Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
dobra sprawa, choć kosztowniejsza niż opaska (otok) czy uziomy pionowe, ale dzisiaj mierzyłem klientowiu rezystancję wyprowadzonego plaskownika podłączonego do zbrojeń stóp (2 po przekątnej-sprytnie) i miał pomiar każdego poniżej 1 ohma, gdzie wymagane są wartości do 30 ohm, nie więcej:) instalacja odgromowa, którą będę mu zakładał po jutrze i tak bedzie miała jeszcze dodatkowe 4 uziomy pionowe. Solidnie jak u Niemca.

dobra sprawa, choć kosztowniejsza niż opaska (otok) czy uziomy pionowe, ale dzisiaj mierzyłem klientowiu rezystancję wyprowadzonego plaskownika podłączonego do zbrojeń stóp (2 po przekątnej-sprytnie) i miał pomiar każdego poniżej 1 ohma, gdzie wymagane są wartości do 30 ohm, nie więcej:) instalacja odgromowa, którą będę mu zakładał po jutrze i tak bedzie miała jeszcze dodatkowe 4 uziomy pionowe. Solidnie jak u Niemca.

Coś Ci się pokręciło. Kosztowniejsza??? I co to za solidnie? Mam wrazenie, że nie bardzo się orientujesz w temacie.

Poczytaj tu:

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowoczesne_instalacje_uziemiajace_w_budynkach,33

Witam. Podepnę się pod temat.

Planuję instalację odgromową ale nie wiem z jakiego materiału wykonać

Do wyboru wiadomo drut ocynk, aluminiowy, miedziany albo miedziowany.

Wychodzi na to, że drut ocynkowany koroduje. Aluminium ulatnia się i na czarnej dachówce będzie biały nalot po jakimś czasie? Rzeczywiście tak będzie?

. Czy ten miedziowany to dobre rozwiązanie?

Miedziowany drut 8mm jest w podobnej cenie jak drut miedziany 6mm.

Na drut miedziany 6mm może bym się skusił, jeśli ten aluminiowy taki zły.

Jakie są przepisy kiedy można dać 6mm a kiedy 8mm?

Dach kopertowy powierzchnia dachu około 310m2, dachówka ceramiczna.

Proszę doradźcie coś:)

Pozdrawiam

Edytowane przez mrmeX

Projekt został stworzony indywidualnie.

Na etapie projektowania nie przewidziano takowej instalacji. Dom jest umiejscowiony w szczerym polu na wzniesieniu. Mały wywiad środowiskowy ujawnił dziwne skłonności do ściągania piorunów przez rosnące nieopodal drzewa. Asekuracyjnie postanowiłem poczynić ogdromówkę. Dlatego też przy zbrojeniu ław zostały zabite 3 m szpile w rogach domu oraz zostały zespawane zbrojenia ław. Aktualnie cieśla stawia krokwie i nie wiem co dalej należałoby poczynić w kierunku takowej instalacji.

No i jest... Rzecz jasna dom :) Aktualnie trwają pracę nad konstrukcją dachu. W związku z tym mam pytanie. Kiedy należy wykonać odgromówkę. Już po nakryciu? Czy dachówka betonowa nie komplikuje prac?

Odgromówkę wykonuje się po przykryciu dachu, w twoim przypadku po położeniu dachówek.

Dachówki w niczym nie komplikują tych prac, trzeba kupić gotowe lub zamówić uchwyty z odpowiednim "zamkiem".

Proponuję kontakt z lokalnym elektrykiem, który ma kilka instalacji odgromowych na swoim koncie.

Elektryk doradzi i podpowie na miejscu.

Odgromówkę wykonuje się po przykryciu dachu, w twoim przypadku po położeniu dachówek.

Dachówki w niczym nie komplikują tych prac, trzeba kupić gotowe lub zamówić uchwyty z odpowiednim "zamkiem".

.

Najczęsciej odgromówke wykonuje sie w czasie układania dachówek, a nie po. Jeżeli uchwyty do drutu maja sie trzymac krawędzi dachówki to trzeba je kłaść razem z dachówkami. Ew. można uchwyty kleić na specjalnym kleju i wtedy odgromówke robic mozna robic kiedy sie chce.

• 3 weeks później...
  • 11 months później...
Czy można zrobić "na raty" instalację odgromową, tzn. część dachową razem z dachem w tym roku, a podłączenie z częścią ziemną (będzie otok) na wiosnę 2015??? Tak na marginesie mam dach dwuspadowy 45* o długości 14m z dwiema lukarnami, czy wystaczy tylko drut wzdłuż kalenicy i lukarn, plus komin i oczywiście cztery zejścia w narożnikach domu, czy musi drut jeszcze iść wzdłuż okapu? ..aha ma być miedź 8mm