Redakcja 22.05.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Prawo daje możliwość inicjowania działań lokalnych przez mieszkańców. Czy w Waszym środowisku miały miejsce takie wydarzenia, że zebrali się mieszkańcy, powołali Stowarzyszenie, zaczęli zbierać pieniądze, a miasto dofinansowało ich inwestycję? Pochwalcie się, prosimy albo napiszcie, dlaczego to nie wychodzi... Czy jest to możliwe? W Poznaniu Stowarzyszenia Mieszkańców dostają dofinansowanie - zbudowały setki dróg, instalacji wod-kan, c.o., gazowej Zobacz: POZNAŃ - mieszkańcy budują, miasto pomaga Przykład z Bydgoszczy: Mieszkańcy z ulicy Kartuskiej budują swoją drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 28.05.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 polska ma to do siebie, że nawet inicjatwa mieszkańców i ich środki finansowe nie pomagają. Przykład ode mnie z miasta: jest ulica na której mieści się kilkadziesiąt firm. Właściciel wyszli z propozycją do UM żeby misto ich wsparło finansowo w remncie drogi i zrobieniu oświetlenia (droga szlakowa). Mimo że droga jest własnością miasta miasto mówi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 28.05.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Z mojego doświadczenia widzę, że im mniejsza miejscowość i bardziej zżyci są ze sobą mieszkańcy - tym lepiej dla jak to się mówi "dobra ogółu". A dodatkowo w takim małych miejscowościach władza pochodzi z tej samej miejscowści, wójta czy sołtysa wszyscy znają, więc da się zrobić naprawdę dużo pożytecznych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kindyk 11.06.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 U mnie był taki przypadek, że na nowych działkach, gdzie zaczynają się budować domki jednorodzinne, właściciele działek skrzyknęli się, żeby zrobić tam drogę (do tej pory była tylko polna ścieżka). W sumie nawet udało się, gmina trochę pomogła, ale i tak głównie to mieszkańcy sfinansowali. Więc czasem da się. Ale i tak zawsze znajdzie się czarna owca... W tym przypadku jeden z sąsiadów stwierdził, że nie zamierza dokładać się. Ciekaw jestem jak w przyszłości będzie wyglądało życie sąsiedzki z nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 28.06.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 No czyli czasem można. A u mnie kupując działkę od razu zostawało się współwłaścicielem (chyba w 1/30 gdzieś) w każdej z planowanych dróg dojazdowych. To teraz wypada uzgodnić z pozostałymi 29 właścicielami, że drogę by się przydało zrobić .... A nie każdy ma w planach budowę, dla niektórych to inwestycja chyba tylko. Czarno to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts