Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja ocieplenia styropianowego budynku

Amadek

Recommended Posts

Na wstępnie witam wszystkich forumowiczów! Jest to mój pierwszy post, ale myślę, że zagoszczę tutaj na dłużej ponieważ tematy budowlane zaczęły mnie dotyczyć.

Moje pytanie brzmi: czy należy montować kratki wentylacyjne (na patrzenie i pod dachem) w ociepleniu styropianowym, tak aby zapewnić wentylacje przestrzeni między styropianem a ścianą zewnętrzną?

Spotkałem się z opinią, że taka wentylacja jest konieczna ponieważ w powodu różnicy temperatur w tej przestrzeni skrapla się woda co powoduje rozwój grzyba. W internecie szukałem informacji na ten temat i znalazłem na pewnym forum taką radę, która dotyczyła wiekowego budynku w którym zaczął pojawiać się grzyb wewnątrz po założeniu ocieplenia. Rozwiązanie tam sugerowane miało mieć charakter czasowy i miało na celu odparowanie wilgoci zalegającej w przestrzeni między ścianą a styropianem, która była przyczyną tego grzyba. Moja sytuacja jest diametralnie inna. Budynek jest nowy, wykonany z cegły sylikatowej. Czy prawdą jest że z biegiem lat w przestrzeni mur-styropian pojawia się woda? Moim zdaniem kratki wentylacyjne pogorszą parametry izolacji warstwy styropianu - będę więc musiał liczyć się z wyższymi kosztami ogrzewania?

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pomoc, wasze doświadczenie i wszelkie rady

Przy doborze izolacji cieplnej wskazane jest wykonanie analizy cieplno-wilgotnościowej.

Problem leży w kondensacji pary wodnej.

I co jeszcze? Po co? skąd tam ma się wziąć wilgoć?...kondensacja pary wodnej?chyba w odpowietrzniku kanalizacji lub na ścianie sauny

Pozdrawiam

CityMatic każdy dom jest inny. Duże znaczenie odgrywa rodzaj wentylacji.

W większości domy budowane przez forumowiczów to budynki świadomych inwestorów nierzadko mających wiedzę większą od wykonawców.

Tylko, że ślepy pęd w kierunku niebotycznie grubych izolacji bez kompleksowych rozwiązań za nimi idących ma się nijak do ekonomii takich działań. Forum jest anonimowe więc każdy może bez odpowiedzialności doradzać. Jednak jeśli ktoś chce mieć pewność co do zastosowanych przez siebie technologii to nie szukałbym odpowiedzi w sieci tylko zwrócił do specjalisty. Taką analizę możesz wykonać w ograniczonym zakresie samodzielnie.

Zjawisko to potęgowała masowa wymiana okien na szczelniejsze i do dziś praktykowane zamykanie/zatykanie kratek wentylacyjnych..

O i to jest podstawa tego zjawiska, ale brak wentylacji nie oznacza jego brak w przestrzeni pomiędzy ścianą, a jej ociepleniem

Wentylacja..

Najważniejsze dla tego jest sprawna wentylacja w domu i likwidacja wilgoci "bytowej" czyli tej jaką produkuje sam mieszkający w domu człowiek - szczególnie w pomieszczeniach: kuchnia łazienka, pralnia...i sypialnia.

Znalazłem ciekawy artykuł, który rozwiązuje moje wątpiliwości:

http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/sciany-nie-oddychaja_57734.html

skąd tam ma się wziąć wilgoć?

Domyślam się, że wilgoć może pochodzić z wnętrza budynku - z kuchni, łazienki, sypialni i innych pomieszczeń w których przebywa człowiek. Dyfuzja cząstki pary wodnej w ścianie budynku może powodować pojawianie się wilgoci w przestrzeni pod styropianem. Zjawisko dyfuzji jest jednak mocno ograniczone i w/w artykuł sugeruje, że wystarczy dobra wentylacja w budynkach i wilgoć nie powinna się pojawiać.

Fragment artykułu:

Nie znajduje zatem uzasadnienia podejmowanie specjalnych zabiegów, prowadzących do zapewnienia ścianom zewnętrznym jak największej paroprzepuszczalności, a zwłaszcza "zrzucanie winy" za nadmierną wilgotność w pomieszczeniach na ściany zewnętrzne, jako "nie oddychające", na przykład w wyniku ocieplenia ich styropianem. W szczególności wyniki obliczeń nie upoważniają do formułowania specjalnych zaleceń do projektowania lub termomodernizacji budynków mieszkalnych - ukierunkowanych na zapewnienie minimalnego oporu dyfuzyjnego warstw ściany zewnętrznej i/lub ocieplenia.

Zjawisko dyfuzji jest jednak mocno ograniczone i w/w artykuł sugeruje, że wystarczy dobra wentylacja w budynkach i wilgoć nie powinna się pojawiać.

I to jest racja, tego się trzymaj, jeśli nie działa wentylacja w domu dochodzi do dziwnych rzeczy i zjawisk z parą wodną i pojawiającymi się organizmami.

Dlatego warto jest zainwestować w wentylację nie koniecznie mechaniczną ale dobrze działającą.

Pozdrawiam