Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa izolacja pionowa a istniejąca stara papa, drenaż w gruncie nieprzepuszczalnym

Kosta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom-zrb no ja na zywca tez nie widzialem, z rok temu walczylem zeby to zastosowac w budynku z garazami podziemnymi, ze wzgledu na aplikacje (brak miejsca) i tylko natrysk. ale sie nie udalo. Jak tam nasze PCC?

Ja jutro chyba bede lecial przez Lodz bo moj klient tam robi teraz sciany szczelinowe, moze by na jakas kawke sie umowic? pod tel 792030206

odnośnie styrbitu - myślałem, że przy 3 - 4 warstwach da mi to pewną gwarancję, myślałem też, że rozpuszczalniki i sbs który jest w składzie dadzą odpowiednią powłokę.

koszty - styrbit 20kg - 112zł potrzebuję jakieś 10-12 wiaderek

2 komponentowy 28kg to jakieś 250zł (przynajmniej), z wiaderka wychodzi jakieś 7m2 (tak gdzieś doczytałem, patrzyłem na Sikę - tam niektóre preparaty mają ok, 6,5kg na m2/warstwę, ilości wychodzą dość spore), mam 65m2 do izolacji, czyli jakieś 10 wiaderek.

różnica cenowa niby spora, bo styrbit jakieś 1120 do 1400, 2K - 2500min.

wiem, że na pewnych rzeczach się nie zaoszczędzi, ale myślałem, że ten styrbit będzie ok..

co do Xypexa - pierwsze co mi się skojarzyło - to podobieństwo ze szkłem wodnym???

takie pierwsze moje odczucia, ale nie znam tematu bliżej

w całokształcie - wiem, że lepiej zrobić raz a porządnie - i uniknąć ponownej zabawy w wykopki.

koszty rosną wtedy okrutnie swoją drogą i o oszczędnościach lepiej wtedy nie mówić.

Masy KMB 2K to 4kg/m2 (już dwie warstwy) a nie 6,5kg na warstwę. Na równym podłożu wychodziło mi nawet mniej jak 4kg. 65m2 potrzebuje 260kg, czyli z okładem przy opk. 30kg potrzeba ci 9 opk. (270kg). 12 wiaderek styrbitu to 240kg, więc różnica pomijalna. Skuteczność i bezpieczeństwo bezwzględnie po stronie 2K.

Teraz koszty. Styrbit 5,6zł/kg brutto rozumiem. Dorzuć [milionpińcet] i załatwię ci za tyle po kosztach np. Pecimor 2K (w drodze wyjatku, faktycznie cena normalna to 240-250zl za 28-30kg). W zamian oczekuję dobrej recenzji na forum, bo szczerze szkoda czasem ludzi jak wyrzucają kasę w błoto w produkty kończące się na -bit ;)

Fighter, masz PW

Edytowane przez dozrc

Jestem ciężko kapujący dlatego jeszcze raz zapytam.

Jeśli fundament jest w gruncie i jest tylko z jednej strony zabezpieczony masą pecimor 2k, a z drugiej strony nie jest. Druga strona leży bezpośrednio w gruncie, to czy woda nie będzie przemieszczać się do warstwy pecimor 2k od wewnątrz i nie będzie odspajać tej masy od fundamentu ? Skoro w warunkach technicznych jest napisane

Nie dopuszczać do wpływu wilgoci na spodnią stronę

warstwy PCI Pecimor® 2K, np. w przypadku przesiąkania

muru.

a tutaj mój obrazek poglądowy, wszelkie prawa zastrzeżone do jakiejkolwiek reprodukcji

http://imageshack.us/a/img14/452/naqd.jpg

Ten zapis dotyczy głównie parcia negatywnego, dlatego np. przy wykorzystaniu P2K do izolacji poziomej należy go docisnąć jastrychem. Osobiście nie spotkałem się by jakaś masa kmb odeszła z pionu. Na izolacji pionowej parcie w stronę którą opisujesz byłoby znikome. Przesiąkanie a nasiąkanie to różnica. Izolacja pionowa (na poziomach budownictwa niepodpiwniczonego) chroni głównie przed wilgocią gruntową, wodą jedynie okresowo (spływająca po deszczach ze ścian, rynien etc.). Nie służy do bezwzględnego odcięcia nasiąkania materiału, z którego jest ściana fundamentowa. Wilgoci jest jednak więcej w gruncie na który pada deszcz niż w tym pod domem.

Rozważając sytuację komfortową, gdy stawia się nowy budynek, można myśleć o izolowaniu od obu stron, w przypadku domu już stojącego możemy tylko działać by nie pogarszać sytuacji. Ściany (i strefy cokołu) niezaizolowanej tak na prawdę ani trwale nie pomalujemy, nie ocieplimy, nie otynkujemy. Bezpośrednie działanie wody skutecznie nam to zniszczy prędzej czy później.

dom-zrb

myślałem, że styrbit jest troszkę lepszym produktem, ale jaki widać chyba nie do końca...

co do Twojej propozycji, to jest jedna z tych nie do odrzucenia :)

w info pod nickiem jest namiar na Łódź - tam można Cię znaleźć?

musiałbym pomyśleć nad przetransportowaniem się do Ciebie.

Co do Pecimora - będę w stanie sam ogarnąć tą substancję?

:) no prosze .... kolega dom-zrb rozdawnictwo zaczyna uprawiac, pieknie :) ale to dobrze, pomozesz forumowiczowi. Tak btw powinienes jeszcze zerknac na Caparol Isolan Kellerdicht 2K sprzedajac go nawet po takiej cenie... cos tam zostanie.

Kosta - ogarniesz sam ta substancje, nie jest to jakies super skomplikowane.n

Jakby Ci zabraklo gruntu: wez czesc bitumiczna z Pecimora2K i sobie rozciencz woda.

Co ja zrobiłem :oops:

Ale masz wybór jeszcze Caparola od fightera :)

Wszystko od xxx-bitów jest lepsze, KMB w tzw średniej izolacji można już od 3kg stosować, cenowo to naprawdę poziom 4 krotnego maziania tymi syfiastymi materiałami... Niech ktoś w końcu to zrozumie!

Kosta, tak Łódź - odezwij się z namiarem (kod pocztowy) na PW to powiem ci jakie są koszty ew. transportu.

Mazidło sobie może zostaw, systemowo też jest do tego Pecimor F (5kg, roztwór 1:5) za ok 80zyla, ale to podobne dysperbitu.

Edytowane przez dozrc

z gruntem pod te bitumy 2K jest roznie u roznych producentow:

Botament: BE901 (do rozcienczania) + BM92

Basf-PCI: PecimorF (do rozcienczania) + Pecimor2K

SIKA: IgolflexP01 (do rozcienczania) + Igolflex201

Caparol: nie ma gruntu, gruntownaie rozcienczona, bitumiczna czescia: Caparol Isolan Kellerdicht 2K i pozniej to samo juz nie rozcienczone z 2 skladnikow jako wlasciwa izolacja

Generalnie: gruntowac u wszyctkich mozna w ten sposob jak w Caparolu, ale posiadanie i zakup gruntu jest po prostu latwiejsze.

dom-zrb: MC mu dostarczy w gratisie bezposrednio ze srody, BASF - chyba tez spelni min. logistyczne, tylko to chwila czasu na polaczenie ladunkow.

Kosta: tak, jak mozesz zwroc ten grunt, moze i by sie nadawal, ale.... po co eksperymentowac na wlasnej skorze

Z basfem by wyrobił minimum musiałby zakupić do spóły z sąsiadem, a z MC nie biorę to nie wiem.

hehehe no jak Ty Koscie Pecimora 2K po [milionpińcet] brutto za kmpl sprzedasz to moze kupic i 4 palety :) poczeka chwile, wystawi na allegro i jeszcze cos tam na tym zarobi :) o ile ma dzialanosc

Edytowane przez fighter1983

Masy KMB 2K to 4kg/m2 .....

Teraz koszty. Styrbit 5,6zł/kg brutto rozumiem. Dorzuć [milionpińcet] i załatwię ci za tyle po kosztach np. Pecimor 2K ..... W zamian oczekuję dobrej recenzji na forum, bo szczerze szkoda czasem ludzi jak wyrzucają kasę w błoto w produkty kończące się na -bit ;)

Kosta , tylko pozostaje pozazdrościć tej oferty na którą się załapałeś za [ milionpińćset]

Ja się swego czasu śliniłam do Pecimora 2K.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0cray.gif

Niestety ciągle wychodził mi tak duży rachunek że w końcu kupiłam Izohan 2k plus

Pozostaje mi mieć nadzieję że to mi nie odpadnie po czasie :mad: http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

Edytowane przez modena