natjusia 22.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Proponuję smaki kuchni gruzińskiej:Mcwadi - to szaszłyki z baraniny; ze względu na trudność dostanie dobrej baraniny w Polsce, możemy przygotować szaszłyki z mięsa wieprzowego lub drobiowego.- 500 g wieprzowiny lub piersi z kurczaka;- 3 duże cebule;- 3 ząbki czosnku;- papryka: po 1-2 szt. czerwonej, zielonej, żółtej.- 3 cukinie.Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. 2 cebule i czosnek siekamy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Do miski wlewamy ocet winny i oliwę z oliwek, dodajemy pokruszone liście laurowe, kolendrę (najlepiej świeżą). Wszystko mieszamy. Mięso powinno się marynować około 3 godzin, w lodówce.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy osobno kawałki mięsa a na inne pokrojoną w piórka cebulę oraz w większą kostkę paprykę i cukinie.Grillujemy na otwartym ogniu (ruszt wysoko) lub na tackach - będzie to dłużej trwało.Podać można na 1 talerzu zgrillowane warzywa i obok mięso.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.