Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój wąski, długi...

mauecos

Recommended Posts

Witam, posiadam pokój, który dla mnie jest totalnie nie do ogranięcia pod względem umeblowania. Pokój należy do mojego 2 letniego syna, problem z nim polega na tym, że pokój ma wymiary 1,80x4,50m dodatkowo ma skosny dach, który w najniższym punkcie ma 165, a w najwyższym 230. Może ktoś już miał styczność z podobną aranżacją i da kilka wskazówek, jak stworzyć miły niezagracony kącik mojemu maluchowi. Przesyłam dodatkowo zdjęcie, aby dało większe wyobrażenie jak to wygląda.

Pozdrawiam.

cos

emill.jpg

A gdzie są drzwi? :p O ile rozumiem, to ściana na dole rysunku ma wysokość 230, a ściana u góry 165?

Może tak - łóżeczko - dla malucha jeszcze całkiem krótkie, po prawej stronie pokoju, wszerz.

Na ścianie na dole (tej wyższej) coś w stylu IKEA EXPEDIT, jakieś regały i szafki. Pod oknem stolik i krzesełka. Na środku ładny dywanik do zabawy. Pod niższą ścianą jakaś skrzynia lub kolejne (niskie tym razem) szafki. Oświetlenie - koniecznie więcej niż jedna lampa, najlepiej 2-3 wiszące, jedna centralnie nad stolikiem, kolejne w równych odstępach. Przy łóżeczku jakaś małą lampka.

Gość GOSC12_3

A ja bym tak zrobiła:

[ATTACH=CONFIG]191720[/ATTACH]

Po prawej szafa do zabudowy, pod oknem łózko (szer. mają około 90cm), biurko po drugiej stronie, można trochę na skos dać do rogu. Słońce i tak będzie po lewej stronie jak dziecko praworęczne. Na tą niższą ścianę mozna jakąs tapetę walnąć.

• 2 weeks później...

Niestety pokoju nie da się w żaden sposób poszerzyć - ściana nośna :/

Nie da się w żaden sposób tego pokoju poszerzyć? Obawiam sie że jakby nie kombinować i tak nie da się stworzyć w tak wąskim pomieszczeniu ze skosem funkcjonalnego pokoju.

Z tym nawet nie jest tak źle - pokój ma kilku punktowe oświetlenie, a wejście ma z drugiego dużego dość jasnego pokoju o wysokości 2,30-3,70.

Największy dramat z oświetleniem, bo pewnie pokój ma wejście z ciemnego korytarza, więc zadbaj o dobre i naturalne światło (żarówki)