Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
fju fju :) mega :D to szare na ścianach w lazience to płytki?

na poddaszu robicie jakieś pokoje? czy tylko stryszek?

da rade się tam wyprostować? jak to wyszło w praktyce? wielkościowo?

hehe

To płytki, taka imitacja kamienia.

Na poddaszu mam praktycznie cała otwartą przestrzeń, nie będzie żadnych ścian działowych, pokoi.

Jak dla mnie bomba, wyszło lepiej niż się spodziewałem, miejsca jest dużo, w tym

tego gdzie mogę stać wyprostowany. Ale wg mnie jakbyś chciał dzielić to poddasze np 2-3 pokoje, wtedy to miejsce zginie i bez podniesienia ścianki kolankowej się nie obejdzie.

Michał to są panele na podłodze w łazience? nie boisz się, że będą zamakać? czy to jakieś specjalne łazienkowe. Wizualnie super...

To są płytki, imitacja paneli, nawet strukturę mają taką jak drewno, ze słojami itp

Te płytki są teraz bardzo popularne, kupiłem na promocji w leroy

Michał nareszcie odpisałeś :) już myślałem, ze tu nie wrócisz po budowie:p

prosiłbym o kontakt mailowy do Ciebie , podaje swój [email protected]

wróciłem do czytania kilka stron wstecz..

Pisałeś "Ja mam tak: 2x bloczek solbet + wieniec, czyli 2x 25 + 11 cm wieniec = 61 cm ścianki kolankowe"

ja mam w planach wersje standard, i pytam jaka w standardzie jest ścianka kolankowa? przy tradycyjnej więźbie i kącie dachu 25 stopni.

kolejne pytanie widzę po zdjęciach ze ociepliłeś dach wełną ile dawałeś?

a co z ogrzewaniem na poddaszu? coś tam zrobiłeś? jakiś styropian na stropie?

Jaką tam masz temperaturę jeśli nie masz ogrzewania ?

jeśli robiłbym taką klatkę schodową u siebie to na poddaszu wydzieliłbym z 1 chociaż pokoj z oknem dachowym resztę bym zostawił jako jedno pomieszczenie.

Edytowane przez lambert86

Ja jeszcze nie po budowie, mam przerwę zimową heh

Nie pamiętam niestety jaka jest w standardzie ścianka kolankowa, bo nie mam ani jednego egz projektu w domu.

Ale zmianę poddasza na użytkowe i przeprojektowanie dachu i tak musi Ci zrobić architekt na etapie adaptacji, to narysuje Ci taką sciankę kolankową jaką będziesz chciał.

Dach ociepliłem tak: między krokwie wełna 15,a potem wełna 10 na przemian. Wełna o współczynniku 0,35. Na poddaszu dałem 2 spore grzejniki pod oknami dachowymi, ale jaka tam teraz jest temperatura to nie mam pojecia. Nie grzeję jeszcze, czekam na podpięcie gazu do działki. Strop mam terivę, więc raczej uznwany za ciepły strop ale na to mam jeszcze 5 cm styro pod wylewką.

:welcome:Witam kolegów i koleżanki ,ja też zaczynam w maju ,moja przygode z Z273 w wersji standard praktycznie bez zmian (dla nas rozkład pomieszczeń jest optymalny) ,jedynie dach bedzie tradycyjna wieżbą ,strop drewniany.Sciany z Thermopora LEYERA 25 P-W,działówki Solbet.Mam umówiona firme do stanu SSO (fundamenty,sciany,działowki,dach łacznie z kryciem) wykopy w moim zakresie za 22tys.Co myslicie o tej cenie.Budżet na budowe 250 tys.do zamieszkania.Materiały srednia półka cenowa (bez fajerwerków),podłogówka na całosci,piec gaz.kond.,oraz kominek z płszczem jako alternatywa.Bez zadnych PC,Reku itp.Jak myslicie damy rade w tej cenie.:)

Jeszcze pytanie do Michała,tez musze mieć wejscie od południa ,jak u Ciebie jest z doswietleniem połnocnej strony nie jest ciemno w tych pokojach,zastanawiam sie czy zostawiac to okno na wsch.str.(a moze go nawet powieksze do120)

Na razie tyle (jak na pierwszy post ,to i tak dużo )

POZDRAWIAMY WSZYSTKICH I TRZYMAJCIE ZA NAS KCIUKI:wave:

:welcome:Witam kolegów i koleżanki ,ja też zaczynam w maju ,moja przygode z Z273 w wersji standard praktycznie bez zmian (dla nas rozkład pomieszczeń jest optymalny) ,jedynie dach bedzie tradycyjna wieżbą ,strop drewniany.Sciany z Thermopora LEYERA 25 P-W,działówki Solbet.Mam umówiona firme do stanu SSO (fundamenty,sciany,działowki,dach łacznie z kryciem) wykopy w moim zakresie za 22tys.Co myslicie o tej cenie.Budżet na budowe 250 tys.do zamieszkania.Materiały srednia półka cenowa (bez fajerwerków),podłogówka na całosci,piec gaz.kond.,oraz kominek z płszczem jako alternatywa.Bez zadnych PC,Reku itp.Jak myslicie damy rade w tej cenie.:)

Jeszcze pytanie do Michała,tez musze mieć wejscie od południa ,jak u Ciebie jest z doswietleniem połnocnej strony nie jest ciemno w tych pokojach,zastanawiam sie czy zostawiac to okno na wsch.str.(a moze go nawet powieksze do120)

Na razie tyle (jak na pierwszy post ,to i tak dużo )

POZDRAWIAMY WSZYSTKICH I TRZYMAJCIE ZA NAS KCIUKI:wave:

cenę macie bajerancką, jeśli to nie tajemnica to proszę namairy na firmę budującą :)

[email protected]

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

I cisza w temacie, a szkoda...

Moze ma ktos jakies nowe fotki swojej budowy?

Czy robil ktos kotlownie z tylu domu z wejsciem od zewnatrz?

I czy powiekszaliscie lazienke?

Czy salon nie jest za maly? Moze warto powiekszyc troszke?

Jakie wyniki spalania eko-groszku macie?

Czy robicie poddasze tylko jako strych? Np. Plyty osb na podlodze tak zeby tylko tam wejsc cos polozyc, taka graciarnia.

Jak duze tarasy robicie i czy planujecie jakies fajne zadaszenia?

Podlogowka w calym domu wystarczy + drabinka w lazience?

PODBIJAM TEMAT ;)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, także interesuje mnie ten projekt jednak wersja 273a, jednak te kilka metrów więcej zawsze się przyda :) Tak jak kolega wyżej chciałbym spytać czy ma ktoś zestawienie materiałów i mógłby się podzielić ? mail: [email protected]

Przy okazji witam wszystkich forumowiczów, czytam forum już długo ale czas zacząc aktywnie się w nim udzielać :)

• 3 weeks później...

Witaj Michale,

jak to mówią kto pyta nie błądzi, a więc ... :D

1. planujesz płytki od "przedpokoju" przez salon az do kuchni? tak jak na fotce a reszta panele/drewno? czy całość w tych jasnych płytkach?

2. jakie ogrzewanie na poddaszu?

3. zdradzisz koszty do deweloperki?

pozdrowienia i zaglądaj częściej ;)

• 2 weeks później...

1. dokładnie tak jak piszesz, salon i sypialnie panele, reszta wszędzie te same płytki

2. grzejnikowe, mam 2 duże grzejniki pod oknami

3. zdradzę jak znajdę czas żeby to policzyć heh, do stanu jak teraz to OKOŁO 260 000 zł

W tej kasie, całe papiery, pozwolenia, projekty, przyłącza, ogrodzenie, cały dom, kuchnia meble + agd.

Zostało do zrobienia: położyć panele - kupione już wszystko, założyć drzwi wew, meble, lampy, brama przesuwna, automat, elewacja

Niestety całą wykończeniówkę robię sam z ojcem i to tylko w soboty i niedziele, więc niby nie dużo do zrobienia ale niestety to jeszcze potrwa