Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich czytających to forum.

Zarejestrowałam się tutaj w konkretnym celu. Totalnie nie znam się na elektryce... A muszę jakoś wykombinować jak oświetlić część działki na której mam zamiar zorganizować imprezę. Z jednej strony działka jest oświetlona, ponieważ nad drzwiami wejściowymi jest lampa, lecz z drugiej strony domku jest ciemno.. Wymyśliłam, że kupię halogen lub jakąś inną lampę i powieszę w jakiś sposób i gotowe, tylko teraz jest problem szukając takiego typu lamp nie znalazłam z wtyczką taką prosto do gniazdka...

Stąd moje pierwsze pytanie czy takowe w ogóle istnieją? Jeśli tak to gdzie mogę taką nabyć(chodzi mi o sklepy internetowe)? Może są jakieś inne sposoby aby oświetlić za nieduże pieniądze tył domku? Dodam, że z tyłu nie ma problemu z podpięciem do "gniazdka".

Druga sprawa dotyczy "węży świetlnych" takich jak ten: http://halogen.pl/waz-swietlny-standard-230v-czerwony-p5633.html

Moje pytanie brzmi czy można je ze sobą łączyć jak lampki np na choince?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i serdecznie przepraszam za mój mało fachowy język, ale tak jak już wspomniałam jestem w tym zielona :)

1. Wrzuć w allegro: lampa halogenowa na statywie, szukaj takich do użytku na zewnątrz.

Halogen jest gorący i oślepia, więc można tak oświetlić raczej z jakiegoś balkonu lub okna, a nie stawiać między ludźmi.

2 .Szukaj pod hasłem latarnia ogrodowa. Ale to już raczej na stałe, a nie na imprezę i musisz mieć kogoś, kto to podłączy.

3. Ładne i nastrojowe światło dają gazowe lampy ogrodowe. Nie ma tego wiele na rynku, ale do znalezienia. Zasilane z butli turystycznej lub 11 kg, ewentualnie malutkie do zawieszenia z jednorazowych kartuszy. Drogie w eksploatacji, ale żadnych kabli.