Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże pod rolete zewn. dla ściany 18cm

Recommended Posts

Mam ściany z silikatów gr. 18cm. Zdecydowałem się na rolety zewnętrzne i w związku z tym z zaleceniami takie nadproże powinno mieć trochę izolacji termicznej np. 3cm. Stąd pozostaje 15cm na samo nadproże. Czy coś takiego jak na rysunku by się nadawało?

http://img829.imageshack.us/img829/6438/nadproze2l190x90x60.png

Czy to się będzie trzymało razem czy trzeba te odwrócone L19 jakoś spiąć razem?

Ew. są też nadproża porotherm 14.5cm x 7cm. Można by to położyć na płasko, ale nad tym pewnie trzeba byłoby zadeskować, wrzucić kilka prętów i wylać beton...

Co o tym myślicie?

Edit:

Zdecydowałem się na 2 x porotherm 7cm = 14cm plus 1cm szczelina między nimi. Odwrócone L19 odpada ze względu na zbrojenie.

Edytowane przez sewi

• 1 year później...
Mam ściany z silikatów gr. 18cm. Zdecydowałem się na rolety zewnętrzne i w związku z tym z zaleceniami takie nadproże powinno mieć trochę izolacji termicznej np. 3cm. Stąd pozostaje 15cm na samo nadproże. Czy coś takiego jak na rysunku by się nadawało?

http://img829.imageshack.us/img829/6438/nadproze2l190x90x60.png

Czy to się będzie trzymało razem czy trzeba te odwrócone L19 jakoś spiąć razem?

Ew. są też nadproża porotherm 14.5cm x 7cm. Można by to położyć na płasko, ale nad tym pewnie trzeba byłoby zadeskować, wrzucić kilka prętów i wylać beton...

Co o tym myślicie?

Edit:

Zdecydowałem się na 2 x porotherm 7cm = 14cm plus 1cm szczelina między nimi. Odwrócone L19 odpada ze względu na zbrojenie.

Nie wylewa sie na nadprozu betonu tylko dalej muruje z pustaków. Jeżeli trzeba zrobić nadproże od połowy pustaka podmurowuje się go z 2 stron na zaprawie na ostrym piasku. U mnie nadproża były zalewane ze stropem monolitycznym. W deskowaniu wstawiliśmy 4 pręty fi 12 od zewnętrznej strony dany styropian 3 cm grubości i po kłopocie.