Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem z dużym rusztem awaryjnym.

malinas

Recommended Posts

Witam

Czy jest piec z podajnikiem z dużym rusztem awaryjnym w którym można by palić drewnem w dzien a w nocy np ekogroszkiem miałem itp?Przeglądałem już wiele pieców ale większość ma małe komory lub małą sprawność, cienkie blachy w wymienniku lub problemy z serwisem. Od kilku lat palę w pracy w piecu na ekogroszek ekogreen więc znam problemy jakie są w tego typu piecach.Palenie drewnem jest dla mnie ekonomiczne ponieważ mieści się w granicach 2000-2500 ( dom poniemiecki ocieplony styropianem o grubości 5-8cm i powierzchni 150m + boiler z płaszczem wodnym 140l) samo palenie węglem to koszt 5000-6000zł.Niestety drewno pali się około 3 godzin więc w nocy temperatura spada szybko.Ma to być inwestycja na lata więc jestem zdecydowany na koszt ok 12000zł.Wybór pieców jest ogromny dlatego proszę o poradę osób które użytkują swoje piece kilka lat.

Pozdrawiam Malinas.

szczerze

więcej czasu zmarnujesz na rozpalenie na palniku opału w dzień niż to warte bo wieczorem będziesz chciał wygasić aby dorzucić na ruszt drewna i nim z kolei rozpalać. po 3 dniach przestaniesz wygaszać- takie moje zdanie

problemy z kotłem na eko nie wynikają często z winy kotła ale z powodu występowania innych czynników

- niewłaściwy opał

- niewłaściwe parametry sterownika

- niewłaściwa moc kotła

jak chcesz się tak bawić to kup :śmieciucha" w dzień wsypiesz węgla a wieczorem dorzucisz drewna

w ostateczności zerknij na kotły Berski

ale nie spodziewaj się cudów

nie ma aż tak uniwersalnych kotłów na paliwa stałe

Dziękuję za linki mam jeszcze troszkę czasu na wybór pieca ponieważ przygotowuję miejsce na kotłownie. Poza tym muszę jeszcze naprostować radosną twórczość poprzedniego "hydraulika". Niedawno odłączyłem piec węglowy z kuchni od membrany pieca gazowego na lpg wiszącego w korytarzu całośc tworzyła układ zamknięty c.o. Dla zachowania stałości cisnienia zalutowany był zawór bezpieczeństwa pod piecem :-)