Amadek 22.05.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Na wstępnie witam wszystkich forumowiczów! Jest to mój pierwszy post, ale myślę, że zagoszczę tutaj na dłużej ponieważ tematy budowlane zaczęły mnie dotyczyć. Moje pytanie brzmi: czy należy montować kratki wentylacyjne (na patrzenie i pod dachem) w ociepleniu styropianowym, tak aby zapewnić wentylacje przestrzeni między styropianem a ścianą zewnętrzną? Spotkałem się z opinią, że taka wentylacja jest konieczna ponieważ w powodu różnicy temperatur w tej przestrzeni skrapla się woda co powoduje rozwój grzyba. W internecie szukałem informacji na ten temat i znalazłem na pewnym forum taką radę, która dotyczyła wiekowego budynku w którym zaczął pojawiać się grzyb wewnątrz po założeniu ocieplenia. Rozwiązanie tam sugerowane miało mieć charakter czasowy i miało na celu odparowanie wilgoci zalegającej w przestrzeni między ścianą a styropianem, która była przyczyną tego grzyba. Moja sytuacja jest diametralnie inna. Budynek jest nowy, wykonany z cegły sylikatowej. Czy prawdą jest że z biegiem lat w przestrzeni mur-styropian pojawia się woda? Moim zdaniem kratki wentylacyjne pogorszą parametry izolacji warstwy styropianu - będę więc musiał liczyć się z wyższymi kosztami ogrzewania? Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pomoc, wasze doświadczenie i wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.05.2013 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Nie, nie montuje się żadnych kratek, ta przestrzeń ma być zamknięta - po to stosuje się warkocz wokół krawędzi płyty z kleju(ramka), aby przepływu powietrza tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 24.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Przy doborze izolacji cieplnej wskazane jest wykonanie analizy cieplno-wilgotnościowej.Problem leży w kondensacji pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.05.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Przy doborze izolacji cieplnej wskazane jest wykonanie analizy cieplno-wilgotnościowej. Problem leży w kondensacji pary wodnej. I co jeszcze? Po co? skąd tam ma się wziąć wilgoć?...kondensacja pary wodnej?chyba w odpowietrzniku kanalizacji lub na ścianie sauny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 25.05.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 CityMatic każdy dom jest inny. Duże znaczenie odgrywa rodzaj wentylacji.W większości domy budowane przez forumowiczów to budynki świadomych inwestorów nierzadko mających wiedzę większą od wykonawców.Tylko, że ślepy pęd w kierunku niebotycznie grubych izolacji bez kompleksowych rozwiązań za nimi idących ma się nijak do ekonomii takich działań. Forum jest anonimowe więc każdy może bez odpowiedzialności doradzać. Jednak jeśli ktoś chce mieć pewność co do zastosowanych przez siebie technologii to nie szukałbym odpowiedzi w sieci tylko zwrócił do specjalisty. Taką analizę możesz wykonać w ograniczonym zakresie samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 25.05.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Takie kratki stosowali przed laty wykonawcy w całej Polsce. Pokutowało stwierdzenie o termosie, który powodował powstawanie plesni wewnątrz budynku. Tylko, że nikt wtedy nie wiedział nic na temat punktu Rosa a stosowano styropian o gr. max 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 25.05.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Zjawisko to potęgowała masowa wymiana okien na szczelniejsze i do dziś praktykowane zamykanie/zatykanie kratek wentylacyjnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Zjawisko to potęgowała masowa wymiana okien na szczelniejsze i do dziś praktykowane zamykanie/zatykanie kratek wentylacyjnych.. O i to jest podstawa tego zjawiska, ale brak wentylacji nie oznacza jego brak w przestrzeni pomiędzy ścianą, a jej ociepleniem Wentylacja.. Najważniejsze dla tego jest sprawna wentylacja w domu i likwidacja wilgoci "bytowej" czyli tej jaką produkuje sam mieszkający w domu człowiek - szczególnie w pomieszczeniach: kuchnia łazienka, pralnia...i sypialnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 26.05.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 punktu Rosa A co to jest punkt Rosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 26.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 A co to jest punkt Rosa? No to jest punkt, w którym jest Ross z "Przyjaciół". Jasne że chodzi o punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 26.05.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Temperatura punktu rosy odnosi się do styku przegrody z powietrzem, wewnątrz przegrody rozpatruje się ciśnienie cząstkowe pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadek 28.05.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Znalazłem ciekawy artykuł, który rozwiązuje moje wątpiliwości: http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/sciany-nie-oddychaja_57734.html skąd tam ma się wziąć wilgoć? Domyślam się, że wilgoć może pochodzić z wnętrza budynku - z kuchni, łazienki, sypialni i innych pomieszczeń w których przebywa człowiek. Dyfuzja cząstki pary wodnej w ścianie budynku może powodować pojawianie się wilgoci w przestrzeni pod styropianem. Zjawisko dyfuzji jest jednak mocno ograniczone i w/w artykuł sugeruje, że wystarczy dobra wentylacja w budynkach i wilgoć nie powinna się pojawiać. Fragment artykułu: Nie znajduje zatem uzasadnienia podejmowanie specjalnych zabiegów, prowadzących do zapewnienia ścianom zewnętrznym jak największej paroprzepuszczalności, a zwłaszcza "zrzucanie winy" za nadmierną wilgotność w pomieszczeniach na ściany zewnętrzne, jako "nie oddychające", na przykład w wyniku ocieplenia ich styropianem. W szczególności wyniki obliczeń nie upoważniają do formułowania specjalnych zaleceń do projektowania lub termomodernizacji budynków mieszkalnych - ukierunkowanych na zapewnienie minimalnego oporu dyfuzyjnego warstw ściany zewnętrznej i/lub ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Zjawisko dyfuzji jest jednak mocno ograniczone i w/w artykuł sugeruje, że wystarczy dobra wentylacja w budynkach i wilgoć nie powinna się pojawiać. I to jest racja, tego się trzymaj, jeśli nie działa wentylacja w domu dochodzi do dziwnych rzeczy i zjawisk z parą wodną i pojawiającymi się organizmami. Dlatego warto jest zainwestować w wentylację nie koniecznie mechaniczną ale dobrze działającą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts