Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inicjatywy lokalne - czy potrafimy działać razem?

Recommended Posts

Prawo daje możliwość inicjowania działań lokalnych przez mieszkańców. Czy w Waszym środowisku miały miejsce takie wydarzenia, że zebrali się mieszkańcy, powołali Stowarzyszenie, zaczęli zbierać pieniądze, a miasto dofinansowało ich inwestycję?

Pochwalcie się, prosimy albo napiszcie, dlaczego to nie wychodzi...

Czy jest to możliwe? W Poznaniu Stowarzyszenia Mieszkańców dostają dofinansowanie - zbudowały setki dróg, instalacji wod-kan, c.o., gazowej Zobacz: POZNAŃ - mieszkańcy budują, miasto pomaga

Przykład z Bydgoszczy:

Mieszkańcy z ulicy Kartuskiej budują swoją drogę

polska ma to do siebie, że nawet inicjatwa mieszkańców i ich środki finansowe nie pomagają. Przykład ode mnie z miasta: jest ulica na której mieści się kilkadziesiąt firm. Właściciel wyszli z propozycją do UM żeby misto ich wsparło finansowo w remncie drogi i zrobieniu oświetlenia (droga szlakowa). Mimo że droga jest własnością miasta miasto mówi nie.

Z mojego doświadczenia widzę, że im mniejsza miejscowość i bardziej zżyci są ze sobą mieszkańcy - tym lepiej dla jak to się mówi "dobra ogółu". A dodatkowo w takim małych miejscowościach władza pochodzi z tej samej miejscowści, wójta czy sołtysa wszyscy znają, więc da się zrobić naprawdę dużo pożytecznych rzeczy.

• 2 weeks później...
U mnie był taki przypadek, że na nowych działkach, gdzie zaczynają się budować domki jednorodzinne, właściciele działek skrzyknęli się, żeby zrobić tam drogę (do tej pory była tylko polna ścieżka). W sumie nawet udało się, gmina trochę pomogła, ale i tak głównie to mieszkańcy sfinansowali. Więc czasem da się. Ale i tak zawsze znajdzie się czarna owca... W tym przypadku jeden z sąsiadów stwierdził, że nie zamierza dokładać się. Ciekaw jestem jak w przyszłości będzie wyglądało życie sąsiedzki z nim...:)

• 3 weeks później...
No czyli czasem można. A u mnie kupując działkę od razu zostawało się współwłaścicielem (chyba w 1/30 gdzieś) w każdej z planowanych dróg dojazdowych. To teraz wypada uzgodnić z pozostałymi 29 właścicielami, że drogę by się przydało zrobić .... A nie każdy ma w planach budowę, dla niektórych to inwestycja chyba tylko. Czarno to widzę :bash: