tylko to co napisałem powyżej. Zatem bez obaw. To naturalna bolączka stropów na szynach/dwuteownikach. Pojawiają się rysy, ale nie grozi to zawalaniem. Tylko brzydko wygląda :)

Edytowane przez Mozej