Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownie ogrzewaniem przez internet

Elementh

Recommended Posts

Witam,

mam nadzieję, że dział w którym mowa o ogrzewaniu jest trafionym wyborem, aby podpytać się czy mieliście styczność z jakimiś rozwiązaniami, które umożliwiają kontrolę i obserwację ogrzewania przez internet lub jakieś aplikacje mobilne i tym podobne nowości technologiczne.

Chciałbym u siebie postawić pompę ciepła od danfosa, kominek (wodny płaszcz), wodne podłogowe i klimę w kilku pomieszczeniach. Marzy mi się mieć nad tym pełną kontrolę, a najlepiej definiować/ustalać harmonogramy pracy tych urządzeń i np. podać temperaturę pomieszczenia jaką bym chciał mieć utrzymaną, ale przy nacisku na energooszczedność w ten sposób aby te urzadzenia funkcjonowały zazwyczaj wtedy gdy mam tańszą taryfę energetyczną.. Może trochę się rozmarzyłem, ale jak to się uda to będę szczęśliwszy (:

Udało mi się wykopać w necie coś takiego http://novelelectronics.pl/pl-PL/dimenonline ale kurczę nigdzie nie mogę doszukać się opinii. Pierwsze wrażenie - nieźle, ale może ktoś z Was już widział lub ma ten system u siebie?

Będę wdzięczny za każdą pomoc!

Pozdrawiam,

Kuba

Ten cały esterownik o którym wspomniales to jakiś żart prawda? Wyglada to na jakieś zaplecze. Pewni Ci płacą za pozycjonowanie. Nie ważne, nie wnikam. Proszę o wypowiedź ludzi, którzy mieli styczność z tym systemem lub firma, powiedzcie co myslicie o ich rozwiazaniach patrzac na demo ktore udostepnili.

Ten cały esterownik o którym wspomniales to jakiś żart prawda? Wyglada to na jakieś zaplecze. Pewni Ci płacą za pozycjonowanie. Nie ważne, nie wnikam. Proszę o wypowiedź ludzi, którzy mieli styczność z tym systemem lub firma, powiedzcie co myslicie o ich rozwiazaniach patrzac na demo ktore udostepnili.

Heh, to nie żadne demo.

Sterownik eCoal i Bruli sterują już tysiącami kotłów z podajnikiem i nie tylko w całym kraju a nawet już poza jego granicami.

Masz niedaleko podjedź to zobaczysz :)

Pełny dostęp i nastaw przez internet a nawet z telefonu komórkowego na systemie Android.

Co ciekawe to wszystko za free nawet powiadomienia SMSem

3 posty maja w stopce info o firmie, która mnie nie interesejue z 2 powodów:

- mało możliwości i dużo ograniczeń

- Nie integruje systemów ogrzewania, czytaj ze zrozumieniem

więc nie spamuj z różnych kont proszę (:

Interesuje mnie NovelElectronics, bo pokazali coś co naprawdę jest godne uwagi,

ale chciałbym znać opinię tych, którzy coś o nich wiedzą.

karoka65 i zawijan to mdwie różne osoby, gdybyś poczytał sobie forum to zapewnie nie byłoby takich głupich tekstów.

Napisaółe również że przed nowym sezonem będzie takie urządzenie, będzxie można praktycznie mieć kontrolę w takim wydaniu praktycznie nad wszystkim czego sobie zażyczysz i będzie w twoim domu, podlewanie ogrodu, zapalanie świateł zewnętrznych, sterowanie klimą, reku, żaluzjami itp.

Jak wszystko wiesz najlepiej to po co pytasz i jeszcze wszędzie doszukujesz się jakiś spisków marketingowych

Alina i Mariusz to mój klient, używa takiego sterowania i w stopce ma podany link do swojego kotła.

Zobacz na wątki o kotle Ogniwo czy RBR-Ekouniwersal, każdy ma w stopce link do swojego kotła :)

Zawijan jest to "mózg" z ICHPW w Zabrzu, współtwórca sterownika internetowego eCoal.

Poczytaj zanim kogoś zaczniesz napastować.

Co do ograniczeń to pokaż mi lepszy :)

Chciałbym u siebie postawić...

Napisałeś, że chciałbyś... Czyli nie teraz, nie w tej chwili.

Ja podałem Ci adres firmy, która taki system wdrożyła w kilku tysiącach gospodarstw domowych. Oczywiście w tej chwili jest to system sterowania ogrzewaniem z wykorzystaniem paliw stałych. Ale to nie koniec jej możliwości. Zamiast się kłócić z forumowiczami, skontaktuj się może z tą firmą i porozmawiaj. Porozmawiaj także z tą firmą, której link podałeś (jeśli jeszcze z nią nie rozmawiałeś).

Ja dodam tylko tyle (jeśli tego nie wiesz), że sterowanie ogrzewaniem za pomocą paliw stałych jest o kilka skal trudniejsze od innych systemów ogrzewania..

3 posty maja w stopce info o firmie, która mnie nie interesejue z 2 powodów:

- mało możliwości i dużo ograniczeń

- Nie integruje systemów ogrzewania, czytaj ze zrozumieniem

więc nie spamuj z różnych kont proszę (:

Interesuje mnie NovelElectronics, bo pokazali coś co naprawdę jest godne uwagi,

ale chciałbym znać opinię tych, którzy coś o nich wiedzą.

Szukasz klienta? To chyba nie ta droga- Kto na forum Muratora może coś wiedzieć o firmie ,która istnieje circa 3 tygodnie?

https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx

w zakładce produkty tylko jeden produkt i kilka modułów rozszerzeń

Produkt po opisie może dobry ,ale brak odnośników gdzie to można zobaczyć,podejrzeć -dwie realizacje nie wiadomo czy działające( na stronie www). Ta na demo b. słaba i tylko dla pompy ciepła i kominka domyślam się ,że z płaszczem wodnym( czy to dla przejrzystości rysunku brak pompy co pomiędzy kominkiem i buforem? i nie mozna zmieńić zadnych ustawień?).

Dla pomp ciepła jest wiele bezpośrednich linków na FM w tematach o pompach ciepła różnych producentów PPW, np Atlantic i Inni, pompy gruntowe np glikolowe - np Exotherm, pompy z bezpośrednim parowaniem np Zirius Prawie wszystkie mają możliwości sterowania dodatkowymi źródłami ciepła .Nie podaję linków - kto szuka ten znajdzie.Sterowniki takie jak polecany przez Ciebie możesz znaleźć w firmach zajmujących się Automatyką domową i IB wejdź na ich forum , może coś znajdziesz - z Twojego podwórka we Wrocławiu jest np Nexwell. Prawie każdy producent systemów IB zwłaszcza opartych na KNX ma w swojej ofercie coś podobnego a może i lepszego .Niektórzy próbują zrobić takie sterowanie na chińskich PLC - niekiedy się udaje także na polskim Sterboxie.

Co do Twoich uwag na temat sterowników polecanych przez karokę i Zawijana - to jak będziesz miał 1/10 tych realizacji co oni to wtedy podejdź do merytorycznej dyskusji- a nie dyskredytuj ludzi i firm ,którzy są znani i cenieni na FM za swoją wiedzę i dzielenie się nią na Forum

Edytowane przez Staszk

Panowie niepotrzebnie chyba tu wypisujemy. Konto założone tylko i wyłącznie żeby nagłośnić dopiero co powstałą firmę jak napisał Staszk. Nasze propozycje są be, bo nie podajemy linków do strony z 1 postu,a więc:

Mam propozycję do moderatora, żeby zamknąć ten temat, a wcześniej pousuwać linki reklamowe.