Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż kamery kopułkowej na elewacji.

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem:

Posiadam taką kamerkę kopułkową: http://www.ceneo.pl/12196278

Zastanawiam się jak zamontować ją na gotowej elewacji. Na chwilę obecną mam tylko wystający kabelek ze ściany.

Miałem pomysł aby wyciąć w elewacji dziurę na puszkę elektryczną, tam wpuścić kable i przykręcić kamerkę standardowymi śrubami.

Niestety standardowe puszki mają średnicę 60 i 80mm a średnica otworów montażowych kamerki to 70mm.

O podanej średnicy znalazłem tylko taką puszkę: http://allegro.pl/puszka-instalacyjna-do-plyt-gipsowych-70-mm-fv-i3244651975.html

Nawet po zasilikonowaniu nie utrzyma się w elewacji oraz jest za płytka na zmieszczenie wszystkich kabli - minimalna głębogość to 60-80mm.

Proszę o pomoc i porady :).

Ta kamerka kopułkowa, tak jak 90% tanich na rynku ma 'fabrycznie' wychodzący kabelek z obudowy (niedemontowalny) długości ok 30cm, do tego na tym kabelku jest specjalny joystick do ustawiania paru opcji - balans bieli i inne pierdoły, obcięcie kabla nie wchodzi więc w grę. Kopułki też nie da się rozkręcić - wersja wandaloodpona.

Taka ilość kabla musi być schowana w jakiejś puszcze. Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie puszki natynkowej i z boku umieszczenie kamerki na kołkach do styropianu. Ten sposób jest jednak najbardziej prymitywny i wtedy nie pisałbym o tym na forum.

Czy ktoś rozwiązał u siebie ten problem?

• 2 years później...