pablomoc 22.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Móje przepisy są orginalne, ale bardzo proste. Nie pochodzż z podróży dookoła świata, a tym bardziej z żadnej egzotycznej podróży. Przepisy sa polskie, a jednak mają w sobie pewną orginalność, ponieważ każdy ma inny sposób na potrawy z grilla. Tak więc przechodzimy do przepisów SAKIEWKI z GRILLA: - pomidorki - ser żółty - kiełbaska - boczek - pieczarki - papryka Dodatkowo: - przyprawa grill klasyczny - folia aluminiowa Wszystkie składniki kroimi w kostkę ( absolutnie nie drobna kostka). Każdy ze składników odkładamy do osobnej miseczki. Urywamy większy kawałek folii aluminiowej i po troszeczku nakładamy na folię, posypujemy delikatnie przyprawą do grilla (tylko do smaku). Zawijamy w kszałt bombki wkładamy na grilla i czekamy, aż wszystko będzie miękkie. Pychota polecam !!! GRILLOWANA KARRÓWKA 1 - 1,5 kg karkóki przyprawa do karkówki przyprawa grill klasyczny czosnek oliwa woda Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry (grubość ok 1 cm), następnie każdy plaster rozbijamy. Każdy plaster już rozbity z jednej strony nacieramy przprawa do karkówki, a z drugiej strony przyprawą grill klasyczny. Wszystkie plastry układamy w misce. Do połowy dużego kubka wlewamy oliwę, drugą połowę kubka uzupełniamy wodą. Obieramy czosnek. Czosnek wyciskamy przez praskę do kubką z wodą i oliwą (im więcej czosnku tym większy aromat). Wszystko energicznie mieszamy i wlewamy do natartego mięsa. Miskę z mięsem i marynatą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min.2 godziny (im dłużej karówka jest w marynacie, tym lepiej smakuje). SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 31.05.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Po 1 jak gril to bez foli aluminiowej bo to już nie gril po 2 do karkówki jeszcze oliwa ? ja do bejcowania używam wody jest lebsza mniej szkodliwa od oliwy .{ amerykanie wogóle oliwy nie używają] po 3 plastry karku jak potniesz na 1cm a następnie rozbijesz to bedzie gazeta . Karczek kroimy na 2-3 cm na stepnie rozbijamy tłuczkiem Po 4 marynatę robić 1 dzień wcześniej!Po ..... warzywa kroimy np cebula duża na 3 części papryka na połowę czyli bardzo grubo bo się [ wstąpi] i absolutnie żadnych foli!!!! Ja ostatnio zafascynowałem się BB w stylu USA właśnie buduję smokera:) Edytowane 31 Maja 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 03.06.2013 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 podany jest przepis o określonej treści i taki właśnie ma być, nie każdemu ma odpowiadać, dlatego tyle jest różnych przepisów żeby każdy dla siebie wybrał coś odpowiedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EElizabeth 21.06.2013 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Tak jak piszesz kazdy z nas ma jakies swoje sposoby,ja latem bardzo duzo wlasnie robie na grillu, z wolowina nie mialam problemu ale zawsze mieso wieprzowe wychodzilo mi za suche.Ostatnio wypracowalam sobie dobry sposob mieso (nawet schab ) jest miekkie i soczyste.Kroje je na dosc grube plastry marynate robie z dobrej oliwy,cytryny,czosnku,i co mi tam wpadnie w rece-swiezy tymianek i rozmaryn itp.najlepiej na noc w lodowce.Bardzo mocno rozgrzewam grill(mam gazowy) mieso wycieram zeby mi sie nie palilo i po 4 mnuty na kazda strone, potem gasze jeden palnik a mieso zawiniete wlasnie w folie klade na tej nieogrewanej czesci i trzymam okolo 20 minut.Po zdjeciu z grilla jeszcze czekam kilka minut zeby odpoczelo, jest wtedy soczyste miekkie i pachnace i najwazniejsze ladnie przypieczone.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.06.2013 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 (edytowane) .....Po 1 jak gril to bez foli aluminiowej bo to już nie gril po 2 do karkówki jeszcze oliwa ?... Będąc na targach stomatologicznych w Łodzi bardzo smakowały mi ziemniaki z folii.Były to ugotowane uprzednio ziemniaki ,zafoliowane i ze specjalnej grill maszyny wyjmowane.Pani specjalną maczetą na moich oczach ciachała folię razem z pyrami kładła na talerz i proponowała dodatki.Najlepiej smakował mi i mojej małży zestaw ze śledziami.To ap ropo folii która jak to słusznie zauważasz w grillowaniu powinna spełniać nieco inną rolę.Jeśli chodzi o marynatę do grillowania bez oliwy ja czegoś takiego nie kupuję. p.s prosta marynata do karkówki to nic innego jak odpowiednie połączenie np. ketchupu-przecieru,musztardy,oliwy i przypraw.Rano robimy wieczorem grillujemy. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masiwa 26.06.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 A czy wrzucając ser do sakiewek z folii nie sprawia się, że finalnie ser przyczepia się do folii i tworzy się bałagan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubdab 09.07.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 podepnę się pod temat, sprawdzone więc polecam: http://kucharz.wieszjak.pl/grillowanie/318474,Przepisy-na-grillowanie-w-tajskim-stylu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 09.07.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Mniam aż zgłodniałam !Sakiewki na pewno odgapię Przy okazji dodam pyszną marynatę do karkówki. Przepis od koleżanki pracującej w restauracji :)Sprawdzone Marynata: - 1 op. ziół prowansalskich -1-2 op. przyprawy do grilla (mieszam 1 łagodną + 1 pikantną) - pół szkl. wody - mała musztarda - 1 płaska łyżka soli peklowanej - 3- 4 ząbki czosnku Ja robię tak na ok 2 -3kg mięsa . Jak robię grilla w sobotę , to w piątek na noc już marynuję mięso. Mięso lekko rozklepać. Smacznego ! Edytowane 9 Lipca 2013 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 09.07.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 A i jeszcze sos tzatziki do karkówki : 2 ogórki (1 ze skórką),1 op jogurtu naturalnego2 serki bieluchy3 ząbki czosnkusól , pieprzkoperekPycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 09.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 A i jeszcze sos tzatziki do karkówki : 2 ogórki (1 ze skórką), 1 op jogurtu naturalnego 2 serki bieluchy 3 ząbki czosnku sól , pieprz koperek Pycha! Ciekawe czy Grek ma pod ręką 2 serki bieluchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 09.07.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 To jest taki spolszczony sos tzatziki Podałam przepis, wg którego JA robię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masiwa 10.07.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Aniqua, straszne ilości z tych Twoich przepisów wychodzą! Ale marynatę do karkówki chętnie wypróbuję, bo wciąż szukam tej idealnej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 10.07.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 To są ilości na imprezę Można sobie oczywiście zmniejszyć proporcje wg uznania. Wiadomo ,że na dwie osoby będzie stanowczo mniej składników Marynatę naprawdę polecam . Woryginalnym przepisie jest cała główka czosnku , ale dla mnie za ostro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.