Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proponuję smaki kuchni gruzińskiej:

Mcwadi - to szaszłyki z baraniny; ze względu na trudność dostanie dobrej baraniny w Polsce, możemy przygotować szaszłyki z mięsa wieprzowego lub drobiowego.

- 500 g wieprzowiny lub piersi z kurczaka;

- 3 duże cebule;

- 3 ząbki czosnku;

- papryka: po 1-2 szt. czerwonej, zielonej, żółtej.

- 3 cukinie.

Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. 2 cebule i czosnek siekamy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Do miski wlewamy ocet winny i oliwę z oliwek, dodajemy pokruszone liście laurowe, kolendrę (najlepiej świeżą). Wszystko mieszamy. Mięso powinno się marynować około 3 godzin, w lodówce.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy osobno kawałki mięsa a na inne pokrojoną w piórka cebulę oraz w większą kostkę paprykę i cukinie.

Grillujemy na otwartym ogniu (ruszt wysoko) lub na tackach - będzie to dłużej trwało.

Podać można na 1 talerzu zgrillowane warzywa i obok mięso.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...