Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupic piec Viessmann Vitopend 100?

Recommended Posts

Ta opinia o wloskich kotlach przypomina mi opinie z przed wielu lat o japonskich samochodach "jesli kupowac to tylko niemiecki bo japonskie sie psuja". Dzis okazuje sie ze japonskie obsadzily czolowke jesli chodzi o bezawaryjnosc. Ja mam w tej chwili wloski prosty 2-funkcyjny piec Beretty, uzywam go od 4 lat i nie mialem zadnych problemow. Sasiad ma 1-funkcyjnego Vailanta z "bajerami" i taka sama kubature do ogrzania, placi wyzsze rachunki i zaliczyl w tym samym czasie 2 powazne awerie. Nie zachwalam wloskich wyrobow ale prosze, nie robcie innym wody z mozgow rozpowszechniajac opinie "legendy", ktore nie maja poparcia w faktach

Uważam za bardzo mało rozsądne płacenie 10 kzl za kotlownie nie-kondensacyjną

I strasznie mnie wkurzają ceny "wywoławcze", od których potem dają 30-40% rabatu ...

Krzysiek

PS Po opinii Daru - sam mam Vaillanta kond., więc też f-ma w miare znana, ale wg

mnie Viessmann mocno przegina ....

Masz racje - nie mozna uogolniać że włoskie to złe - mam znajomych ktorzy sobie chwala i zanjomych którzy odradzaja włoszczyzne (niestety tych drugich jest więcej 2:3). Dziwi mnie natomiast "niechęć" użytkowników tańszych kotłów do renomowanych producentów którzy oprócz jakosci sa tez widopczni w mediach. Wg mnie wynika to w dużej mierze z zazdrości (a wiadomo postaw sie a zastaw sie). Jest to moja prywatna opinia. Sam chciałem kupić jakis malo znany kocioł bo wydawalo mi sie że dużo zaoszczędzę - lecz po przejrzeniu ofert oszczedności okazywały sie nieduże - warto czasami poszukać najlepszej oferty (co nie oznacza zawsze najtańszej). Pozdrawiam