Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia Ekologiczna w trudnym terenie - pila prośba

sylwek1974

Recommended Posts

Witam,

stoję przed ciężkim wyborem co do sposobu montażu Ekologicznej Oczyszczalni Ścieków z drenażem albo pakietem rozsączającym na mojej działce.

Problem w tym że mam trudny teren tzn. wg badania geologicznego tzn.

0,0-0,3 gleba

0,3-1,1 piasek bardzo drobny, lekko zapylony, zółty, piasek gliniasty, żółto-brązowy

1,1-----> glina piaszczysta, brązowa

Działka ma spadek ok. 40 cm na całej długości tj. 36metrów. Geolog w swej opiniii zasugerował a projektant oczyszczalni obecny przy odwiertach potwierdził, że "możliwa jest realizacja przydomowej oczyszczalni scieków z zastosowaniem nasypu i wymianą gleby i zapylonych piasków pod ciągami sączków (do gliny) na grunty o korzystnych parametrach przepuszcalności np. grube piaski, żwiry.

Projektant zaprojektował zwykłą oczyszcalnię z drenażem 3x16 metrów.

Ale idąc dalej "w las" i kontaktując się z róznymi montażystami różnych oczyszczalni różnych producentów można zgłupieć, bo:

Fachowiec 1) nie ma problemu, wystarczy wybrać grunt pod rozsączki i wyminienić go na piasek i żwir (lepiej piasek bo żwir jest drogi) i bedzie działać bez

problemu. Koszt ok.6500 netto

Fachowiec 2) Panie, dlaczego masz pan tak daleko od wyjścia rury kanalizacyjnej z budynku do zbiornika (ponad 10 metrów). Odp. Tak zaprojektował projektant z uprawnieniami. Fachowiec: Panie trzeba kuć posadzkę i puścić kanalizację z drugiej strony budynku .....

Fachowiec 3) Tylko i wyłącznie nasyp, zebranie humusu, zamiast drenażu 3x16 pakiet rozsączający 2x16 metrów zasypany piaskiem - 100 ton, konieczna przepompownia, podłączy se Pan ją później pod napięcie przed pierwszym użyciem oczysczalni, tylko bez "0" bo może kogoś kopnąć). Koszt czałej imprezy 11.000 netto

Fachowiec 4) Panie, nasyp stosuje się jak jest wysoki poziom wód gruntowych a u Pana przecież wody gruntowej do 4 metrów nie stwierdzono.

Do tego dochodzi rura kanalizacyjna którą hydraulik wyprowadził z budynku ok. 50 cm poniżej poziomu terenu, projektant który chyba źle zaprojektował całość na działce i żona która co rusz ponawia pytanie: czy ten kopiec na działce toaby musi być? :)

Jestem naprawdę w kropce, poradźcie co byście zrobili na moim miejscu bo zaraz zabiorą mnie do Tworek!

Tylko nie piszcie mi proszę że "od czego jest Kierownik Budowy"

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich którzy budowę mają za sobą!!!

Problem w tym że mam trudny teren tzn. wg badania geologicznego tzn.

0,0-0,3 gleba

0,3-1,1 piasek bardzo drobny, lekko zapylony, zółty, piasek gliniasty, żółto-brązowy

1,1-----> glina piaszczysta, brązowa

A jaka przy tych warstwach jest wpisana przepuszczalność tych warstw? 10 do minus której?

wody gruntowej do 4 metrów nie stwierdzono.

To prawda?

A jaka przy tych warstwach jest wpisana przepuszczalność tych warstw? 10 do minus której?

od 10 do minus piątej do 10 do minus szóstej

To prawda?

To prawda. Byłem przy odwietrach geologicznych i kilka metrów dalej wiercono w miejscu przyszłych fundamentow do 4 metrów w głab i było suche. Kilka dni temu w miejscu gdzie będą rozsączki koparka wybrała mi dołek o głębokości ponad 3 metry i na dnie była sucha glina.

No to faktycznie nie ma co liczyć, że to wsiąknie. Chociaż warto by zasięgnąć opinii kolegów znających się na studniach.

Proponuję ci włączyć się do tego wątku, bo teraz ten sam temat jest rozdrobniony: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215310-Pozbywanie-sie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej