krzysztof5426 28.03.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Przed tynkowaniem przesmaruj konstrukcje bramy smarem sylikonowym, albo wazeliną białą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 28.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Koktajl zapisuję sobie Twój wpis o bramie i o tynkach. Muszę w końcu przysiąśc i przemyślec kolejnośc prac . Piotrze teraz tak z innej beczki.Widzę,że macie czarną/ciemną elewację. Z czego zamierzacie ją zrobic? U nas też jest trochę czarnych wstawek, architekt sugerował alucobond, ale jeszce się nie orientowałam w kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 29.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Piotrze teraz tak z innej beczki. Widzę,że macie czarną/ciemną elewację. Z czego zamierzacie ją zrobic? U nas też jest trochę czarnych wstawek, architekt sugerował alucobond, ale jeszce się nie orientowałam w kosztach. Czytam ze ten alucobond jest z aluminium z wypełnieniem mineralnym. Juz wczesniej pisałam u Piotra o czymś takim jak rockpanel- to tez płyty fasadowe tylko zrobione ze sprasowanej wełny skalnej ( produkt rockwool) i one juz wtedy nie maja zadnego wierzchniego pokrycia z aluminium. Wełna jest tak twarda ze farba ( bardzo duzo kolorów do wyboru) jest bezposrednio pomalowana. Miałam próbki tego bo sami w przyszłości mamy zamiar miec na części garazowej te plyty i były one bardzo twarde. W dodatku sa one lżejsze od innych płyt aluminiowych ( zastanawiałam sie jeszcze nad thyssen- krupp) przez co sama konstrukcja moze byc zrobiona z drewna czy innych tańszych materiałów a nie z profili aluminiowych jak w przypadku wlasnie płyt fasadowych aluminiowych. Mozesz jeszcze zastanowić sie nad fasada z łupka- byłaś w dzienniku Pawła i demona? Oni maja cały dom wlasnie zrobiony z łupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 29.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 ......... Mozesz jeszcze zastanowić sie nad fasada z łupka- byłaś w dzienniku Pawła i demona? Oni maja cały dom wlasnie zrobiony z łupka. Tak znam dziennik Pawła i demona, tylko w naszym przypadku łupek raczej odpada. Chcemy mieć dość duże płyty na elewacji, a oprócz tego od ogrodu mamy lekką konstrukcję stalową z materiałem z elewacji coś jak łamacz światła i nie wiem czy wytrzymałaby obciążenie kamieniem. Sprawdzę sobie te rockpanele, dzięki koktajl. Ciekawe jak z trwałością koloru, większość będzie na poludniowej i zachodniej ekspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 29.03.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Przyjechały okna Piotrze, Gratuluje wspaniałych, ogromnych okien !!! Co do drzwi to takie wpadki to nie wpadki, gorzej jakby drzwi były już zamontowane My montowali drzwi garażowe dopiero po tynkach i wylewkach, żeby potem nie było, że drzwi trzeba podnosić lub opuszczać bo poziom wylewek wyszedł inaczej niż zakładaliśmy, ale wydaję mi się, że po uwzględnieniu uwag koktajl to w najgorszym wypadku będziesz mieć kilka dybli do przekręcenia;). Podglądam i kibicuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 30.03.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam No z tą bramą popełniłem błąd , dziękuję za porady jak z tego wybrnąć . Przyświecał mi cel bezpiecznego zamknięcia budowy i ubezpieczenia jej dlatego muszę mieć zamknięte na stałe wszystkie otwory . Podoba mi się rozwiązanie z silikonem , oby się nic nie przytrafiło.Jeśli chodzi o ciemne kolory na elewacji , zrezygnowaliśmy z rozwiązań innych niż tynkowanie ,prawdopodobnie na ścianie wyląduje tynk caparola w kolorze jeszcze nie ustalonym .Co do okien jest czad dziękuje za słowa uznania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 30.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Ten sposób wymyśliłem kiedy musiałem pomalować z pistoletu spora powierzchnie muru i miałem na nim przymocowana konstrukcje z aluminiowych i stalowych wysięgników.Starym sposobem, / kiedyś to robiono ŁT - 43- towot/ zabezpieczyłem ją opryskując smarem silikonowym, a tam gdzie nie mogłem się dostać z butlą z silikonem, małym pędzelkiem nałożyłem wpierw wazelinę techniczną, a jak się skończyła, to zwykłą czystą apteczną.Tam gdzie dostała się farba zebrałem ją zwykłym ostrym zmywakiem do naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 30.03.2014 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam kończymy instalacje elektryczne ,sporo tego a jeszcze nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 01.04.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam.Jednak z tym silikonem to po przemyśleniu pomysł chyba nie jest za dobry .Jak spadnie coś na taką warstwę to powstaje taka kanapka,którą ciężko usunąć.Pozostaje owinięcie folią strecz i oklejenie taśmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 01.04.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Tam gdzie możesz, masz dostęp, to owijaj folią, ale tam gdzie się nie da, to jest to całkiem dobre rozwiązanie.Z szyny aluminiowej farbę emulsyjną, gips, etc, zdejmowałem paznokciem .Po prostu nie przykleiły się do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 05.04.2014 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam. Wreszcie mamy drzwi wejściowe , wyglądają bardzo dobrze jesteśmy zadowoleni instalatorzy muszą dokonać małych regulacji . Choć mam uwagi do wykonawcy , co do ich stabilności napiszę o tym jak coś ustalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 05.04.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Bardzo ładne. Super uchwyt, zamiast klamki. Jaki to wymiar razem z doświetleniem bocznym? I jaki wspólczynnik U całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 06.04.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Wymiar drzwi to 150 x 250 współczynnik całości Uw 1.0 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 08.04.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam się nieśmiało Podpatruję już jakiś czas postępy. Drzwi zewn. wymiatają! Już nie mogę się doczekać reszty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 10.04.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 jazzy - dziękuję za uznanie nieskromnie (foty są do bani) Drzwi do zamykania nie wymiatania na przykład gości.Na budowie ruch instalacje zakończone , na ścianach pojawiły się tynki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 12.04.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Przyszedł czas na pozbycie się garażu . Sprzedam okazyjnie w dobrej cenie. Zainteresowanych proszę o kontakt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 12.04.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Prace tynkarskie Przygotowane okna do tynkowania Z powodu braku prądu musiałem pożyczyć taką maszynę żeby tynkarze nie stali z robotą Produkuje 18 Kw i jest w niej moc. Po podłączeniu jej do maszyny mieszającej panowie zabrali się za nasze ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sally 22.04.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam, Chciałam się przywitać ponieważ od niedawna podpatruję Twój dziennik i jestem pełna podziwu Proszę o info jakiej marki są drzwi wejściowe. Są mega super świetne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 22.04.2014 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Sally .Dzięki za wpis pełen podziwu..Drzwi robiła mi firma która robiła mi okna ,firma - zimny Zakończyliśmy etap tynkowania ścian wewnętrznych ,jutro prace nad ogrodzeniem i instalacje hydrauliczne.Jutro mamy mieć też podłączony prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 29.04.2014 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam ! Z placu budowy w sobotę odjechał tymczasowy magazyn jakim był blaszany garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts