Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Panowie po dwóch dniach bramę zabrali , okazało się że dwa panele w transporcie zostały porysowane.

Ale bardzo profesjonalnie firma podeszła do sprawy i sama zaproponowała panele zastępcze na czas malowania ja z kolej troszkę wykorzystałem sytuację i poprosiłem żeby zastępcze panele pozostały do czasu wykonania docieplenia firma bez większych problemów na to przystała i jestem im z tego powodu bardzo wdzięczny

DSC_0212.jpg

.Łódzka firma Poltau jest de best .

Przyjechały okna

DSC05090.jpg

Na zdjęciu druga dostawa największych przeszkleń zdejmowana jak najbliżej miejsca montażu , największy zestaw szybowy miał około 480 kg.

Montaż odbywał się ręcznie przy pomocy 8 ludzi ,zestaw to 3 szyby po 0.8mm i zobaczcie jak podczas przenoszenia ugiął się pod własnym ciężarem

.

DSC05102.jpg

Dalej też nie było łatwo

DSC05108.jpg

Przyszła pora na HS-a panowie wcześniej zainstalowali ramę i podkleili pod nią kanapkę dla wyeliminowania mostków termicznych.

DSC05092.jpg

DSC05093.jpg

Dalej odbywał się montaż mniejszych okien który nie był już tak widowiskowy.

Największe od wewnątrz wygląda tak

DSC_0219.jpg

I szczerze mówiąc na żywo robi naprawdę duże wrażenie.

Po zainstalowaniu wszystkich okien poza licem muru ekipa zabrała się za zakładanie zewnętrznej izolacji w postaci fartucha EPDM .

Na dzień dzisiejszy okna są zamontowane , trwa ich doszczelnianie i likwidowanie niedociągnięć jedną z nich jest wymiana jednego zestawu szybowego bo jest za szeroki o1.5 cm. i za niski o tą samą wartość czeski błąd ,firma Zimny bez problemu usuwa usterki .Inny problem to firma która montowała szyby w fabryce , w jednym oknie widać to najwyraźniej że ramki wewnętrzne są sklejone nie równo , pojawił się przedstawiciel firmy rezal ,który zaproponował rozwiązanie dla nas do przyjęcia i jesteśmy zadowoleni .

DSC_0208.jpg

DSC_0207.jpg

DSC_0205.jpg

DSC_0203.jpg

Niestety nie dojechały na czas drzwi zewnętrzne zamówione w tej samej firmie. Kontaktowali się ze mną w tej sprawie i wyjaśnili przyczynę opóźnienia spowodowaną złym pomalowaniem blach aluminiowych i przed montażem zostało to wychwycone i zareklamowane więc czekamy na drugie poprawione panele.

Witam

podział niesymetryczny to jest to czego oczekiwaliśmy , a było przy tym oknie najwięcej kombinacji na początku chcieliśmy zostawić tak jak w projekcie potem przesunęliśmy słupek trochę do środka tak jak jest obecnie potem znowu powrót do pierwszej koncepcji następnie podział na środku ale coś nie bardzo nam się podobało potem pomysł z klejeniem na środku bez słupka tu zapaliła mi się lampka ostrzegawcza czy to na pewno bezpieczne i ciepłe rozwiązanie na koniec wróciliśmy do drugiego pomysłu gdzie podział jest nie symetryczny ale waga szyby nie przekracza gabarytu bezpieczeństwa .I jest świetnie jak dla nas.

Z drzwiami mała wtopa pisałem już wcześniej o problemie z panelami do drzwi wejściowych które przyjechały nie te które były zamówione i dzwonie dziś co tam z dzisiejszym montażem a tu zonk nic z tego , poprawione panele dojechały a jakże tylko nie w tym kolorze który był zamówiony , zamiast RAL 7021 pomalowali na RAL 7012 i cała robota w pi... . poleciała na łeb na szyje. Tynki miały być w następnym tygodniu ,muszę przełożyć o tydzień może się uda jak nie to panowie od drzwi będą uczyć się kłaść tynki :o

Z drzwiami mała wtopa pisałem już wcześniej o problemie z panelami do drzwi wejściowych które przyjechały nie te które były zamówione i dzwonie dziś co tam z dzisiejszym montażem a tu zonk nic z tego , poprawione panele dojechały a jakże tylko nie w tym kolorze który był zamówiony , zamiast RAL 7021 pomalowali na RAL 7012 i cała robota w pi... . poleciała na łeb na szyje. Tynki miały być w następnym tygodniu ,muszę przełożyć o tydzień może się uda jak nie to panowie od drzwi będą uczyć się kłaść tynki :o

My montowalismy drzwi zew po tynkach( tylko u mnie drewniane sa) i potem je wkoło obrobilismy. Jesli u ciebie z jakis powodów technologicznych drzwi nie mozna tak zrobic to wiadomo ze mozna czekać ale duzo drzwi montuje sie po tynkach. Musze zerknąć na zdjęcia bo juz dokładnie nie pamietam jak masz ale bramę garażową tym bardziej powinieneś miec montowana po tynkach wew.

koktajl - Wiem że drzwi będą dużym problemem przed tynkami ,ciągle narażone na ich zmasakrowanie przez ekipy budowlane to minus tej sytuacji z kolej późniejsze kucie tynków pod instalacje przewodów do alarmu i zamka wcale mi się nie uśmiecha . nie liczę na zbytnią uwagę ekip budowlanych ale mam pomysł żeby dobrze je okleić i zamknąć na głucho a wchodzić bramą garażową która jest jak pisałem tymczasowa.

Tynk w miejscach instalacji bramy jest położony , jedynie czego nie przewidziałem to wykonanie tynku na suficie nad bramą .

Oklejmy prowadnice i będę stał na straży podczas tynkowania sufitu a bramie trochę betonu nie zaszkodzi bo to złom.

Pilnowanie tynkarzy aby nie zaciaprali ci prowadnic to jedno ale jest jeszcze sprawa wilgoci. Wszystkie elementy bramy jak prowadnice, zawiasy, bębny sa ze stali ocynkowanej jednakże końce prowadnic sa cięte na miarę wiec w miejscu ciecia ocynk jest zniszczony, upalony i takie miejsca sa narażone na korozję. Dlatego najlepiej jest gdy wszystko jest wytynkowane i choć troche wysuszone zeby rdza miała jak najmniejsza możliwość pojawienia sie. Musicie porządnie okleic prowadnice, tynkarzs absolutnie nie mogą niczego demontować aby ułatwić sobie prace ( sprężyny, wałek itp) i porządnie wentylowac garaz. Jesli widzisz w którymś momencie juz teraz ze gdzieś brakuje ocynku to najlepiej takie miejsce zmartwić a następnie potraktować srebrzanka w sprayu. Gdyby jednak rdza sie pojawiła to raczej nie powinieneś miec pretensji do producenta- z drugiej strony dziwie sie ze nie poradził ci montażu bramy po tymkach.