Zibi69 21.05.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam serdecznie. W związku z tym, że nie jestem za bardzo doświadczona w zakupie działek mam ogromną prośbę do bardziej doświadczonych użytkowników. Mam okazję zakupić pewną działkę, jednak nie wiem czy cena nie jest zbyt wygórowana. Jest to miejscowość w woj. świętokrzyskim. Bardzo proszę o rady. Oto link: http://www.polnoc.pl/1,3,75823,oferty-szczegoly,dzialki,swietokrzyskie-kielecki-laziska.html#.UZuVj9hYk8t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 22.05.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Z wykształcenia zwróciłbym uwagę na położenie geomorfologiczne i geologię obszaru(niestety nie wiemy nic więcej o tym).Druga sprawa to drzewa, widzę że masz ich dużo. Jak chcesz mieć las na działce Twoja sprawa (ja bym nie chciał) ale nie wiem czy wiesz że z wycinką drzew nieowocowych są problemy. A właściwie nie tyle z wycinką ale z otrzymaniem pozwolenia na wycinkę (jak wytniesz bez pozwolenia i się urząd dowie zapłacisz za to dużą kasę). Dlatego dużo zależy od tego co zamierzasz na tej działce robić. Rozumiem że chcesz zbudować jakiś domek a dalej mieć lasek. Spoko, zaplanuj tylko dobrze obecność drzew, żeby potem nie mieć problemów z ich wycinką lub przesadzaniem. Albo niech obecny właściciel wytnie nadmiar. Wszystko jeszcze zależy od statusu działki (budowlana, leśna czy jeszcze inna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 22.05.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Nie jest to teren jakiś powiedzmy uzdrowiskowy, ale na zdjęciu widać że raczej dominuje tam "cisza i spokój" : )Dużo zależy od sąsiedztwa (uciążliwości sąsiadów). Czy działka jest uzbrojona? Czy jest budowlana? Cena wydaje mi się trochę wygórowana, ale jak ktoś szuka spokoju i świeżego powietrza to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.05.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Nie wypowiem się o cenie, bo nie wiem, ile wynosi średnia dla okolicy. Działka ładna w każdym razie Trzeba sprawdzić stan prawny, media - ich dostępność i odległość, a najlepiej i cenę (dość ogólnikowe stwierdzenie w tym ogłoszeniu), plan zagospodarowania albo warunki zabudowy - czy będziesz mogła postawić to, co chcesz i czy obok nie grozi Ci droga szybkiego ruchu lub coś w tym guście, warunki glebowe - ocenić po roślinności, a najlepiej zrobić badanie lub chociaż wykopać dołek I bardzo ważne - ocenić uciążliwość sąsiedztwa, najlepiej spędzając jakiś czas o różnych porach dnia na działce. To była jedyna rzecz, której ja nie przewidziałam, a która wypłynęła jeszcze w trakcie budowy. Aha! Sprawdź jeszcze dojazd - czy np. kiedy śnieg zasypie drogę będziesz w stanie się przebić do siebie lub nie spadnie na Ciebie obowiązek odśnieżenia kilkuset metrów drogi, bo będziesz jedyną zainteresowaną osobą Edytowane 22 Maja 2013 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 22.05.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (...) Cena wydaje mi się trochę wygórowana (...). LOL ,chciałbym chociaż 200% tej ceny w moim rejonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 22.05.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Bury Kocur ma racje Dodalabym jeszcze od siebie dokladne sprawdzenie stanu prawnego drogi dojazdowej (droga gminna, droga ze sluzebnoscia, droga ze wspolwlasnoscia). Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 23.05.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Po co ci pośrednik z agencji nieruchomości?! Zapłacisz za tego niedouczonego darmozjada ładnych parę tysięcy, a odpowiedzialności żadnej na siebie nie biorą za ewentualne problemy. Znajdź sobie działkę bezpośrednio od właściciela, sprawdź KW, media, warunki glebowe, MPZP lub WZ, dojazd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 10.06.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 A może popytać ludzi w okolicy? Zawsze trzeba pamiętać, że takich informacji mogą nie udzielić, po prostu warnkąć lub nie wiedzieć. Ale mimo tego moim zdaniem warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gasiorek1 08.07.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Ja przede wszystkim starałabym się dowiedzieć czy mam szansę uzyskać odpowiednie dla mnie warunki zabudowy. Edytowane 17 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 09.07.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 To czy na działce można się budować czy nie mówi miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, jeżeli działka nie jest objeta miejscowym planem trzeba wystąpić o warunki zabudowy. Nie trzeba być właścicielem żeby móc dostać odpowiedź czy dostaniemy warunki zabudwy więc można to sprawdzić przed zakupem.Podejrzewam że część zadrzewiona nie będzie przeznaczona pod zabudowę, jeżeli w ewidencji gruntów widnieje jako LS (las) to radziłbym odpuścic chęć budowy na tej cżęsci i skupić się na części nie zadrzewionej.Wszyscy piszą sprawdź dojazd ale nikt nie napisze jak?Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wyrys z ewidencji gruntów, gdzie podane są numery ksiąg wieczystych sąsiednich działek. Należy zweryfikować która działka stanowi dojazd i sprawdzić kto jest wpisany w księdze wieczystej jako właściciel w dziale II.Media są bardzo istotne więc należy się wybrać do starostwa i poprosić o mapę zasadniczą tak żeby obejmowała jak największy obszr wokół działki i tam można odczytać media i sprawdzić w jakiej odległości ewentalnie się znajdują.To co w okolicy planuje gmina (obwodnica, tereny przemysłowe) będzie mówił miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, jeżeli gmina jescze go nie nie uchwaliła to możemy poprosić o wyrys ze studium kierunków zagospodarowania.Nie zgodzę się że wszyscy pośrednicy na niczym się nie znają, tym bardziej że jest podany pośrednik odpowiedzialny zawodowo z numerem licencji, jeżeli okaże się jakiś kwas pośrednicy są ubezpieczeni od odpowiedzialności zawodowej, ale wiadomo bezpośrednio taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 18.07.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Pytanie za sto punktow Kto powinien miec taki komplet informacji, jesli zatrudniamy do prowadzenia transakcji posrednika? Mialam taka sytuacje, ze posrednik, chociaz wiedzial o toczacym sie postepowaniu zmiany numeru dzialek, a dokladnie dzialki stanowiacej droge, ktora byla kupowana na zasadzie wspolwlasnosci (byl przy uzgadnianiu tego i wpisaniu takiej informacji do aktu notarialnego), nie poinformowal nas o tym. A na pytanie, dlaczego nie udzielil nam takiej informacji odpowiedzial: "Przeciez dalem Panstwu telefon do sasiadow". Sasiedzi, owszem, nas poinformowali, chociaz nie mieli tego w obowiazku i nie dostali za to ani zlotowki, w przeciwienstwie do posrednika. O ile mi wiadomo, to: "Jakiekolwiek ogłoszenie, druk, pisemna czy ustna informacja udzielona przez pośrednika powinna być zgodna ze znanym mu stanem faktycznym." http://www.nawigator.biz/kodeks_etyki.html?__hstc=200813169.1e583e56608ed2c0e9e11329e68c5f21.1365630008820.1365689309137.1366051474506.3&__hssc=200813169.18.1366051474506 Moja intencja nie jest, oczywiscie, wywolywanie zatargow miedzy posrednikami a ich klientami, poniewaz negatywna ocena posrednika to zwykla stereotypizacja. Niemniej, z tak fachowym przygotowaniem do transakcji jak opisane powyzej, niestety, jeszcze sie nie spotkalam. A szkoda. Wydaje mi sie, ze wyglada to tak, ze wszystkie te informacje zaczynaja sie pojawiac dopiero w momencie, kiedy pojawia sie klient wystarczajaco zdeterminowany, zeby zainteresowac sie kupnem i poswieceniem wlasnego czasu na sprawdzenie wszystkich danych. Czy dla kazdej dopiero co zgloszonej dzialki posrednik przygotowuje komplet dokumentow, potwierdzajacych stan prawny (wypis, wyrys, wz etc...) ? Sadze, ze nie..., ale moge sie mylic. Tak czy owak, po prostu ufac znaczy kontrolowac Dzieki za doprecyzowanie informacji jak sprawdzic stan prawny drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.07.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Świetna reklama sprzedaży działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek T-ski 25.07.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nie wiem czy ktoś o tym juz wspomniał, ale zwróciłbym uwage na to jak ogólnie w okolicy jest z wodami gruntowymi. Szczególnie jeśli chcesz robić głębokie piwnice. Kumpel nie sprawdził, a teraz co lato go zalewa. Dosłownie, gruntowe wypływają w piwnicy przez spoiny w płytkach. Wystarczy kilka ulewnych dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MyaPink 25.07.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Nie ma co ukrywać - przed zakupem działki nie zaszkodzi sprawdzić wszystkiego - inwestujemy przecież ogromne pieniądze i wiążemy się na lata, więc nie zaszkodzi sprawdzić najróżniejszych kwestii. Edytowane 25 Lipca 2013 przez MyaPink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 25.07.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Kiedy pośrednik kłamie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 25.07.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Kiedy otwiera usta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 25.07.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Oj tam, oj tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 25.07.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nie wiem czy ktoś o tym juz wspomniał, ale zwróciłbym uwage na to jak ogólnie w okolicy jest z wodami gruntowymi. Szczególnie jeśli chcesz robić głębokie piwnice. Kumpel nie sprawdził, a teraz co lato go zalewa. Dosłownie, gruntowe wypływają w piwnicy przez spoiny w płytkach. Wystarczy kilka ulewnych dni. Tak, wspominałem już o tym aby zwrócić uwagę na geologię obszaru a więc także na wody gruntowe, bo faktycznie można się porządnie wkopać na własne życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 25.07.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 My sie produkujemy, a Zibi milczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek T-ski 30.07.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Tak, wspominałem już o tym aby zwrócić uwagę na geologię obszaru a więc także na wody gruntowe, bo faktycznie można się porządnie wkopać na własne życzenie. No tak, przeoczyłem Gorzej potem zbierać tę wodę. U mojego kumpla jest tak, że za mało tej wody zeby pompa mogła wypompować, ale też za dużo żeby zostawić bo nie wyschnie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts