pdw88 21.05.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Jako że za tydzień ruszam z zalewaniem fundamentów pomyślałem, że na etapie zbrojenia można przygotować wyjścia na odgromówkę.Co i jak wykonać pod kątem ewentualnego systemu odgromowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Uziom fundamentowy.Poczytaj http://www.edwardmusial.info/uz_fund_i_pol_wyr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszBanaś 08.08.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 dobra sprawa, choć kosztowniejsza niż opaska (otok) czy uziomy pionowe, ale dzisiaj mierzyłem klientowiu rezystancję wyprowadzonego plaskownika podłączonego do zbrojeń stóp (2 po przekątnej-sprytnie) i miał pomiar każdego poniżej 1 ohma, gdzie wymagane są wartości do 30 ohm, nie więcej:) instalacja odgromowa, którą będę mu zakładał po jutrze i tak bedzie miała jeszcze dodatkowe 4 uziomy pionowe. Solidnie jak u Niemca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.08.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 dobra sprawa, choć kosztowniejsza niż opaska (otok) czy uziomy pionowe, ale dzisiaj mierzyłem klientowiu rezystancję wyprowadzonego plaskownika podłączonego do zbrojeń stóp (2 po przekątnej-sprytnie) i miał pomiar każdego poniżej 1 ohma, gdzie wymagane są wartości do 30 ohm, nie więcej:) instalacja odgromowa, którą będę mu zakładał po jutrze i tak bedzie miała jeszcze dodatkowe 4 uziomy pionowe. Solidnie jak u Niemca. Coś Ci się pokręciło. Kosztowniejsza??? I co to za solidnie? Mam wrazenie, że nie bardzo się orientujesz w temacie. Poczytaj tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowoczesne_instalacje_uziemiajace_w_budynkach,33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 08.08.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 ...wymagane są wartości do 30 ohm, nie więcej...Gdzie i kto wymaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 15.08.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Podepnę się pod temat. Planuję instalację odgromową ale nie wiem z jakiego materiału wykonać Do wyboru wiadomo drut ocynk, aluminiowy, miedziany albo miedziowany. Wychodzi na to, że drut ocynkowany koroduje. Aluminium ulatnia się i na czarnej dachówce będzie biały nalot po jakimś czasie? Rzeczywiście tak będzie? . Czy ten miedziowany to dobre rozwiązanie? Miedziowany drut 8mm jest w podobnej cenie jak drut miedziany 6mm. Na drut miedziany 6mm może bym się skusił, jeśli ten aluminiowy taki zły. Jakie są przepisy kiedy można dać 6mm a kiedy 8mm? Dach kopertowy powierzchnia dachu około 310m2, dachówka ceramiczna. Proszę doradźcie coś Pozdrawiam Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez mrmeX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 18.08.2013 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No i jest... Rzecz jasna dom Aktualnie trwają pracę nad konstrukcją dachu. W związku z tym mam pytanie. Kiedy należy wykonać odgromówkę. Już po nakryciu? Czy dachówka betonowa nie komplikuje prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.08.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Wtedy, gdy jest w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 18.08.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Projekt domu niestety nie przewidywał takowej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.08.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No to po co Ci odgromówka, jeżeli nie wiesz, czy ona jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.08.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Bo projekt odgromówki jest Pawle, tylko trzeba za niego oddzielnie zapłacić.Tak bywa w przypadku tych gotowych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 18.08.2013 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Projekt został stworzony indywidualnie. Na etapie projektowania nie przewidziano takowej instalacji. Dom jest umiejscowiony w szczerym polu na wzniesieniu. Mały wywiad środowiskowy ujawnił dziwne skłonności do ściągania piorunów przez rosnące nieopodal drzewa. Asekuracyjnie postanowiłem poczynić ogdromówkę. Dlatego też przy zbrojeniu ław zostały zabite 3 m szpile w rogach domu oraz zostały zespawane zbrojenia ław. Aktualnie cieśla stawia krokwie i nie wiem co dalej należałoby poczynić w kierunku takowej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.08.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No i jest... Rzecz jasna dom Aktualnie trwają pracę nad konstrukcją dachu. W związku z tym mam pytanie. Kiedy należy wykonać odgromówkę. Już po nakryciu? Czy dachówka betonowa nie komplikuje prac? Odgromówkę wykonuje się po przykryciu dachu, w twoim przypadku po położeniu dachówek. Dachówki w niczym nie komplikują tych prac, trzeba kupić gotowe lub zamówić uchwyty z odpowiednim "zamkiem". Proponuję kontakt z lokalnym elektrykiem, który ma kilka instalacji odgromowych na swoim koncie. Elektryk doradzi i podpowie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 19.08.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Odgromówkę wykonuje się po przykryciu dachu, w twoim przypadku po położeniu dachówek. Dachówki w niczym nie komplikują tych prac, trzeba kupić gotowe lub zamówić uchwyty z odpowiednim "zamkiem". . Najczęsciej odgromówke wykonuje sie w czasie układania dachówek, a nie po. Jeżeli uchwyty do drutu maja sie trzymac krawędzi dachówki to trzeba je kłaść razem z dachówkami. Ew. można uchwyty kleić na specjalnym kleju i wtedy odgromówke robic mozna robic kiedy sie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 05.09.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 co dalej należałoby poczynić w kierunku takowej instalacji. Projekt instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 24.08.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Czy można zrobić "na raty" instalację odgromową, tzn. część dachową razem z dachem w tym roku, a podłączenie z częścią ziemną (będzie otok) na wiosnę 2015??? Tak na marginesie mam dach dwuspadowy 45* o długości 14m z dwiema lukarnami, czy wystaczy tylko drut wzdłuż kalenicy i lukarn, plus komin i oczywiście cztery zejścia w narożnikach domu, czy musi drut jeszcze iść wzdłuż okapu? ..aha ma być miedź 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts