Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kary umowne za przekroczenie terminu robót.

Tommco

Recommended Posts

Witam,

Jestem ciekaw, jakie się standardowo wpisuje kary umowne za przekroczenie terminu wykonania roboty. Czy liczy się to w procentach przekroczonego terminu, czy w dniach. Jakie wpisywaliście terminy u siebie?

OCIEPLENIE PODDASZA TO BYŁA OSTATNIA ROBOTA, DO KTÓREJ NIE SPISAŁEM UMOWY. jUŻ WIĘCEJ TAK NIE BĘDZIE. TRWA JUŻ CHYBA 9TY TYDZIEŃ (MIAŁA TRWAĆ 2 TYGODNIE) I JESZCZE MI GŁUPIA KOBITA WYMYŚLA...(SZEFOWA EKIPY). Przepraszam, że krzyczę, ale to z nerwów.

Pozdrawiam

PS. Nie wspomnę o tym, że podpierniczyła mi wiertarkę...wrrrr :evil:

85 zł za dzień przy tygodniu lub więcej wcale nie jest małą kwotą... Myślę, że opóźnienie do tygodnia nie jest doktkliwe dla inwestora. Przynajmniej ja bym się za tydzień nie wnerwiał, a przy deszczu czy innych perypetiach pogodowych kary bym nawet nie naliczał. Co innego jak by wina leżała po stronie wykonawcy.

W umowie na wykonanie instalacji co i wod-kan mam napisane 5% kary za nieterminowe wykonanie instalacji liczone od wartości usługi.

Jest również punkt dotyczący płatności z mojej strony. Płatność za materiały i usługę po zakończeniu prac i przekazaniu instalacji. W umowie jest określona wartość rabatu (4600zł) na urządzenia w przypadku nie terminowej zapłaty z mojej strony wartość rabatu nie będzie uwzględniona.

Tommco: ja w trakcie remontu u siebie w firmie umówiłem się z wykonawcą na odsetki umowne w wysokości 10% dziennie i wyobraż sobie, jak szybciutko i dokładnie wykonywał prace, bo się chłopina nie doczytał, że 10% i do tego dziennie. Polecam Ci tego typu rozwiązanie - naprawdę bardzo motywujące. W kwestii wiertarki, to każ oddać, albo lepiej potrąć przy płaceniu (mój wykonawca jest mi właśnie winien za 3 klamki w oknach, o czym jeszcze nie wie i dowie się przy płaceniu - były nowe założone z oknami w połowie marca, a właśnie wyglądają tak, jakby ktoś zeskrobywał z nich gips, oczywiście razem z farbą).

Natomiast hitem sezonu 98/99, była drukarnia (to już trochę off-topic), gdzie właściciel spóżnił się z drukiem o jeden dzień. Potrzebowaliśmy multum ulotek na targi i oczywiście pierwszego dnia nic nie było gotowe. Wieczorem "nawiedziliśmy" właściciela drukarni, który również wczytał się w umowę, gdzie jak byk stało 100%, a myślał, że 100 zł za każdy dzień zwłoki (targi kosztują kupę kasy, więc taki ładny zapis umowny umieściliśmy :wink: ), więc ulotki nas wyszły za darmo.