Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sakiewki z grilla i grillowana karkówka - pychota


Recommended Posts

Móje przepisy są orginalne, ale bardzo proste. Nie pochodzż z podróży dookoła świata, a tym bardziej z żadnej egzotycznej podróży. Przepisy sa polskie, a jednak mają w sobie pewną orginalność, ponieważ każdy ma inny sposób na potrawy z grilla. Tak więc przechodzimy do przepisów :)

 

SAKIEWKI z GRILLA:

- pomidorki

- ser żółty

- kiełbaska

- boczek

- pieczarki

- papryka

 

Dodatkowo:

- przyprawa grill klasyczny

- folia aluminiowa

Wszystkie składniki kroimi w kostkę ( absolutnie nie drobna kostka). Każdy ze składników odkładamy do osobnej miseczki. Urywamy większy kawałek folii aluminiowej i po troszeczku nakładamy na folię, posypujemy delikatnie przyprawą do grilla (tylko do smaku). Zawijamy w kszałt bombki wkładamy na grilla i czekamy, aż wszystko będzie miękkie. Pychota polecam !!!

 

GRILLOWANA KARRÓWKA

1 - 1,5 kg karkóki

przyprawa do karkówki

przyprawa grill klasyczny

czosnek

oliwa

woda

 

Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry (grubość ok 1 cm), następnie każdy plaster rozbijamy. Każdy plaster już rozbity z jednej strony nacieramy przprawa do karkówki, a z drugiej strony przyprawą grill klasyczny. Wszystkie plastry układamy w misce. Do połowy dużego kubka wlewamy oliwę, drugą połowę kubka uzupełniamy wodą. Obieramy czosnek. Czosnek wyciskamy przez praskę do kubką z wodą i oliwą (im więcej czosnku tym większy aromat). Wszystko energicznie mieszamy i wlewamy do natartego mięsa. Miskę z mięsem i marynatą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min.2 godziny (im dłużej karówka jest w marynacie, tym lepiej smakuje).

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Po 1 jak gril to bez foli aluminiowej bo to już nie gril po 2 do karkówki jeszcze oliwa ? ja do bejcowania używam wody jest lebsza mniej szkodliwa od oliwy .{ amerykanie wogóle oliwy nie używają] po 3 plastry karku jak potniesz na 1cm a następnie rozbijesz to bedzie gazeta . Karczek kroimy na 2-3 cm na stepnie rozbijamy tłuczkiem Po 4 marynatę robić 1 dzień wcześniej!Po ..... warzywa kroimy np cebula duża na 3 części papryka na połowę czyli bardzo grubo bo się [ wstąpi] i absolutnie żadnych foli!!!! Ja ostatnio zafascynowałem się BB w stylu USA właśnie buduję smokera:) Edytowane przez Adik50
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Tak jak piszesz kazdy z nas ma jakies swoje sposoby,ja latem bardzo duzo wlasnie robie na grillu, z wolowina nie mialam problemu ale zawsze mieso wieprzowe wychodzilo mi za suche.Ostatnio wypracowalam sobie dobry sposob mieso (nawet schab ) jest miekkie i soczyste.

Kroje je na dosc grube plastry marynate robie z dobrej oliwy,cytryny,czosnku,i co mi tam wpadnie w rece-swiezy tymianek i rozmaryn itp.najlepiej na noc w lodowce.Bardzo mocno rozgrzewam grill

(mam gazowy) mieso wycieram zeby mi sie nie palilo i po 4 mnuty na kazda strone, potem gasze jeden palnik a mieso zawiniete wlasnie w folie klade na tej nieogrewanej czesci i trzymam okolo 20 minut.Po zdjeciu z grilla jeszcze czekam kilka minut zeby odpoczelo, jest wtedy soczyste miekkie i pachnace i najwazniejsze ladnie przypieczone.Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....Po 1 jak gril to bez foli aluminiowej bo to już nie gril po 2 do karkówki jeszcze oliwa ?...

Będąc na targach stomatologicznych w Łodzi bardzo smakowały mi ziemniaki z folii.Były to ugotowane uprzednio ziemniaki ,zafoliowane i ze specjalnej grill maszyny wyjmowane.Pani specjalną maczetą :D na moich oczach ciachała folię razem z pyrami kładła na talerz i proponowała dodatki.Najlepiej smakował mi i mojej małży zestaw ze śledziami.To ap ropo folii która jak to słusznie zauważasz w grillowaniu powinna spełniać nieco inną rolę.Jeśli chodzi o marynatę do grillowania bez oliwy ja czegoś takiego nie kupuję.

 

p.s

 

prosta marynata do karkówki to nic innego jak odpowiednie połączenie np. ketchupu-przecieru,musztardy,oliwy i przypraw.Rano robimy wieczorem grillujemy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Mniam aż zgłodniałam !Sakiewki na pewno odgapię :)

 

Przy okazji dodam pyszną marynatę do karkówki. Przepis od koleżanki pracującej w restauracji :)Sprawdzone :)

 

:stirthepot: Marynata:

- 1 op. ziół prowansalskich

-1-2 op. przyprawy do grilla (mieszam 1 łagodną + 1 pikantną)

- pół szkl. wody

- mała musztarda

- 1 płaska łyżka soli peklowanej

- 3- 4 ząbki czosnku

 

Ja robię tak na ok 2 -3kg mięsa .

Jak robię grilla w sobotę , to w piątek na noc już marynuję mięso.

Mięso lekko rozklepać.

Smacznego !

Edytowane przez aniqa1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...