piotrmin 28.10.2013 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Strop schnie i czeka na ułożenie izolacji .Pogoda dopisuje .Przekopuje internet w poszukiwaniu systemu rozsączania wody deszczowej . Jak na razie nic mi na ten temat nie wiadomo a czas goni bo deszcz na pewno zacznie padać już nie długo . Na dole trwa praca związana z ogrodzeniem. Muszę zrobić jakąś prowizorkę odprowadzenia wody z dachu na razie pomysł jest taki ażeby wyprowadzić wodę rurami przez otwory okienne ,chyba tak będzie najprościej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 28.10.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Strop schnie i czeka na ułożenie izolacji .Pogoda dopisuje .Przekopuje internet w poszukiwaniu systemu rozsączania wody deszczowej . ... Muszę zrobić jakąś prowizorkę odprowadzenia wody z dachu na razie pomysł jest taki ażeby wyprowadzić wodę rurami przez otwory okienne ,chyba tak będzie najprościej . Piotr, a jakie macie docelowe odwodnienie dachu czyżby wewnętrzne ? Nam zaproponowali z plaskiego dachu wlaśnie wewnętrzne i trochę się boję rur bięgnących w pokoju i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestGit 28.10.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 cześć piotrmin,fajny masz projekt, chętnie obejrzę efekty końcowe. wczoraj czytałem właśnie o tunelu rozsączającym:http://www.marley.com.pl/tunel-rozsaczajacy-300-l.htmlMożna taki oczywiście zrobić z jakiejś większej rury pcv czy coś w tym stylu. Idea pozostaje taka sama. A co do rynien wewnątrz - też takie mam zaprojektowane i też się obawiam tego rozwiązania.Może się znajdzie ktoś kto już takie użytkuje. Każde doświadczenie będzie cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 31.10.2013 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam ! Odwodnienie mam w środku domu .Jedna rynna biegnie garażu druga w garderobie,więc nie będą się rzucały w oczy.Po rozmowach z fachowcami pierwszą rzecz jaką odrzuciłem to wykonanie rynny łączącej oba te wypusty dachowe zamieniając je na 2 punkty odbioru wody.Powód to łatwiejsze wykonanie izolacji.Pojawił się niestety problem z otworem rynnowym który miał być wykonany w garażu a wyszedł o 2.5m nie tam gdzie powinien. Jak przygotowywaliśmy strop do zalania betonem zapomniałem to sprawdzić i tak się jakoś pomieszało że wyszedł nie w tym miejscu gdzie powinien.Teraz z instalatorem próbujemy z tego wybrnąć a problem jest nie mały bo nie możemy kuć w nowo wylanym stropie.A żeby było ciekawie to do tego zostałem odcięty od prądu na budowie przez sąsiadkę której wydaje się że geodeci źle wymierzyli szerokość pasa drogowego i wyszło jej że źle postawiłem ogrodzenie w drodze.Sprawdzałem 3 razy zanim zaczęliśmy kopać fundament że wszystko jest w jak najlepszym porządku a i tak postawiłem ogrodzenie nie w granicy tylko około 15 cm.na swojej działce na wszelki wypadek.Oczywiście zostałem posądzony o to że mogłem kołki poprzestawiać czego nigdy bym nie zrobił. Za to dopatrzyłem się z czego wynika ta pomyłka , na przeciwko mnie ogrodzenie zostało postawione o pół metra w drodze i nie pomogły żadne wyjaśnienia z mojej strony bo to przecież niemożliwe a jednak to fakt i nie wiem jak to im wytłumaczyć .Mogli nawet o tym nie wiedzieć grodząc swoją działkę ładnych parę lat temu robiono to dość prostymi metodami np. krokowo może kijem 1m.a może na mniej więcej. Szkoda że dobro sąsiedzkie stosunki tak szybko uległy delikatnie rzecz ujmując ochłodzeniu. Szukam rozwiązania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 10.11.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Żeby nie było że się nic nie dzieje wklejam zdjęcia z postępu prac przy budowie klocka. jesteśmy na etapie budowy ogrodzenia które wygląda tak Zdjęcia robione telefonem więc ich jakość jest nie najlepsza. od wtorku zaczynamy izolację dachu,przyjechał już styropian na dach i ekipa szykuje się do układania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 16.11.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Mkniesz do przodu. Jakie planujesz wykończenie ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 17.11.2013 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Witam .Powoli zwalniamy tępo pracy bo zima idzie a okna jeszcze nie zamówione.Ogrodzenie ma być otynkowane ale jeszcze nie wiem na jaki kolor zostanie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 17.11.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Na dach zawitała ekipa od izolacji praca pali im się w rękach co akurat bardzo mi się podoba,żeby wszystko tak szybko i sprawnie szło na budowie to byłoby rewelacyjnie. Z braku prądu pracujemy z generatorem prądu który niestety nie radzi sobie z obciążeniem dwoma ekipami i musieliśmy pożyczyć drugi . Dla potwierdzenia zapału pracy ludzi od dachu zdjęcie nocnych manewrów . Przed domem zakończyliśmy wznoszenie ogrodzenia widok z dachu Fajnie patrzeć jak wszystko zaczyna wyglądać tak jak sobie wyobrażaliśmy .Po rozszalowaniu stempli na zewnątrz dom nabrał wyglądu.Jesteśmy bardzo zadowoleni z proporcji i oto chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 17.11.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nie dziel okna na połowę , wygląda to koszmarnie asymetrycznie zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 17.11.2013 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 syberia - popieram tak chcemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 25.11.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Witam !Ścianki działowe postawione .Po ich wymurowaniu zdałem sobie sprawę że wszystkie podmurówki z bloczka betonowego w miejscach gdzie niema ściany to jest drzwi lub przejścia w korytarzu są nie potrzebne i trzeba je usunąć.Jakoś wcześniej gdy po nich codziennie chodziłem nie przyszło mi to do głowy,że będą tylko przeszkadzały w poprawnym ułożeniu izolacji (dodatkowy mostek) jak i instalacji . Przy pomocy szlifierki kątowej i adasia 10 kilowego poszło dość gładko .Pożegnałem się również z ekipą budowlaną która budowała stan zerowy naszej parterowej kostki i tu parę słów o wykonawcach.Majster to super gość z dużym doświadczeniem i wiedzą która w kilku sytuacjach pozwoliła przyspieszyć budowę i zaoszczędzić pieniądze.Jego pomocnicy spisywali się również nieźle choć czasami musiałem ich trochę przypilnować.Ekipę budowlaną pod wodzą pana Leona polecam z czystym sumieniem .Ściany postawione prosto i zgodnie ze sztuką co potwierdził specjalista z firmy produkującej bloczki gazobetonowe po wizycie na budowie co mnie bardzo cieszy.Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 27.11.2013 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Udało się w samą porę zaizolować nasz płaski dach.To było dla mnie najważniejsze Zależało mi żeby wykonać pokrycie dachu i nie martwić się o przecieki.Jestem bardzo zadowolony z decyzji jaką podjęliśmy dotyczącą materiału i wykonawcy .Praca posuwała się bardzo sprawnie a fachowcy widzieli dokładnie co kto ma robić.Bardzo profesjonalnie i po raz drugi mogę polecić ekipę z mojej budowy. Materiał na który się zdecydowałem to membrana dachowa firmy bauder U 15 chyba tak to się nazywa.Na wiosnę dołożę jeszcze geowłókninę i przykryje ją żwirkiem . Kominek wentylacyjny i podgrzewany odpływ [ATTACH=CONFIG]226756[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]226757[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 27.11.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Wykopaliśmy jeszcze studnie chłonną .Nie jest jeszcze skończona czekam na mojego instalatora który dokończy dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 01.12.2013 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Studnia chłonna działa. Zakończyliśmy etap studni chłonnej która została zbudowana z 3 kręgów o rozmiarach 100x120 cm. Woda która zebrała się przed podłączeniem w ilości jakieś 300 litrów znikła w studni w bardzo szybkim tempie. Jak koparka kopała otwór pod studnię miałem obawy czy woda gruntowa nie popsuje nam planów ale okazało się że jest sucho i może nie będę musiał robić obok drugiej .Całe szczęście że posłuchałem swojego instalatora od hydrauliki który podpowiedział mi takie rozwiązanie bo ja już szukałem koszy retencyjnych , zbiorników przelewowych i takich rożnych wynalazków które kosztują pięć razy tyle a spełniają tą samą funkcje.kilka fotek z montażu ku pamięci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Może przeoczyłem ale zapytam... okna w tym roku? Dach wygląda świetnie. Zaciekawił mnie sposób wykończenia krawędzi dachu... możesz wrzucić zdjęcie z bliska jak wygląda taka obróbka?A czemu zrzucasz deszczówkę wgłąb ziemi?? Nie lepiej było ją złapać do zbiornika i wykorzystać do ogrodu a studnię chłonną w formie wierconej fi 110 zrobić jako zabezpieczenie przed przelaniem zbiornika? Koszty nieco wyższe ale ile do przodu na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 09.12.2013 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Co do okien to trwają ostateczne negocjacje ale montaż raczej na pewno po nowym roku.Teraz zastanawiam się czy kłaść instalację elektryczną i tynkować czy raczej poczekać na wczesną wiosnę bo boję się o przymrozki a dom stoi bez okien tylko folia i deski na otworach. Co do obróbki blacharskiej jest ona jeszcze nie dokończona ,brakuje ostatniej wykańczającej listwy która z powodów estetycznych będzie dopasowana po ociepleniu ścian zewnętrznych Woda w ziemię dla tego że mam studnię głębinową i nie potrzebna mi woda z dachu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 09.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Piotr my właśnie zastanawiamy się nad chłonną badź zbiornikiem na wodę.Możesz napisać na priv, jakie koszty poniosleś w zwiazku z budową tej studni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 18.12.2013 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam!Na budowie cisza ale my szukamy okien ,drzwi i bramy .Jak zwykle w naszym przypadku nie możemy dostać wszystkiego co sobie zaplanowaliśmy.Chodzi oczywiście o dobór koloru bramy do drzwi i okien. Szukaliśmy koloru metalicznego na bramie ale oczywiście albo niema takich wo gule albo jest nie ten bo za jasny . Wreszcie odpuściliśmy i będzie kolor strukturalny z palety ral 7021 .Teraz czekamy na wycenę.Co do samej instalacji okien to chciałbym je zamocować poza murem w izolacji.Na etapie budowy fundamentu pod wszystkimi oknami wysunąłem podmurówkę by uniknąć instalacji na drogich kotwach i to jest ok. mam tylko jeden problem do rozwiązania a mianowicie pod oknami jest za wysoko o jeden bloczek fundamentowy co uniemożliwia wykonanie prawidłowej izolacji pod oknem i osadzenie ich na poziomie podłogi.Chyba skujemy jeden bloczek pod oknem co pozwoli ułożyć warstwy izolacji i osadzić okna na właściwym poziomie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 18.12.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 wcale się nie dziwię, że nie mogliście znaleźć metalicznego koloru i szkoda, że nie napisałeś tego wcześniej bo bym Ci oszczędziła czasu:) w metaliczny kolor bardzo mało firm produkujących chce się bawić bo jest to temat trudny- brama to jedna wielka płaska powierzchnia i pomalowanie jej na metaliczny kolor aby wyglądało to dobrze jest naprawdę ciężkie stąd też producenci nie chcą ponosić tego ryzyka. Tym bardziej, że brama zamontowana na zewnątrz wystawiona na warunki atmosferyczne po jakimś czasie: bleknie (promienie słoneczne), jest porysowana (kamienie, piach, brud), uszkodzona (ktoś rąbnie tym a ktoś uderzy tam)- wiem auto też ale jednak auto składa się z mniejszych elementów, krzywizn i poza tym u producentów samochodów lakiernie stanowią naprawdę dużą gałąź firmy, a producenci bram mają lakiernie, aby malować tylko na niestandardowe kolory. A jaką strukturę bramy wybraliście jeśli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola433 19.12.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Hej,podglądam co jakiś czas Twój dziennik - domek boski Ciekawi mnie ogrodzenie które robicie. Co wstawiacie miedzy murkami ? Jak masz jakieś nowe zdjęcia ogrodzenie wrzuć proszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts