Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

koktajl - dzięki za podpowiedź ale ja i tak starałem się powalczyć o metalik ,chodzi o to że gdybym sam się o tym nie przekonał że pomalowanie bramy garażowej w odpowiednim kolorze i rodzaju farby w naszym kraju jest nie możliwe .Choć jest jeden wyjątek dwie firmy mają w swojej ofercie kolor metaliczny w standardzie tylko ja musiałbym zmienić kolor na drzwiach i oknach a w tą stronę to ni chu chu.Na koniec muszę dodać dla pełnego obrazu i sprawiedliwej oceny wybrany kolor metaliczny jednak jest możliwy ale dopłata za takie rozwiązanie jest dla mnie nie do pokonania brama duża 500x250cm. .Więc wybrany kolor to ral 7021 panel bez przetłoczeń powierzchnia bramy gładka , samo malowanie proszkowe powoduje taką delikatną chropowatość powierzchni i to nam pasuje.

karola433 - ogrodzenie montujemy na wiosnę a między murkami prawdopodobnie będą panele żaluzjowe malowane proszkowo na ten sam kolor co brama.(tylko podglądasz czy coś budujesz jak tak to pokarz też będę podglądał).

Sony aparat-Stan surowy otwarty (414).jpg

Ostatnie fotki z placu nie budowy

Sony telefon-Stan surowy otwarty (237).jpgSony telefon-Stan surowy otwarty (240).jpg

A tak przy okazji mam do odsprzedania ekstra deski po szalunkowe w rożnych rozmiarach i stemple budowlane dł.3.3m. w niewiarygodnie dobrym stanie i niskiej cenie.

Sony aparat-Stan surowy otwarty (299).jpgSony telefon-Stan surowy otwarty (234).jpg

tak dla twojej wiedzy i wiedzy twojego sprzedającego:) panele NIGDY nie są malowane proszkowo- albo blacha jest specjalnie tłoczona, aby miała strukturę albo jest pokrywana specjalna farbą która ją tworzy ale to nie proszek tylko specjalny natrysk.

Co do metaliku- tak wiem, że ktoś tam ma w swojej ofercie ale właśnie tylko ograniczoną liczbę kolorów albo właśnie cena malowania jest tak wysoka, żeby odstraszyć Klienta lub ewentualnie mieć pieniądze na np. powtórne malowanie, bawienie się , poprawianie. Myślę, że z bramy w szarym kolorze będziesz zadowolony. Napisz jakiego producenta wybrałeś.

Witam i dziękuje za życzenia wygranej przydałoby się tym bardziej że nie gram w totka.

koktajl - z tym malowaniem wszystko wiem napisałem tak tylko przez pośpiech .

Co do samego wyboru producenta klamka jeszcze nie zapadła ale prawdopodobnie krispol pod uwagę biorę hormana i normstala ale tak naprawdę niewiele wiem o różnicach jakie w produktach tych firm występują bo w naszym mieście nie mogę znaleźć salonów w których takie bramy są fizycznie do obejrzenia pokazywane mi są te same katalogi i jakieś kawałki blachy a ja z tego mam wybrać .Trafiłem na jeden salon w którym sprzedają hormana w którym taki przykład bramy w całości jet dostępny do obejrzenia i pomacania dla klienta ale firmy konkurencyjne śpią W moim przypadku brama to dość duży wydatek chciałbym mieć możliwość porównania czytaj obejrzenia jak to wygląda od strony technicznej.

Dopinam szczegóły co do drzwi wejściowych takie drobiazgi jak pochwyt czy na przykład rozeta przy zamku w odpowiednim kształcie ale też ważniejsze rzeczy to np.umiejscowienie ich by były wygodne użyciu.

• 3 weeks później...

Witam !

Na budowie niewiele się dzieje (przerwa zimowo -jesienna) .

Chętnie bym coś robił ale ja przyjdzie przymrozek to będzie problem i tak dłubiemy drobiazgi a to obniżyłem poziomy pod oknami żeby wsadzić tam xps ,a to wyrównałem ościeża w oknach i przygotowaliśmy ościeże pod montaż garażu rozglądam się za ogrodzeniem i czekam na pomiary w oknach i drzwiach wejściowych .Wybraliśmy wreszcie firmę od okien,jak na razie same pozytywy

.

Okna Aluminiowe Yawal TM 77HI ,pakiet trzy szybowy i tu było nie domówienie co do największego okna w salonie a chodziło o to że jedna z firm proponowała mi pakiet trzy szybowy z tym że pierwsza i ostatnia szyba o grubości 10.8 mm.a środkowa 8 mm. s kolej w innej firmie propozycja to 3 x 8 mm. hartowane i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić czy grube ciężkie szyby a może cieńsze ale za to twardsze choć waga tego 2 zestawu to bagatela 380 kg. który producent ma rację.Jeśli ktoś z was ma jakąś wiedzę na ten temat proszę o pomoc

Drzwi wejściowe z naświetlem TM 77PANDoor

Kolor wybrany to Ral 7021 MATT.

Pozdrawiam.

Ja prawdopodobnie wybiorę szyby o grubości 8mm. hartowaną w tym jednym oknie gdzie szyba ma wymiar 330 x 250 w innych mniejszych jest normalnie grubość 4mm. lub 6 w zależności od wielkości okna , oczywiście grubość szyby w całym oknie bez względu na jego podział z powody takiej samej przezierności szyby.

W miedzy czasie wymyśliliśmy wzór i sposób otwierania drzwi zewnętrznych do naszego domostwa a nie są standardowe bo nasz kochany projektant wymyślił że 250 cm.wysokości będzie ekstra (ostatecznie podoba się i jest o.k.)

Postawiliśmy na prostotę i wygodę drzwi będą blisko bramy garażowej i dlatego podział frontowej nakładki z frezowaniem wymusza brama .Do pełni szczęścia i opróżnienia kieszeni pochwyt z dwóch stron do tego zamek kulowy i samodomykacz żeby drzwi się same nie otwierały.

Drzwi wejściowe 150.jpg

Drzwi wejściowe 150 1.jpg

Drzwi wejściowe 150 2.jpg

Projekty wnętrz robią się jeszcze trochę muszę poczekać ,realizujemy je w innej pracowni ,projektant wnętrz z którym podjęliśmy współprace to

gość który doskonale trafia w nasze gusta,poznaliśmy się kilka lat temu przy innej realizacji i jest to od teraz nasz nadworny projektant wnętrz.

Projekt ogrodu wstępny też się robi.Na razie jeszcze wiemy na ten temat niewiele ale chcemy go mieć wcześniej dla zasady najpierw projekt potem realizacja.

i jaki madry z ciebie czlowiek.... :)

wszystkie domy powinny powstawac tak ze projekt wnetrz razem z projektem domu, lub zaraz na poczatku

unikneloby sie wielu rozczarowam i niekoniecznych kompromisow...ech

pokazesz te wnetrza ?

Edytowane przez Yaa

Yaa - projekt wnętrz robi się są pierwsze ustalenia za nami

.Jeszcze przed postawieniem ścian wewnętrznych troszkę je pozamienialiśmy ale nie tak żeby wszystko zaraz poprzestawiać główne założenia pozostały. Pod młotek niestety poszła sauna w pomieszczeniu gospodarczym przesunęliśmy drzwi i ściankę mała modyfikacja w układzie dwóch łazienek no i niema dodatkowych drzwi w kotlowni i to chyba tyle ale niestety wizualki i końcowe ustalenia jeszcze w trakcie bo nasz nadworny projektant nabrał tyle roboty że biedny wyrobić się nie może ze zleceniami . Znajomym nawet odmawia bo nie daje rady .

W naszym przypadku nic złego się nie dzieje na czas dostałem wszystkie projekty związane z przesunięciem ścian , wymiary na kanalizację i elektrykę co gdzie i jak , podobno na koniec stycznia będą wizki ,zobaczymy.

Ku pamięci wklejam projekt wnętrz po zmianach

WYMIARY M - Kopia.jpg lullaby - doskonałe oko dach to jego sprawka.

Koktajl - dzięki za radę zwrócę uwagę na zgranie z bramą jeśli będzie to możliwe a samozamykacz ślizgowy to muszę doczytać bo nie wiem o co kaman.