k_luke 23.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Witam Niestety spotkała mnie nieprzyjemność jak w temacie. Wykonawca remontu, przy kładzeniu podłogi nieumiejętnie czyścił deski oraz własne ręce przez co na parkiecie zostały plamy. Parkiet to oczywiście deski lite merbau fabrycznie lakierowane (firmy exoline), klej poliuretanowy dwuskładnikowy. Moje pytanie jest następujące – co można z tym zrobić? Za informacjami z forum próbowałem preparatów RZ190 i Wakol RL 1805 PU. Przy użyciu pierwszego trochę zeszło, drugim niestety samo ścieranie szmatką nawet po odczekaniu kilku godzin nie pomaga (ścierając paznokciami wybłyszcza deskę usuwając częściowo warstwę lakieru). Próby wykonywane na jednej z pozostałych desek. Czy jest jeszcze jakaś możliwość wyczyszczenia takich plam po kleju? W skrajnym przypadku czy taka podłoga fabrycznie lakierowana nadaje się do polerowania i dodatkowego lakierowania (czy nie będzie schodził lakier)? Ew. do cyklinowania (ile mm może zjechać takie cyklinowanie)? Z góry dzięki za jakieś wskazówki. Edytowane 23 Maja 2013 przez k_luke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.05.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam Niestety spotkała mnie nieprzyjemność jak w temacie. Wykonawca remontu, przy kładzeniu podłogi nieumiejętnie czyścił deski oraz własne ręce przez co na parkiecie zostały plamy. Parkiet to oczywiście deski lite merbau fabrycznie lakierowane (firmy exoline), klej poliuretanowy dwuskładnikowy. Moje pytanie jest następujące – co można z tym zrobić? Za informacjami z forum próbowałem preparatów RZ190 i Wakol RL 1805 PU. Przy użyciu pierwszego trochę zeszło, drugim niestety samo ścieranie szmatką nawet po odczekaniu kilku godzin nie pomaga (ścierając paznokciami wybłyszcza deskę usuwając częściowo warstwę lakieru). Próby wykonywane na jednej z pozostałych desek. Czy jest jeszcze jakaś możliwość wyczyszczenia takich plam po kleju? W skrajnym przypadku czy taka podłoga fabrycznie lakierowana nadaje się do polerowania i dodatkowego lakierowania (czy nie będzie schodził lakier)? Ew. do cyklinowania (ile mm może zjechać takie cyklinowanie)? Z góry dzięki za jakieś wskazówki. Nie wiem jak wielkie i jak dużo jest tych plam. Prześlij zdjęcie. Forumowicz o nicku f5 30m2 wraz z żoną wyczyścił według mojej rady w ciągu 8godzin. Skontaktuj się z nim. Jezeli ta benedyktyńska praca cię przeraza, to tylko cyklinowanie. Zużycie substancji drzewnej około 0,3mm. Lakierowanie ręczne nie przyniesie takiego efektu jak lakierowanie w fabryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.05.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Czolem Jarekkur zapodaje linka moze koledze pomoze http://forum.muratordom.pl/showthread.php?137803-Pozosta%C5%82osci-kleju-na-desce-czym-wyczy%C5%9Bcic/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts