malinas 22.05.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam Czy jest piec z podajnikiem z dużym rusztem awaryjnym w którym można by palić drewnem w dzien a w nocy np ekogroszkiem miałem itp?Przeglądałem już wiele pieców ale większość ma małe komory lub małą sprawność, cienkie blachy w wymienniku lub problemy z serwisem. Od kilku lat palę w pracy w piecu na ekogroszek ekogreen więc znam problemy jakie są w tego typu piecach.Palenie drewnem jest dla mnie ekonomiczne ponieważ mieści się w granicach 2000-2500 ( dom poniemiecki ocieplony styropianem o grubości 5-8cm i powierzchni 150m + boiler z płaszczem wodnym 140l) samo palenie węglem to koszt 5000-6000zł.Niestety drewno pali się około 3 godzin więc w nocy temperatura spada szybko.Ma to być inwestycja na lata więc jestem zdecydowany na koszt ok 12000zł.Wybór pieców jest ogromny dlatego proszę o poradę osób które użytkują swoje piece kilka lat.Pozdrawiam Malinas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.05.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Zobacz to:http://seko.pl/kotly_co/kotly_wielopaliwowe_podwojne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.05.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 szczerzewięcej czasu zmarnujesz na rozpalenie na palniku opału w dzień niż to warte bo wieczorem będziesz chciał wygasić aby dorzucić na ruszt drewna i nim z kolei rozpalać. po 3 dniach przestaniesz wygaszać- takie moje zdanieproblemy z kotłem na eko nie wynikają często z winy kotła ale z powodu występowania innych czynników- niewłaściwy opał- niewłaściwe parametry sterownika- niewłaściwa moc kotła jak chcesz się tak bawić to kup :śmieciucha" w dzień wsypiesz węgla a wieczorem dorzucisz drewnaw ostateczności zerknij na kotły Berskiale nie spodziewaj się cudównie ma aż tak uniwersalnych kotłów na paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinas 22.05.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Chodzi mi o piec który w dzień chodziłby na podtrzymaniu utrzymując żar w czasie palenia drewna natomiast w nocy z podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.05.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Kolego widzę że jesteś z dolnośląskiego czyli możliwe że masz niedaleko do mnie, mam trochę kociołków u siebie, może coś ci się spodoba Co do takiego kombinowanego palenia to posłuchaj Tomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.05.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Możesz także zaglądnąć na:http://www.berski.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.05.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 To potężne kotły. Ma go jeden gościu nie daleko mnie.Jakiś cymbał wstawił mu 25kW na 130m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinas 23.05.2013 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dziękuję za linki mam jeszcze troszkę czasu na wybór pieca ponieważ przygotowuję miejsce na kotłownie. Poza tym muszę jeszcze naprostować radosną twórczość poprzedniego "hydraulika". Niedawno odłączyłem piec węglowy z kuchni od membrany pieca gazowego na lpg wiszącego w korytarzu całośc tworzyła układ zamknięty c.o. Dla zachowania stałości cisnienia zalutowany był zawór bezpieczeństwa pod piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts