Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupic piec Viessmann Vitopend 100?

Recommended Posts

Mam niby okazje kupic piec dwufunkcyjny Viessmanna Vitopend 100 z zasobnikiem 120l (zestaw z rurami) za 7170zł brutto. Oczywiscie piec jest nowy z gwarancja. Z tego co mi powiedziano to normalna cena netto jego wynosi 8873zł netto, czyli obecnie 9494zł brutto, a po 1 maja ponad 10800zl. Czy do domku 160m2 bedzie dobry? Czy moze lepiej kupuic cos tanszego? Opis http://www.viessmann.pl/produkty/-vitopend100who.htm. Pliss pomozcie, bo musze jutro zdecydowac :)

Mój mąż po prześledzeniu wszelkich ofert róznych firm, wybrał właśnie ten model, uznając go za najlepszy. Pow. domu ta sama.

Natomist cenę wynegocjował znacznie TAŃSZĄ!!!!, ale czy masz teraz kupić???? nie wiem, mozliwe, ze jednak sprzedawcy wymiękną z ceną... gdzież za piec 10000???? :(

To ile bedzie kosztował kumulacyjny?

Do jesieni pójdą na urlop.

tatanka: a ile dokladnie wynegocjowal? Zastanawiam sie jeszcze nad Vaillantem. W sumie nie wiem czy potrzebuje taki dobry piec, bo ogrzewanie bede mial glownie z kominka, dzisiaj wlasnie kupilem Tarnava 18kW :) Piec gazowy bedzie mi glownie sluzyl przez wiekszosc czasu tylko do wody dla dwoch-czterech osob.

wynegocjował SAM, bez znajomości 5300,

potem ze znajomym, który miał kolegę przedstawiciela i kupił taki sam (czyli było 2 piece, dał im jeszcze upust 200, czyli na programator gratis.

kupował, a raczej płacił na poczatku marca.

Aha i zasobnik 100 l.

Nie zapomnij, ze utrzymuje on cały czas gotowość. przez co żre :(

U nas jest 3 osoby i też nastawiamy sie na grzanie kominkiem.

Witam!

Piec + zasobnim warto kupić. Mam taki i jestem b. zadowolony. Pracuje bez zarzutu, bezobsługowo (nie trzeba ciągle w nim kręcić) spalanie gazu zadawalające. Jednak cena!!! Ja kupiłem taki zestaw (jak większość) za 5400 zł bez zbytniego targowania. Trzeba przycisnąć dystrybutora.

Pozdrawiam!

...Aha i zasobnik 100 l.

Nie zapomnij, ze utrzymuje on cały czas gotowość. przez co żre :(

Nie do końca prawda. Mam zasobnik 150L. Jeśli wyłącze cyrkulacje i nie korzystam z ciepłej wody to załącza się na krótko, rzadziej niż raz na dobę. Straty postojowe są więc nieznaczne. Średnio poza sezonem grzewczym zużywamy poniżej 100 m3/m-c gazu (czyli niecałe 100 zł - bo to prawie to samo) - 4 osoby z cyrkulacją.

PS. Mam Vitopenda 100 (ale jednofunkcyjny) z zasobnikiem 150L (też Viessman). Trudno mi porównać do innych kotłów bo znam tylko ten. Jak na razie (pierwsz zima za nami :)) spisuje się bez zarzutu.

PS.2 Aha - w zeszłym roku płaciłem 10 tys. za kotłownie (M+R) +3 grzejniki +wprowadzenie gazu do domu +odbiory. Czyli albo coś się pomerdało z cenami, albo faktycznie naciągają Ciebie ;)

mariuszP

ja na ten piec mam wycene brutto na 5900 ze "zwyklym" stojacym zasobnikiem viessmana (nie wiem jak to jest u ciebie - zasobniki tez bywaja rozne). poza tym wg mnie nie ma sie co spieszyc. ceny sa teraz tak wywindowane ze jest z czego opuszczac i po 1.05 rabaty na poziomie 20% beda bardzo powszechne. Ten sprzet np w niemczech (nie mowiac juz np o szwecji) jest tanszy a poza tym obciazony tylko 16% VAT.

Dzisiaj dostalem takie oferty na piece:

- Viessmann jednofunkcyjny Vitopend 100 + 100l zasobnik - 5600zl brutto (chyba bez czujnikow pogodowych)

- De Dietrich DTG 111 z zasobnikiem 130l - 7126zl z czujnikami

- Vaillant VUI 280-7 z zasobnikiem 20l (wymiennik plytowy) - 5540zl z czujnikiem pogodowym

- Immergas Victrix Zeus (kondensacyjny z czuknikiem pogodowym) z zasobnikiem 54l - 6740zl.

Serce mowi Viessman (marka), glowa mowi Immergas (parametry), kieszen mowi Vaillant. A wy co powiecie ? :)

Masz racje jest to marka mocno reklamowana ale też dysponuje doskonałymi kotłami - malo awaryjnymi - w stosunku np. do Vailanta (zreszta tez bardzo dobrego) lecz ostanio coś bardzo awaryjnego. Ja kupilem Vissmana Vitopenda 100 z zasobnikiem 100 l za 4850 brutto i wierz mi w tej cenie nie miał wielu konkurentów - a tańsze o 500 - 600 zł włoskie kotły wg mnie sa za delikatne na "nasz" gaz (opinia fahcowców i uzytkowników). Ale oczywiście kazdy kupuje to co mu pasuje.